Световните медии: Падна кабинет, заел "необичайно твърда позиция срещу Русия"

Първият успешен вот на недоверие в демократичната история на България вече е факт: правителството на премиера Кирил Петков е първото, което пада след гласуван вот на недоверие от 1989 г. насам. Предложението бе подкрепено от 123 народни представители, предстои кабинетът да подаде оставка и да започнат нови консултации за съставяне на правителство, а при неуспех - да се стигне до нови избори, след поредица от три гласувания през изминалата година.

Политическата обстановка в България отекна в световните медии. В материалите по темата най-често се споменават Русия, борбата с корупцията и напрежението в страната заради Северна Македония и европейската й перспектива.

Reuters: "ГЕРБ вероятно ще се възползва от ново гласуване, наред с проруските партии като националистическата партия „Възраждане“, в общество, поляризирано от икономически проблеми и войната в Украйна"

Вот на недоверие в сряда свали българското правителство и премиера Кирил Петков, който обеща да се справи с корупцията и зае необичайно твърда позиция срещу Русия, посочват от агенцията. Опозоционните депутати свалиха правителството, след като управляващата коалиция загуби мнозинството си заради споровете за бюджетните разходи и за това дали България трябва да вдигне ветото върху присъединяването на Северна Македония към ЕС, посочват оттам.

„Oпозицията обвини правителството, че не е приложило фискални и икономически политики срещу нарастващата инфлация в най-бедната страна членка на Европейския съюз“, пише Reuters. И описва премиера Кирил Петков като 42-годишен възпитаник на „Харвард“, обещал да се бори с корупцията и заел силна проевропейска и пронатовска позиция, откакто Русия нахлу в Украйна – „необичайна позиция за страна, традиционно дружелюбна към Москва“.

Вотът на недоверие и падането на правителството може да доведе до „политическа криза, която може също да попречи на усилията на България да осигури стабилен приток на природен газ, след като Москва прекъсна доставките за страната след отказа на София да плаща в рубли". България досега бе почти изцяло разчиташе на руския газ, oтбелязва агенцията.

Politico: "През последните дни голяма част от политическия дебат се съсредоточи върху това дали Слави Трифонов дърпа щепсела на правителството по причини, свързани с мощната българска олигархична мафия, която би загубила в обещаната от Петков репресия срещу корупцията"

„Кирил Петков дойде на власт едва преди шест месеца с обещание да се бори с ширещата се корупция в страната и накара София да заеме необичайно силна позиция срещу Русия след инвазията в Украйна“, пише и Politico.

„При вота на недоверие обаче около 123 депутати от 239 в парламента гласуваха против кабинета, а българският премиер Кирил Петков хвърли вината директно върху Русия и мощната мафия в собствената му страна“

Politico припомня и, че депутати напуснаха ИТН, след като партията застана срещу властта, с аргумент, че собствената им партия е на страната на мафията. Трифонов отвърна, че обвиненията за мафията са абсурдни“, обяснява медията.

France Press: „Инициираната от Петков стратегия за сближаване с Република Северна Македония не беше по вкуса на всички в правителството“

Политически вълнения в България, гласуван вот на недоверие на фона на разногласия, засилени от войната в Украйна и паднало правителство – така France Press представя ситуацията в България.

„Премиерът Петков дойде на власт с надеждата да преобрази България в нормална, успешна, освободена от мафия европейска държава, но войната в Украйна наруши дневния му ред", обяснява France Press.

“Енергичен, проевропейски настроен премиер, Петков обеща да сложи край на ендемичната корупция в България след десетилетие на управление на противоречивия консерватор Бойко Борисов”, пише агенцията.

„На последните избори през ноември миналата година партията на либерала Кирил Петков излезе напред и сформира тромаво коалиционно правителство с още три партии“, посочва медията.

Сега обаче България е изправена пред риска да влезе в спирала от нови избори, след като българите вече преживяха три последователни вота през миналата година, а „анализаторите твърдят, че няма гаранция, че нов национален вот ще сложи край на политическата нестабилност в страната.“

The Guardian излезе със заглавие: "Проевропейското правителство на България падна от власт само след 6 месеца". Британският всекидневник акцентира и на това, че анализатори очакват следващо управление на България да заеме "по-неутралта позиция" спрямо Москва. Както и че България се изправя пред риск да не успее да изпълни Плана за възстановяване и развитие, както и че ще се отдалечи от целта за приемане на еврото през 2024 г.

Euronews отбелязва, че България се изправя пред нова политическа криза след падането на либералното правителство на Кирил Петков, който е дошъл на власт само преди 6 месеца с обещание за борба с корупцията и реформи в "най-бедната страна от ЕС". Медията припомня, че дотук се стига, след като "популистката партия "Има такъв народ" е оттеглила подкрепата си за управлението с аргумент, свързан с възможността да бъде оттеглено ветото, което България наложи над старта на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС. Отбелязан е и рискът от набиране на скорост на националистическата проруска партия "Възраждане".

Американската ABC пише, че падането на правителството в България може да удари по плановете за разширяване на Европейския съюз и да засили влиянието на Москва в региона.

Държавната агенция на Русия - ТАСС - съобщава новината за вота на недоверие, акцентирайки на думите на Кирил Петков веднага след гласуването, че руският посланик в България Елеонора Митрофанова е сред тези, които са свалили кабинета, заедно с опозиционните партии. От посолството на Москва в София са отказали коментар по темата.

Със 123 гласа парламентът гласува недоверие срещу кабинета "Петков"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Избират новия български патриарх на 30 юни

Преди това ще бъде избран нов Сливенски митрополит

15:15 - 19.03.2024
галерия

ИКЕА почита Часа на Земята с VÄXELBRUK - колекция, създадена от униформи на служители

ИКЕА рециклира униформите на служителите си от цяла Европа за текстилната колекция

13:50 - 19.03.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Синода до избор на нов патриарх

Той ще организира изборите за наследник на патриарх Неофит

12:41 - 19.03.2024
Европейски дневници

Резолюция на ЕП зове през 2024 г. България и Румъния да влязат в Шенген и по суша

Призивът е записан в резолюция на Комисията по петициите

11:11 - 19.03.2024