Джон Клийз се завръща в култовия сериал "Фолти Тауърс" - този път с дъщеря си Снимка: © Getty Images

След повече от 40 години актьорът Джон Клийз ще вдъхне нов живот на британския комедиен сериал, превърнал се в класика "Фолти Тауърс" (Fawlty Towers).

Оригиналното шоу от 70-те години разказваше за историята на Базил и Сибил Фолти - собственици на малък английски хотел, които бяха сатирична илюстрация на британското общество, семейните му отношения и неговото "гостоприемство". Базил е вечно изнервен, импулсивен и тесногръд, като редовно упражнява сарказма си върху близките и клиентите се - но в същото време е един от най-добрите и разпознаваеми образи в историята ТВ-комедийния жанр.

"Фолти Тауърс" беше популярен с хапливата ирония и чувството си за хумор не само на гърба на англичаните, но и на чужденците - като испанския сервитьор Мануел или германските гости-туристи, на които Базил не пропускаше да напомня за Втората световна война. "Фолти Тауърс" беше класиран на първо място от Британския филмов институт в техния списък със 100-те най-добри британски телевизионни сериали през 2000 г.

През 70-те Клийз участва в писането на сценария с Кони Бут, за която е женен по време на първия сезон.

83-годишният актьор, част от големите "Монти Пайтън", ще е сценарист и на новите серии на сериала, но този път в проекта включва дъщеря си Камила (39 г.), която също е стендъп комик.

Продължението ще изследва как циничният Базил се ориентира в съвременния свят. Героят му току-що е открил, че има дъщеря и двамата обединяват усилия да управляват бутиков хотел.

Джон и Камила КлийзМатю Джордж, Роб Райнър, Мишел Райнър и Дерик Роси са изпълнителни продуценти на сериала за Castle Rock Television, които разработват проекта.

Наследството на "Фолти Тауърс" започна да създава проблеми на BBC в последните няколко години заради обвинения в "расистки обиди" заради диалозите в епизода "Германците" от 1975 г. Телевизията реши да цензурира част от шоуто, в която Базил Фолти раздава подигравателни епитети на различни националности, разплаква германските си посетители с постоянни препратки към войната, а накрая имитира Адолф Хитлер пред тях.

След отрязването на тази част, актьорът разкритикува решението като каза: "Надявах се, че някой от BBC разбира, че има два начина да се подиграваш с човешкото поведение. Едното е да го атакуваш директно. Другото е да използваш очевидно комедиен образ, за да говори от името на това поведение." По-късно UKTV възстанови в стрийминг платформата си оригиналния епизод без съкращение.

Джон Клийз е известен и с работата си в комедийната трупа Монти Пайтън - създатели на едноименното шоу, както и на филмите "Монти Пайтън и Свещеният граал" и "Животът на Брайън" и др. Клийз участва и в "Риба, наречена Уанда".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024