Испания изпраща ракети за Patriot, танкове и боеприпаси на Киев Снимка: © Getty Images

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна на официално посещение в Мадрид.

В рамките на визитата се очаква украинският държавен глава да подпише споразумение за сигурност, чрез което Испания ще достави на Киев оръжия на стойност 1,13 млрд. евро.

По информация на испанския вестник "El Pais" правителството на премиера Педро Санчез ще изпрати на Киев боеприпаси за зенитни ракетни установки Patriot, 19 употребявани германски танка Leopard 2A4, както и други произведени в Испания оръжия - като антидронове и муниции.

  • В установките Patriot могат да се зареждат ракети от различен вид, в това число такива, които могат да поразяват на разстояние 80 км и височина до 20 км. Системата достига цели, движещи се със свръхзвукова скорост и може да проследява до 125 цели.

Танковете обаче не са били поддържани от години и ще се нуждаят от цялостно обновяване, допълва вестникът, като се позовава на неназовани източници, близки до правителството.

Лично крал Фелипе посрещна Зеленски на пистата на летище "Барахас" - жест, който подчертава важността на посещението за Мадрид.

Пред журналисти украинският президент заяви, че "западните съюзници се нуждаят от твърде много време, за да вземат ключови решения относно военната подкрепа за Украйна".

Зеленски трябваше да е на посещение в Мадрид в средата на май, но тогава той отмени визитата си заради руската офанзива в Харковска област.

В неделя той публикува видеоклип, в който призовава световните лидери, и по-специално президентите на САЩ и Китай, да присъстват на "мирната среща на върха" следващия месец в Швейцария.


Зеленски призова САЩ и Китай да участват в "мирната среща на върха" след смъртоносния удар в Харков

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И в затвора, и в ареста - Евелин Банев се яви в съда заради чуждестранните присъди

Вече е образувано дело за кумулиране на трите му присъди

14:15 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди 2 години. С онзи таен самолет

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024