Старият спор между Севера и Юга в Италия стигна до бой в парламента Снимка: © Getty Images

Истински ръкопашен бой. Разменени удари, изнесен с количка опозиционен депутат след схватката, стотици споделяния на кадрите физическия сблъсък в социалните мрежи. Описаната сцена е от заседание на Долната камара на италианския парламент от тази седмица. Депутати да си разменят удари не е чак толкова рядко явление по света, а и у нас, но в италианския случай става въпрос са истинска политика. И дори за старата вражда между богатия Север и бедния Юг на Апенините.

Спорът, стигнал до физически сблъсък, е заради законопроекта т.нар. диференцирана автономия, внесен от правителството на Джорджа Мелони и познат като закона "Калдероли" по името на министъра нa регионалните въпроси и автономията Роберто Калдероли.

Той предвижда отделните административни райони в страната да получат повече права за самоуправление. В него обаче от опозицията, и особено от популисткото движение "Пет звезди", виждат пътя към "разпадането на Италия".

"Очаквам в началото на 2024 г. предложението да се превърне закон," казва в интервю през август миналата година Калдероли.

Проектът мина през гласуване в Горната камара на парламента преди време, но при първия опит за дебати и в Долната камара вотът практически беше спрян - след бойните сцени от сряда вечерта, при които пострада депутатът от "Пет звезди" Леонардо Доно. Областите в южната част на страната продължават да се опасяват, че ако законът бъде приет, държавата може да се оттегли от важни сектори. А това ще ощети населението в икономически по-слабо развитите региони.

Какво точно предрага законопроектът и защо възражда спора между Севера и Юга?

Новият закон ще даде повече правомощия на местната власт в 23 важни сфери, сред които здравеопазване, образование, околна среда, външна търговия, морски транспорт и енергетика. Реформата цели да преначертае географско-административните граници в страната по подобие на Испания или Белгия, където съществуват отделни автономни региони.

Зад промените стои един от партньорите в управляващата коалиция: крайнодясната "Лига", която в началото на 90-те години на миналия век дори призоваваше за отцепване на Северна Италия под името Падания.

От партията настояват, че реформата ще модернизира страната и ще намали пропастта между по-богатия Север и по-бедния Юг.

В сегашния си вид регионалното разделение на Италия е въведено през 1970 г., но разделението между Севера и Юга е тема, по която в страна се спори от обединението ѝ през 1861 г. насам.

Така например регионът на Калабрия е един от най-бедните в целия Европейски съюз с брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, който представлява малко повече от половината от средния за общността.

Северната планинска провинция Болцано, от друга страна, е с БВП, който е над 150% от средния за ЕС.

Законът би дал повече автономия както на управляваните от десницата Ломбардия и Венето, така и на левите партии в Емилия-Романя.

Зад реформата донякъде застават и от партията "Форца Италия" на Антонио Таяни, както и партията на Мелони "Италиански братя".

Според критиците на промените, сред които много представители на местната власт, журналисти и хора от академичните среди в южна Италия, възможността всеки регион сам да кове законите си, може да постави под риск финансовата стабилност на страната, а разделението да я направи по-податлива на кризи.

Поддръжниците на реформата, от своя страна, обясняват, че повече правомощия биха направили местните власти по-отговорни.

Управляващата коалиция се опитва да прокара промените като част по-голяма реформа, която включва и промяна на конституцията, както и преки избори за министър-председател.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И в затвора, и в ареста - Евелин Банев се яви в съда заради чуждестранните присъди

Вече е образувано дело за кумулиране на трите му присъди

14:15 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди 2 години. С онзи таен самолет

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024