Снимка: © Getty Images

Край на ерата „Назарбаев“ – това реши Казахстан на референдум, провел се вчера. Първият президент на страната - Нурсултан Назарбаев, губи последните си права – според конституционните промени, за които гласуваха казахстанците, той престава да бъде вписан в конституцията като "лидер на нацията", слага се край и на достъпа до властови позиции на членове от неговото семейство.

Според данните от екзитпол промените в конституцията са получили подкрепата на над 74% от участвалите гласоподаватели. Това съобщи правителството на страната в своя Telegram канал.

Настоящият президент на Казахстан – Касъм-Жомарт Токаев, определи решението от допитването до народа като край на "суперпрезидентското" управление на Назарбаев.

Нурсултан Назарбаев бе начело на Казахстан в продължение на три десетилетия преди да се оттегли през 2019 г. Тогава 81-годишният несменяем от съветско време ръководител на Казахстан реши сам да отстъпи властта, като лично посочи наследника си, а титлата "лидер на нацията" му даваше възможност да участва в процеса на вземане на решения в страната. Бившият президент продължи да упражнява контрол върху управлението, макар че формално заемаше различен пост - председател на Съвета за национална сигурност.

Тази позицията му бе отнета с решение на Токаев, който зае пое и поста ръководител на Съвета за национална сигурност на фона на кръвопролитни протести в страната. Токаев започна „чистка“ - само за няколко дни съпрузите на дъщерите на първия президент си тръгнаха от ръководни постове в някои от водещите предприятия.

Тогава държавният глава на Казахстан обвини Назарбаев, че кръгът около него е използвал положението си, за да натрупа богатство, значимо "дори по международните критерии" - семейството на първия казахстански държавен глава придоби нeдвижими имoти зa cтoтици милиoни дoлapи пo цeлия cвят и се облагодетелства с дъpжaвни пocтoвe, yпpaвленчески места в гoлeми ĸoмпaнии и бaнĸи, собтвеност в oгpoмни индycтpиaлни пpeдпpиятия по време на неговото дългогодишно управление.

Референдумът, целящ да сложи край на ерата „Назарбаев“, последва бунтовете в страната от януари, започнали като икономическо недоволство - заради скока на цените на газа - и прераснали в бунт срещу системата, изградена около личността на Назарбаев. Тогава стотици загубиха живота си, а хиляди бяха ранени.

Нурсултан Назарбаев си отива - фамилията му запазва луксозните си имоти за над $780 млн.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море