Разследване на "New York Times" показва руснаците, които стоят зад зверствата в Буча Снимка: © New York Times/YouTube

Отрядът от руски военни служители, отговорен за десетките убийства в украинския град Буча, е идентифициран. Разкритията са резултат от 8-месечно разследване на в. "New York Times", което проследява движението на руските войници час по час и представя нови доказателства за извършването на военни престъпления от руските сили.

Изданието разговаря с множество местни жители и проучва документи, записи от видеокамери и телефонни разговори, за да установи имената на 22-ма руски военнослужещи, които са свързани със зверствата в Буча.

Украинският град беше под руски контрол в продължение на месец през март. След като Киев си го върна обратно, станаха ясни шокиращи разкрития - открити бяха мъртви тела с вързани ръце по главната улица "Яблунса". Сред жертвите имаше както мъже в бойна възраст, така и жени и деца.

"New York Times" прекарва осем месеца, разследвайки кланетата в Буча, и в крайна сметка установява, че руският 234-и въздушнодесантен полк е свързан с престъпленията. Отрядът е ръководен от подполковник Артьом Городилов и е базиран в гад Псков в Западна Русия.

Журналистите доказват тази информация по различни начини, включително чрез телефонни разпечатки, декодирани повиквателни знаци от командири и униформени значки. Разследването показва с неопровержими подробности, че убийствата на цивилни не са били случайни актове на насилие, а са част от методично планирана и смъртоносна операция, която може да се счита за престъпления срещу човечеството.

Материалът показва също, че руските войници са използвали телефоните на жертвите си, за да се обаждат у дома в Русия. Те са използвали мобилните устройства на убитите часове след тяхната смърт.

В една от проверките "New York Times" успява да открие профилите на членовете на семействата на войниците в социалните мрежи и така успява да идентифицира повечето от военните служители във въпросния отряд.

Във видеото си журналистите изтъкват, че нямат информация дали точно тези войници са извършили екзекуциите на цивилни украинци, но е ясно, че те са използвали телефоните им, часове след като престъпленията са били извършени.

"Доказателствата показват, че отрядът е бил разположен там където и когато са били убити хората в Буча. Допълнително има множество други доказателства - номера на превозни средства, отличителни знаци, документи, оставени от руснаците и военни значки - всичко това показва, че 234-и полк е присъствал, когато са били убити десетки цивилни", допълват от изданието.

Към момента в Украйна се разследват близо 50 хил. предполагаеми военни престъпления, извършени в хода на започнатата от Русия война. Световните лидери и водещи групи за защита на правата на човека осъдиха Москва за действията ѝ в конфликта.

Подобен тип разследвания обаче обикновено отнемат години, а преследването на висши руски служители може да се окаже изключително сложна задача. Правни експерти също така твърдят, че има малък шанс Путин някога да бъде изправен пред съда поради ограниченията на международната правосъдна система.

Русия, която отхвърли обвиненията във военни престъпления, не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд, в който членуват 123 държави. Русия и Украйна обаче не са сред тях.

Междувременно докато сраженията продължават, много въпроси около отговорността на хилядите предполагаме военни престъпления засега остават без отговор.

Вижте цялото разследване във видеото


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Правната комисия се зае със съдебната реформа. Въпреки че времето на НС изтича

Правната комисия в парламента се събра извънредно заради съдебната реформа, въпреки че време за нея едва ли ще има

11:06 - 31.01.2023

Франция отново е блокирана заради стачка срещу пенсионната реформа на Макрон

Демонстрациите ще засегнат произовдството на електроенергия, обществения транспорт и училищата

10:29 - 31.01.2023

Племенникът на Майкъл Джексън влиза в неговия образ във филма "Майкъл"

Режисьор на биографичната продукция е Антоан Фукуа

09:35 - 31.01.2023

Възможна следа от мъжа, изчезнал на "Сурва". Издирването продължава

Братът на 25-годишния Емил твърди, че той е засечен на видеокамера

09:20 - 31.01.2023

Защо да избягваме хора, които се хвалят, че не четат книги

Едно е да не четете книги или да не го правите толкова често, съвсем друго е да презирате четенето по принцип

09:00 - 31.01.2023

Москва посрещна новия посланик на САЩ с прокремълски протест

Протестите в Русия са на практика забранени, но не и когато става дума за "недоволство" срещу САЩ

08:04 - 31.01.2023

Байдън каза "не" на изпращането на F-16 за Украйна. Рюте е готов да си помисли

Президентът на САЩ последва примера на Олаф Шолц и отказа искането за изтребители на Украйна.

07:34 - 31.01.2023

Пореден саботаж. Пет партии бойкотираха приемането на важен закон за влизане в еврозоната

Вероятността България да влезе в еврозоната през 2024 г. е все по-малка

18:20 - 30.01.2023

Три от три. И "Зелено движение" подкрепи преговори за коалиция между ДБ и ПП

"Зелено движение" последва примера на "Да, България" и ДСБ и подкрепи преговори за общо яваване с ПП на изборите

17:05 - 30.01.2023