Китай харчи милиарди за „отровна“ проруска дезинформация, твърдят в САЩ Снимка: © Getty

Китай харчи милиарди за „отровна“ проруска дезинформация, а Западът реагира твърде бавно на случващото се. Това каза Джеймс Рубин, бивш американски дипломат и помощник държавен секретар на САЩ по обществените въпроси в администрацията на Клинтън от 1997-2000 г. По думите му в спонсорираната от азиатската страна кампания има съобщения, които са напълно съгласувани с Москва относно Украйна.

„Пропито е от китайска и руска дезинформация – това е пагубно“, каза Рубин, който има дългогодишен опит и като журналист.

В началото на 2023 г. той пое поста координатор на Global Engagement Center, орган на Държавния департамент на САЩ, създаден да „изобличава и противодейства“ на чуждестранна пропаганда и дезинформация. Той сподели откритията си за руската пропаганда по време на обиколка из Европа тази седмица, разказва Guardian.

Шест седмици след началото на работата си в Global Engagement Center той сподели, че целта не е просто пасивно опровергаване на руско-китайската дезинформация за Украйна, а да се предприеме активна офанзива за справянето с нея. Рубин призовава страните да не укриват онези, които са били разкрити за разпространение на дезинформация.

Той твърди, че Русия и Китай харчат милиарди долари в опит да манипулират информацията, като подчерта, че Пекин действа глобално и харчи повече от Москва.

„Ние като нация и Западът (като цяло) реагирахме бавно. Справедливо е да преценим, че сме изправени пред много, много голямо предизвикателство“, коментира той пред репортери.

В комуникационното пространство изравняването между Китай и Русия е почти пълно. Китай повтаря и разпространява аргументите на Русия за войната – че тя е започната от НАТО“, продължи кординаторът.

Според Рубин съкращенията в Световния отдел на BBC не помагат в борбата срещу дезинформацията.

Запитан за тях, той каза: „Откровеността на BBC е едно от големите предимства на западния свят. Ако искаме да се борим със заплахата от дезинформация, която е реална и по-лоша, отколкото някога съм предполагал, от страна на Китай и Русия в световен мащаб, ние ще имаме нужда от съюзническо единство, съюзническо разделение на труда. Трябват ни именно съюзнически действия, подобни на тези, които сме виждали в предишни епохи. BBC е голяма част от това.“

Рубин повтори предупреждението на администрацията на САЩ, че сътрудничеството между Китай и Русия може да достигне следващото – доставка на смъртоносни оръжия за Москва.

Бившият дипломат се надява хората да не правят същата грешка по отношение на Китай, както са правили с Русия в миналото. Азиатската страна многократно е отричала предположенията, че може да въоръжи Москва, но САЩ от своя страна може да се опитва да възпира пекинските ястреби или да оспорва твърдението им, че са неутрални.

Джеймс Рубин призна разочарованието, че „някои страни от южната част на света дори не могат да признаят, че това е нашествие, камо ли да решат на коя страна са“.

„За някои африкански и азиатски страни войната в Украйна е далечна. Те вярват, че не получават достатъчно внимание от Запада, всяка една от тях. Точка по въпроса. Това кара някои да гледат на тази война през тази призма“, завърши Рубин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И в затвора, и в ареста - Евелин Банев се яви в съда заради чуждестранните присъди

Вече е образувано дело за кумулиране на трите му присъди

14:15 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди 2 години. С онзи таен самолет

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024