Разследване на "New York Times" показва руснаците, които стоят зад зверствата в Буча Снимка: © New York Times/YouTube

Отрядът от руски военни служители, отговорен за десетките убийства в украинския град Буча, е идентифициран. Разкритията са резултат от 8-месечно разследване на в. "New York Times", което проследява движението на руските войници час по час и представя нови доказателства за извършването на военни престъпления от руските сили.

Изданието разговаря с множество местни жители и проучва документи, записи от видеокамери и телефонни разговори, за да установи имената на 22-ма руски военнослужещи, които са свързани със зверствата в Буча.

Украинският град беше под руски контрол в продължение на месец през март. След като Киев си го върна обратно, станаха ясни шокиращи разкрития - открити бяха мъртви тела с вързани ръце по главната улица "Яблунса". Сред жертвите имаше както мъже в бойна възраст, така и жени и деца.

"New York Times" прекарва осем месеца, разследвайки кланетата в Буча, и в крайна сметка установява, че руският 234-и въздушнодесантен полк е свързан с престъпленията. Отрядът е ръководен от подполковник Артьом Городилов и е базиран в гад Псков в Западна Русия.

Журналистите доказват тази информация по различни начини, включително чрез телефонни разпечатки, декодирани повиквателни знаци от командири и униформени значки. Разследването показва с неопровержими подробности, че убийствата на цивилни не са били случайни актове на насилие, а са част от методично планирана и смъртоносна операция, която може да се счита за престъпления срещу човечеството.

Материалът показва също, че руските войници са използвали телефоните на жертвите си, за да се обаждат у дома в Русия. Те са използвали мобилните устройства на убитите часове след тяхната смърт.

В една от проверките "New York Times" успява да открие профилите на членовете на семействата на войниците в социалните мрежи и така успява да идентифицира повечето от военните служители във въпросния отряд.

Във видеото си журналистите изтъкват, че нямат информация дали точно тези войници са извършили екзекуциите на цивилни украинци, но е ясно, че те са използвали телефоните им, часове след като престъпленията са били извършени.

"Доказателствата показват, че отрядът е бил разположен там където и когато са били убити хората в Буча. Допълнително има множество други доказателства - номера на превозни средства, отличителни знаци, документи, оставени от руснаците и военни значки - всичко това показва, че 234-и полк е присъствал, когато са били убити десетки цивилни", допълват от изданието.

Към момента в Украйна се разследват близо 50 хил. предполагаеми военни престъпления, извършени в хода на започнатата от Русия война. Световните лидери и водещи групи за защита на правата на човека осъдиха Москва за действията ѝ в конфликта.

Подобен тип разследвания обаче обикновено отнемат години, а преследването на висши руски служители може да се окаже изключително сложна задача. Правни експерти също така твърдят, че има малък шанс Путин някога да бъде изправен пред съда поради ограниченията на международната правосъдна система.

Русия, която отхвърли обвиненията във военни престъпления, не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд, в който членуват 123 държави. Русия и Украйна обаче не са сред тях.

Междувременно докато сраженията продължават, много въпроси около отговорността на хилядите предполагаме военни престъпления засега остават без отговор.

Вижте цялото разследване във видеото


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024