Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл попълва войската си Снимка: © Getty Images

След като десетки хиляди осъдени престъпници в Русия са изпратени на фронта с обещанието за амнистия след завръщането им, те вече са на изчерпване, но Кремъл има нова кампания за набиране на военнослужещи, пише Financial times.

За да запази числеността на войската си на украинските бойни полета, Кремъл вече се обръща към заподозрени в престъпления, за да попълни редиците на руската армия, отбелязва изданието.

През март властите приеха закон, насочен към заподозрените по наказателни дела, на които да се предложи подобна сделка

При разследването на даден случай руската полиция вече предлага на заподозрените да бъдат освободени от всички обвинения преди съдебния процес, ако се съгласят да служат в армията в Украйна.

Това е поредната стратегия на Кремъл да осигури попълнения за войната си в Украйна, без да прибягва до нова мобилизационна вълна.

Така, въпреки тежките си загуби, руската армия сега е с 15% по-голяма, отколкото при нахлуване си в Украйна през 2022 г.

Друг фактор, който играе ключова роля в убеждаването на мъжете да се включат във войната в Украйна, са финансовите стимули, които повишават заплатите на руските военни до безпрецедентни нива.

Въпреки усилията, недостигът на войници остава, а нова вълна на мобилизация изглежда неизбежна

Financial times разказва за историята на Евгений Журин, фронтмен на малка руска поп група от 90-те години, който е арестуван по обвинения за измама на пенсионер. Въпреки че твърди, че е невинен - Журин решава да не рискува 10 години затвор. Така той облича униформата и отива на фронтовата линия в Украйна.

Случаят му е емблематичен за новия начин на набиране на войници в Русия, пише изданието. При разследване на случаи, руската полиция вече предлага на заподозрените възможност да бъдат освободени от всички обвинения преди съдебния процес, ако се съгласят да служат в армията в Украйна.

Този подход е поредната стратегия на Кремъл в опит да осигури нужната численост за войната без да прибягва до нова вълна на мобилизация. През септември 2022 г., когато руският президент Владимир Путин подписа указ за призоваване на 300 000 души, мярката предизвика масово недоволство, а стотици хиляди напуснаха страната, за да избегнат военната служба.

Оттогава Кремъл се опитва да убеди мъже да подпишат договори с армията, като им предлага щедри заплати. Успява да набере около 30 000-40 000 войници месечно според оценка на британското министерство на отбраната. Въпреки големите загуби, руската армия сега е с 15% по-многобройна отколкото при началото на пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г.

Според Александър Литвиненко, ръководител на националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна, Русия е мобилизирала повече от 385 000 войници миналата година.

По негови оценки в момента около 50 000 руски войници са разположени през границата от руската Белгородска област. В последните седмици Русия атакува агресивно Харковска област. И макар че засега изглежда, че целта на Путин е ограничена до създаване на буферна зона за защита на Белгород от украински атаки, бъдещи опити за завземане на Харков не могат да бъдат напълно изключени, смята Литвиненко.

Вместо нова мобилизационна вълна, Москва набира мъже като Журин.

Финансовите стимули, които са вдигнали руските военни заплати до безпрецедентни нива, играят най-голямата роля в убеждаването на мъже да се присъединят.

Руски региони предлагат различни пакети, като еднократните бонуси при присъединяване към армията могат да достигнат над 10 000 евро, върху месечната заплата от 2000 до 2500 евро, което е около три пъти средната заплата в Русия. Семействата на войниците също получават обезщетения при сериозни наранявания или смърт.

Новата стратегия идва след като десетки хиляди осъдени престъпници са изпратени на фронта с обещание за амнистия при завръщане.

С този ресурс, който се изчерпва, властите през март приеха закон, който насочва заподозрени в наказателни дела да получат подобна оферта. „Има „специална военна операция“, необходима е работна сила“, казва руският криминален адвокат Роман Кандауров. „Затова следователите са получили задачата да обяснят на заподозрените и обвиняемите техните права — и всъщност да ги набират за военна служба."

Украйна също започна да позволява на някои затворници да служат, за да се справи с критичния недостиг на новобранци. Въпреки новите мерки, ситуацията за украинските войски — много от които не са ротирани от началото на войната — вероятно няма да се подобри скоро. Русия продължава да „атакува с всички налични сили“, каза Юрий Федоренко, командир на батальона за дронове „Ахилес“ в източната Донецка област пред FInancial times миналия месец. „Врагът има огромни икономически, военно-индустриални и човешки ресурси,“ обобщава той.

По думите му украинските войски все още държат фронта, но добавя: „Цената, която плащаме, е висока, много висока. Губим най-добрите си кадри.“

Литвиненко казва, че Русия се е поучила от ранните си грешки във войната и сега е „се върнала към съветския военен подход“ на използване на брутална сила.

За Москва, за да запази предимството си на бойното поле, обаче може скоро да се наложи да надхвърли креативните си методи за набиране на персонал, според близък до руското военно ръководство.

„Правителството може да се задържи на тази система за известно време“, казва източникът, цитиран от Financial times, но „до края на тази година или началото на следващата, нова вълна на частична мобилизация ще стане неизбежна.“

Според него, докато Кремъл избягва друга мобилизационна вълна, значителна руска офанзива няма да се осъществи това лято.

Някои региони в Русия вече се борят да изпълнят квотите за набиране на персонал. Така например сибирският град Красноярск изпраща на фронта основно „алкохолици, бездомници, насилници и осъдени“ на войната.

Григорий Свердлин, основател на проект, който помага на руснаци да избегнат военната служба, казва, че има явен недостиг на войници и че градовете поставят огромни билбордове, които рекламират високите заплати, който новобранците ще получат.

Правителството също така прибягва до принудителни методи, каза Свердлин, включително значително увеличаване на глобите за неспазване на повиквателните в наборните служби.

През есента се очаква да заработи и цифров регистър за наборна служба, който ще забрани на мъжете да напускат страната. Той ще замени по-тромавата пощенска система за призоваване. „Те запълват пропастта по всякакъв начин“, каза Свердлин, добавяйки, че втора вълна на мобилизация е „неизбежна“ тази година. „Въпросът е само кога.“

Снимка от пораженията на руска атака в Харков Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пренареждането в ДПС продължава - третият, а не вторият от листата във Варна влиза в НС

Бивш кандидат за кмет и зам.-областен председател на ДПС влиза в парламента

20:22 - 27.06.2024
Важно днес

МВР даде брифинг, но без отговори как издирваният Брендо е влязъл в България

МВР само знае, че Брендо е преминал официално границата за последен път през 2013 г.

18:06 - 27.06.2024
Европейски дневници

Зеленски подписа споразумения за сигурност с ЕС на срещата на върха в Брюксел

Част от споразуменията е кризисен механизъм в случай на руска ядрена атака.

17:38 - 27.06.2024
Кино и сериали

Създателите на "Наследници" ще правят сериала за "Хари Потър"

Авторката на бестселър романите сподели, че има големи очаквания за сериала

16:38 - 27.06.2024
Важно днес

Андрей Гюров: Решението на антикорупционната комисия е незаконосъобразно

Кирил Петков видя "отстрелване" на потенциални служебни премиери

15:14 - 27.06.2024
Важно днес

Радев отказа да представи страната в НАТО - не хареса позиции за Украйна (обновена)

Вместо това ще представлява България на срещата на НАТО

14:47 - 27.06.2024
Важно днес

Главчев: Има сигнал за заплаха срещу няколко фигури. Сред тях може да има и партийни лидери

Главчев иска редовен кабинет, съставен с първия проучвателен мандат на ГЕРБ

14:18 - 27.06.2024