ГЕРБ vs. ПП-ДБ: „На война срещу веригите“ или изкарване на земеделието от „трета глуха“? Снимка: © bTV

Нападки „само вие сте виновни за инфлацията“ и призиви за война на държавата срещу хранителните вериги срещу предложения, макар и само щрихирани, за оптимизация в работата на регулаторите и програма за изваждане на земеделието от „трета глуха“. Така премина икономическият дебат между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в ефира на bTV тази сутрин.

Болезненият проблем с високите цени и инфлацията е въпрос от първостепенно значение за депутатите в 49-ото Народно събрание, но броени дни преди изборите на 2 април популизмът лесно взима връх. От първия лагер се чуха предимно обвинения, примесени с извадени от контекста сравнения на цифри и то отпреди години. Опит за формулиране на решения имаше от страната на опонентите.

„За инфлацията сте виновни само вие“, каза Делян Добрев от ГЕРБ, визирайки ПП.

Действително нивата ѝ започнаха да се покачват още през лятото на 2021 г., но същинският ръст дойде през 2022 г., белязана от войната в Украйна. Критиките срещу управлението на „кабинета Петков“ са във връзка със забавянето на компенсациите за бизнеса.

„Исторически инфлацията е най-високата за България от края на миналия век, в сравнение с другите страни обаче е втората най-ниска в Източна Европа – сред страните, които са най-близко до военния конфликт. Само в Румъния е малко по-ниска от нашата“, отбеляза икономистът Георги Ганев от ДБ.

Според експертите инфлацията е концентрирана в хранителните продукти. Затова и предложението на ПП-ДБ е свързано със стимулиране на производството, съкращаване на разходите и веригите на доставки, така че местната продукция да стане по-конкурентна и по-евтина.

Предложенията на ПП-ДБ включват:

  • влизане в Шенген и еврозоната;
  • повишаване на доходите чрез инвестиции поравно във всички региони,
  • конкретно за инфлацията – задействане на регулаторите
  • и ясна програма за малки и средни ферми.

„Инфлацията е най-голяма, където земеделието е в „трета глуха“, каза Лена Бориславова от ПП, напомняйки, че България от години внася основни продукти като яйца и зеленчуци, въпреки че е била и може да бъде нетен производител. Според нея лошата политика и занемаряването на сектор земеделие са основна причина за високото ниво на цените.

„Оставете родното производство, в края на управлението на ГЕРБ бяхме петата най-ниска инфлация в ЕС, сега сме 23-та – от отличника станахме опашкарят“, отговори на това Делян Добрев.

Припомняме, че последното управление на ГЕРБ приключи на 12 май 2021 г., близо година преди избухването на войната в Украйна, която тласна инфлацията рязко нагоре, най-вече заради ефекта върху енергоносителите.

В търсене на решение срещу високите цени и инфлацията Делян Добрев отново каза, че не разбира защо служебното правителство не иска да води война с веригите, които „надписват 100% надценка“ и „си позволяват всичко“.

След като обвини другите в популизъм, Добрев обеща война с търговските вериги

„Войната трябва да е на регулатора, а не държавата да потиска бизнеса“, според Лена Бориславова и наблегна на необходимостта от ефективна работа на органите, както и от смяна на ръководствата с изтекъл от години мандат.

С думите, че инфлацията не е статически показател, а „това, което бърка нагло в джоба на всеки български гражданин“, Томислав Дончев заключи, че каквито и мерки да се обсъждат, преди всичко трябва да има работещи парламент и правителство. По какви конкретни инструменти и политики биха работили от ГЕРБ не стана ясно. Бившият вицепремиер все пак отхвърли категорично идеите за налагане на ценови тавани, около които гравитират предложенията на служебната власт напоследък.

Що се отнася до проблема с дефицита, който трябва да е под 3%, но се очертава около 6,8%, икономистът Георги Ганев обясни, че: „Въпросът с дълга е дали расте по-бързо от националния доход.“ Според него няма изпреварване.

Костов: Докладът на МФ е опит за оценка на риска, правена от „много некомпетентен човек“

Проблемът с корупцията

Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ обвърза проблмеите с цените с ниските доходи, а като една от причините за нивото им посочи корупцията.

„Тънкият портфейл е в резултат от тънките магистрали“, каза той, препращайки към проверките на Северната тангента, показали липсата на 30% от асфалта. Според кандидат-депутата това е пример за причинно-следствената връзка – спестените десетки милиони от материали сега ще трябва да се компенсират с пари на данъкоплатеца.

Според ГЕРБ, през чиет управление бе строена Северната скоростна тангента (видео с дрон, заснето от екипа на Булвард България и показващо наличието на множество кръпки по трасето, може да видите тук), в случая става дума за „една компрометирана ядка“. Тепърва предстоят по-задълбочени изследвания на трасето, които ще покажат дали тънкият асфалт е цялостен проблем, или само в конкретен участък.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024
Текстове от партньори

Хипертонията: откриване, наблюдение и контрол

14:42 - 17.05.2024
Живот

Lidl и "Капачки за бъдеще": връщаш бутилка и даряваш в подкрепа на детското здраве

Събраните средства ще отиват за спасяването на детски животи

13:59 - 17.05.2024
Политика

„Лигата на младите гласоподаватели“ организира дебати преди евровота на 9 юни

Първата дискусия с кандидати и младежи ще се проведе в Стара Загора

12:06 - 17.05.2024
Важно днес

Произведение на Христо Смирненски се падна на матурата по литература

Вижте кое произведение се панда на матурата по български език и литература

11:30 - 17.05.2024