Коя е Франсоас Бетанкур Майерс - най-богатата жена в света? Снимка: © Getty

Попитайте кой е най-богатият човек в света и всеки веднага ще се сети за имена като Илон Мъск или Джеф Безос, макар и двамата да бяха изпреварени напоследък от французина Бернар Арно. Най-богатите жени в света обаче не са толкова известни. На 1 май Франсоас Бетанкур Майерс отново влезе в списъка с 10-те най-богати личности на Forbes. Зае позиция № 9 и изпревари Майкъл Блумбърг - основателя на медийната компания Bloomberg. Нетното състояние на Майерс в момента е 94,4 милиарда долара. До 9-ото място всички останали позиции в класацията на Fobres са заети от мъже.

Майерс е внучка на Йожен Шюлер - основателя на най-голямата козметична компания в света L’Oréal. Тя е член на борда на директорите от 1997 г., както и председател на семейния холдинг. Франсоас се появи за първи път в списъка на милиардерите на Forbes през 2018 г., след като майка ѝ Лилиан Бетанкур почина през септември 2017 г. 94-годишната Лилиан бе най-богатата жена в света по това време. След нейната смърт Майерс наследи богатството ѝ и зае мястото ѝ в класацията.

Въпреки това все още се знае малко за Майерс. Известно е обаче, че избягва медийното внимание.

Изкачването на французойката в списъка на Forbes се случва на фона на най-голямата сделка на L’Oréal в историята. Козметичната компания придоби австралийската марка за луксозна козметика Aesop за 2,5 милиарда долара. Aesop се присъедини към богатото портфолио от брандове на L’Oréal, сред които id Garnier, Maybelline, Lancôme и NYX Cosmetics.

Публикуван автор

Франсоас Бетанкур Майерс е родена в семейство на католици. Французойката изследва вярата си и литературния свят, като написва и публикува няколко статии на религиозна тематика, които разглеждат думите и изразите в Библията. Майерс е и автор на книга за гръцките богове.

Притежава 33% дял в L'Oreal

L’Oréal е най-голямата козметична компания в света, а продуктите ѝ са сред най-разпознаваемите от 1907 г. насам.

Днес 69-годишната Майерс все още притежава 33% дял в компанията. Въпреки глобалната Covid пандемия, която причини хаос на световната икономика, L’Oréal съобщи, че приходите от продажби са достигнали 35,5 милиарда долара през 2021 г.

Известен филантроп

В момента Майерс е президент на благотворителната фондация, която основава заедно с родителите си - Лилиан и Андре Бетанкур, който е и бивш фрески политик. Фондация "Bettencourt Schueller" е създадена през 1987 г. Тя има за цел да засили влиянието на Франция на международната сцена на науките и изкуствата.

От основаването си фондацията е наградила 620 лауреати и е подкрепила над 1000 проекта.

Майерс и L’Oréal като компания дариха 226 милиона долара за възстановяването на катедралата "Нотр Дам" в Париж след пожара, който я сполетя през 2019 г.

Обича музиката и книгите

Въпреки че идва от семейство, което е известно с организирането на огромни партита и с участието си в бляскави събития, Майерс предпочита да стои далеч от светлината на прожекторите.

Според статия на Vanity Fair тя обожава да свири на пиано или да потъва в четене на книги - хобита, които поддържа от дете.

Майка е на двама синове

Независимо от католическите си корени, Майерс отглежда децата си - Жан-Виктор и Николас- като евреи. В действителност французойката е и активистка, посветена на подобряването на еврейско-християнските отношения. Бащата на синовете ѝ и неин съпруг Жан-Пиер Майерс е внук на равин, убит в лагера Аушвиц.

Цялото семейство работи в козметичната компания. Големият син Жан-Виктор е определен като наследника на L’Oréal - от 25-годишен е в борда на директорите на компанията. Николас и Жан-Пиер също са членове на борда.

Така в момента в списъка с 10-те най-богати личности на Forbes има двама французи. В долния край е Франсоас Бетанкур Майерс, която вече познавате, а начело е президентът на конгломерата LVMH Бернар Арно.

„Вълкът в кашмир“ Бернар Арно стана третият човек в историята с богатство над $200 милиарда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024