Най-силният полски шахматист отказа да се ръкува с руснак, който подкрепя войната в Украйна Снимка: © Getty Images

Полският гросмайстор Ян-Кшищоф Дуда привлече вниманието на световните медии, след като отказа да подаде ръка на руския си опонент Денис Хисматулин преди началото на мач от Световното първенство по блиц шахмат.

Актът му е символичен знак на протест срещу Хисматулин, който открито подкрепя войната на Русия срещу Украйна.

Запис от началото на срещата в груповата фаза показва как Дуда отклонява подадената ръка на Хисматулин. Руснакът участва на първенството под неутрален флаг.

Международната федерация по шахмат (FIDE) му е разрешила да се състезава, като ръководството ѝ твърди, че не проверявало изявленията на играчите и не намерило основания да го дисквалифицира.

Хисматулин е известен с подкрепата си за руския президент Владимир Путин в агресията му срещу Украйна - той неведнъж е посещавал бази на руските военни на фронта.

Още през март 2022 г. Хисматулин участва в митинг на един от шахматните спонсори "Сима Ленд", организиран с пропагандна цел в подкрепа на Путин и войната. На него той заявява пред публиката, че "нашето дело е правилно и заедно ще победим".

Той е и треньор на Сергей Карякин - украинец по рождение, но натурализиран играч на Русия, който беше наказан от FIDE да не участва в състезания за 6 месеца заради изявленията си в подкрепа на руската военна инвазия. Карякин е и отявлен путинист.

Ян-Кшищов Дуда (25 г.) е най-силният полски шахматист.

Според полския вестник "Жечпосполита" - Дуда не е планирал ситуацията, а е отказал ръкостискането в момента на срещата заради своите антивоенни убеждения.

Полякът активно подкрепя двама млади украински играчи - Кирил Нежнец (12 г.) и Тихон Черняйов (13 г.), които са принудени да напуснат Буча и Донецк след руската инвазия.

FIDE не предвижда никакви санкции за отказа на Дуда да поздрави Хисматулин. Ръкостискането не е задължително за шахматистите, а наказание може да има само ако съперникът му подаде оплакване в Комисията по етика. В този случай руснакът не е пуснал жалба срещу полския гросмайстор.

Това не е първият случай, в който спортист отказва да подаде ръка на руския си съперник.

Украинската състезателка по фехтовка Олга Харлан внезапно беше изключена от Световното първенство в Милано през лятото на миналата година, въпреки че победи съперничката си в пряк двубой.

Причината: Харлан отказа да се ръкостиска с победената Анна Смирнова - представителка на Русия, която се явява на турнира под неутрален флаг. По-късно обаче лично ръководителят на Международния олимпийски комитет Томас Бах се намеси в нейна подкрепа и наказанието ѝ беше отменено.

В края на декември МОК взе решение да не се съобрази с критиките на десетки западни държави и да допусне руснаци и беларуси да се състезават на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. - но не и ако активно подкрепят войната.

Те няма да имат правото да носят знамето на държавата си и ще се третират като "индивидуални неутрални атлети".


МОК се огъна пред Путин: Руски и беларуски атлети ще участват на Олимпиадата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024