"Френските Оскари" няма да могат да бъдат присъждани на обвинени в сексуално насилие Снимка: © Getty Images

Най-престижните френски филмови награди "Сезар" обявиха, че всеки, срещу когото се води разследване по обвинения в сексуално посегателство, няма да може да участва в церемонията през 2023 г.

Организаторите посочват, че взимат това решение от уважение към евентуалните жертви на тези престъпления. Това означава, че от церемонията ще бъде изключен френският актьор Софиан Бенасер, срещу когото се води разследване по обвинения в изнасилване, които той отрича.

По-рано имаше опасения от критики и дори протести, ако Бенасер бъде допуснат до церемонията. Академията "Сезар", която разпространява наградите, считани за френския еквивалент на "Оскарите", премахна актьора от списъка с номинираните през ноември и заяви, че обмисля промяна в правилата за допустимост.

Той беше номиниран за ролята си в "Les Amandiers" (Forever Young) преди полицията да започне разследване заради твърденията за изнасилване и сексуално посегателство. 25-годишният Бенасер отрече обвиненията, а режисьорката на филма заяви, че той е станал жертва на "медиен линч".

Промените обаче вече са налице, тъй като всички кандидати, срещу които тече разследване за насилствени престъпления, наказуеми със затвор - особено такива от сексуално естество - няма да могат да присъстват на тазгодишната церемония, която ще се състои на 25 февруари. Правилото ще се прилага и за всеки, който е бил осъден за такова престъпление.

Очаква се Академията да гласува дали да направи промяната като постоянна част от критериите за номиниране и награждаване.

Решението на наградите "Сезар" е следствие от протестите по време на церемонията през 2020 г., когато Роман Полански, осъден за изнасилване на дете през 70-те години на миналия век, спечели наградата за най-добър режисьор - нещо, което предизвика особени критики срещу френската Академия.

Голият протест на френското кино: Наградите "Сезар" направиха политиците за смях


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Победа за Даниел Радклиф, овации за Хилъри Клинтън и най-доброто от наградите "Тони"

Анджелина Джоли и Джеръми Стронг са сред големите победители на престижните награди за театър

12:45 - 17.06.2024
Бизнес

OMV сменя логото си в 7 държави

Всички обекти от веригата ще бъдат обновени през следващите 3 години

12:32 - 17.06.2024
Важно днес

ПП-ДБ няма да участва в преговорите за правителство

Това става ясно от официално писмо, с което от коалицията отклоняват поканата на партията на Борисов за разговори този следобед

12:18 - 17.06.2024
Важно днес

Бенямин Нетаняху разпусна военния кабинет на Израел (Обновена)

Сега се очаква Нетаняху да проведе консултации за войната в Газа с малка група министри

10:40 - 17.06.2024
Европейски дневници

Европейските лидери започват преговорите кой да заеме ключовите постове в ЕС

Необичайно рано се очертава консенсус по отношение на предпочитаните кандидати

10:08 - 17.06.2024
Важно днес

Ядрените държави са похарчили 91 млрд. долара за арсенала си

Сумата е за 2023 г., САЩ и Русия остават най-големите ядрени сили

09:45 - 17.06.2024