Руският журналист Александър Невзоров стана украински гражданин

Известният руски журналист и бивш опозиционен политик Александър Невзоров и неговата съпругата Лидия са получили украинско гражданство. Това съобщи съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко.

"Благодаря Александър и Лидия, за вашата смелост и честност. За искреното ви желание да помогнете за спирането на войната и за достоверното отразяване на фактите", написа Герашченко в "Телеграм".

Украинското гражданство на Невзорови се дава "за изтъкнати заслуги пред Украйна" с указ на президента Володимир Зеленски.

През май журналистът бе обявен за издирване от руското Министерство на вътрешните работи заради това, че е разпространявал "фалшиви" новини за руския обстрел на родилния дом в Мариупол от 9 март в началото на военните действия в Украйна.

Кремъл отрече отговорност за бомбардировките върху детската болница в източноукраинския град - едно от множеството поражения върху цивилни обекти в Мариупол, който беше почти напълно унищожен за два месеца. Снимките и данните на журналиста, публикувани в YouTube и Instagram, показаваха разрушенията и човешките жертви при бомбардировките.

Невзоров беше подведен под наказателна отговорност още в края на март по новото законодателство, което заплашва с 15 години затвор журналистите, разпространяващи "невярна" (т.е. непотвърдена от руското МО) информация за действията на руската армия.

Русия преследва журналиста Александър Невзоров заради коментарите му за унищожението на Мариупол


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024