Европейската централна банка е готова да понижи лихвения процент Снимка: © Getty Images

Европейската централна банка (ЕЦБ) даде сигнал, че е готова да намали основния лихвен процент от историческия му връх, на който се намира сега - 4%.

В интервю за Financial times главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн отхвърля притесненията, че ако Европа направи тази крачка преди Федералния резерв на САЩ, решението може да има обратен ефект и да доведе до обезценяване на еврото спрямо долара.

Все пак банката ще запази рестриктивната политика по отношение на лихвите и правилата за кредитиране до края на 2024 година, става ясно още от думите му.

Ако на заседанието си на 6 юни ЕЦБ направи крачка към понижаване на основните лихви, това ще се случи за първи път от две години насам.

Нивото им достигна исторически връх от 4%, след като през лятото на 2022 година ЕЦБ предприе серия от покачвания на лихвените нива - нещо, което не се беше случвало с продължение на 11 години. Това доведе до забавяне на европейската икономика и на кредитирането.

В България нивата на лихвите остават значително по-ниски от тези в Еврозоната. Заявката на Асоциацията на банките у нас е покачването да става плавно.

Ходът на ЕЦБ за вдигане на лихвите дойде в отговор на драстичното поскъпване на живота в Европа, предизвикано от ръста на цените на енергийните ресурси след нахлуването на Русия в Украйна в началото на 2002 година. В пика си инфлацията в Еврозоната надхвърли 10% на годишна база.

За да стабилизира инфлацията в рамките на здравословните 2%, ЕЦБ предприе политика, която сложи край на „евтините пари“ и на десетилетие от нулеви лихви по депозити и минимално оскъпяване на заемите. Подобни мерки предприеха и централните банкери по целия свят, включително в САЩ.

Две години по-късно нивото на инфлацията в страните от Еврозоната вече е близо до целевото - около 2%. Според данните на Евростат за април тя е 2,4%.

Сега ЕЦБ изглежда ще бъде една от първите големи централни банки, които ще понижат лихвите.

Макар че дава заявка, че е готова за тази крачка, банката все още е далеч от идеята за разхлабване на паричната политика.

Според главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн ако до 6 юни, когато е следващото заседание на ЕЦБ, няма големи изненади, ситуацията позволява на централните банкери да предприемат стъпка надолу.

Според инвеститорите ЕЦБ ще понижи референтната си лихва по депозитите с 0,25% от рекордния им връх от 4%. Действие, което все още не се предвижда от централните банки в САЩ и Англия.

Запитан дали се гордее, че ЕЦБ е в състояние да намали лихвите по-рано от други големи централни банки, Лейн посочи, че "централните банкери се стремят да бъдат скучни" и че се надява "да се стремят да имат и възможно най-малко его".

Според него основната причина, поради която инфлацията е спаднала по-бързо в Еврозоната в сравнение със САЩ, е, че регионът е бил засегнат по-силно от енергийния шок, предизвикан от инвазията на Русия в Украйна. „Справянето с войната и енергийния проблем струваше скъпо на Европа“, казва той.

„Но по отношение на тази първа стъпка (да започнем да намаляваме лихвените проценти), това е знак, че паричната политика дава резултати и гарантира, че инфлацията намалява своевременно. В този смисъл смятам, че постигнахме успех,” казва още Лейн.

Според него членовете на ЕЦБ трябва да поддържат лихвените проценти рестриктивни и тази година, за да гарантират, че инфлацията ще продължи да намалява.

Очакванията са, че ЕЦБ ще запази този подход до 2025 година, тъй като бързият растеж на заплатите в Еврозоната оказва натиск върху цените на услугите.

Доколко ЕЦБ намалява лихвите като цяло ще зависи от нейната оценка за така наречения неутрален лихвен процент - точката, в която спестяванията и инвестициите са балансирани.

Анализите каква е стойността на този неутрален лихвен процент варират, но според Лейн е около 2% или малко над 2%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И в затвора, и в ареста - Евелин Банев се яви в съда заради чуждестранните присъди

Вече е образувано дело за кумулиране на трите му присъди

14:15 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди 2 години. С онзи таен самолет

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024