"Готови сме за избори", или задочен репортаж от една партийна среща в ГЕРБ

Понеделник, пет и половина следобед. Текат първите часове от ултиматума на ГЕРБ към ПП-ДБ да им предадат властта в шест "ресурсни" министерства, или управлението отива на кино.

Пред обичайно затворения вход на партийния клуб на ГЕРБ на столичния бул. "България" кипи необичайно оживление.

Властта се търкаля по улицата. Въпросът е: кой ще я вземе?

В очакване на отговора, депутатът Николай Алгафари, който отскоро е и координатор на ГЕРБ в район "Триадица" разговаря с избирателите си.

Там е и неговият баща - PR-експертът Нидал Алгафари, медиен съветник с дългогодишен опит, преминал през БСП, АБВ, президентската кампания на Алексей Петров и т.н. Сега Алгафари-баща ще седне на първия ред на събранието на ГЕРБ.

Причината за суматохата се разбира малко по-късно: председателят Бойко Борисов е приел да гостува на местната организаци. И идва да чуе посланието на партийната ядка: "Структурите на ГЕРБ са по-силни и сплотени отвсякога, готови сме за избори".

Само до преди три месеца оценката на Борисов за столичната организация беше доста по-различна.

През декември 2023 г. - малко след загубата на изборите в София - той отстрани областния координатор на партията в София Тодор Кръстев и смени почти 2/3 от районните координатори.

"Триадица" беше една от структурите, които попаднаха в обхвата на "санитарната сеч" на партийни секретари. Това беше и един от малкото райони, в които кандидатът за районен кмет на ПП-ДБ спечели изборите от първи тур - Димитър Божилов.

ГЕРБ дори не си прави труда да издигне свой партиен член - номинацията отива за представител на "Движение Гергьовден", който събира по-малко от 14% на 29 октомври 2023.

Събитието не е публично, не е открито за журналисти, но на него присъства и православен свещеник, за когото е предвидено място до партийното ръководство. През това време депутатите Десислава Трифонова и Даниел Александров се подпират до парното.

"По време на дискусията Борисов разясни пред присъстващите на какво се дължат интензивните процеси в държавата. Той заяви, че бъдещето на настоящето правителство зависи изцяло от това дали ППДБ ще преодолеят личните си амбиции и ще започнат да мислят като отговорни държавници", съобщава партийният пресцентър на ГЕРБ.

"Единственото ни условие към ПП-ДБ беше да имаме ясно разпределение на отговорността за управлението на страната. Вместо да проведем разговор за политики, разбрахме, че за тях е важно всички да имат министерски кабинет, командировки в чужбина на държавна сметка и шофьор", е казал Борисов пред ГЕРБ-Триадица.

По всичко личи, че партията и симпатизантите ѝ не се чувстват комфортно в общо управление с чужд мандат.

И все пак Борисов прави уговорка: "Като първа политическа сила ГЕРБ трябва да защитава интереса не само на своите симпатизанти, но и на всички български граждани".

След три години хаос в управлението на България за всички е напълно ясно, че ГЕРБ е единствената партия, която доказано може да носи отговорност, обявява той.

Включва ли тази отговорност и разбиране за причините, довели до хаоса след 10-годишната "работа, работа, работа"? Хрониката от събранието мълчи по този въпрос.

Това е единствената публична поява на председателя на ГЕРБ за последните 4 дни, към когото лидерите на ПП-ДБ - а и на ДПС - отправяха задочни молби да седне на масата за преговори.

До края на ултиматума остават броени минути.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024