Дик Схооф - бившият разузнавач, който слага край на ерата Марк Рюте в Нидерландия

Половин година след като спечели парламентарните избори в Нидерландия, коалицията около крайнодясната формация на Герт Вилдерс е на път най-после да сформира правителство.

Споразумението за първия десен коалиционен кабинет в Нидерландия от десетилетия беше постигнато по-рано този месец. Сега Партията на свободата (PVV) на Вилдерс, дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация (VVD) на дългогодишния премиер Марк Рюте, Нов социален договор (NSC) и Движението на фермерите и гражданите (BBB) предлагат той да бъде оглавен от Дик Схооф.

Ако бъде избран, Схооф ще сложи край на ерата Рюте - той става министър-председател на страната още през далечната 2010 г.

В пост в социалната мрежа X Вилдерс поздрави номинирания за премиер и подчерта, че той "има солиден опит, не е партийно обвързан, последователен е и много симпатичен."

Дик Схооф няма кариера на политик. Но има на разузнавач.

В момента заема висока позиция в Министерството на правосъдието и сигурността. Бил е шеф на разузнаването, където разследва връзките на нидерландски политици с Русия.

Като национален координатор по сигурността и борбата с тероризма основната му задача е да следи за опасността от радикализация в страната, включително за това дали нейни граждани напускат, за да се присъединят към "Ислямска държава".

Според местни медии доскоро той е бил член на Партията на труда (PvdA), но я е напуснал без да посочи мотиви. Възможно е причината е, да че лявата партия не позволява на активните си членове да участват в правителство, от което самата тя не е част.

В интервю за списание "De Groene Amsterdammer" през мартнастоящият кандидат-премиер заявява, че "можем да справим с евентуалните последици върху върховенството на закона", ако страната се управлява от правителство, водено от PVV.

Сега първата му задача ще бъде да разпредели министерските кресла между четирите партии в коалицията.

Това трябва да се случи до края на юни, но няма да е лесна задача. Следващата стъпка е правителството да бъде одобрено официално от краля на Нидерландия и накрая да бъде гласувано в парламента.

Така шест месеца след изборите досегашният и най-дълго управлявал премиер Марк Рюте вече няма да изпълнява функциите на министър-председател. Той може да се включи в битката за нов генерален секретар на НАТО, където има сериозни шансове да спечели.

След месеци в задънена улица самият Вилдерс се отказа да застане начело на правителството, за да могат преговорите да продължат и да бъде съставен кабинет.

Междувременно новото правителство, в което най-вероятно ще влязат 50% политици и 50% експерти извън политическата сфера, ще трябва спешно да решава проблеми като жилищна криза, управление на политиката за предоставяне на убежище и последиците от глобалното затопляне.

Идването на власт на коалицията на Вилдерс, който е откровен евроскептик, се случва на фона на нарастващата вълна от подкрепа за крайната десница в навечерието на европейските избори, които ще се проведат във всички страни членки на съюза през юни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И в затвора, и в ареста - Евелин Банев се яви в съда заради чуждестранните присъди

Вече е образувано дело за кумулиране на трите му присъди

14:15 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди 2 години. С онзи таен самолет

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024