Страхува ли се Путин от Пригожин? Снимка: © Getty Images

Превръща ли се в "мръсна дума" за публичния образ на Кремъл името на "готвача на Путин" Евгений Пригожин и това на частната му наемна армия "Вагнер", която се бие на ключови места във войната на Русия в Украйна? Съобщения, че на държавните медии в Русия и близките до режима в Москва блогъри им е забранено да назовават Пригожин и военната му организация се появяват от няколко дни в социалните мрежи.

Каналът в Telegram "Сива зона", смятан за неофициална трибуна на "Вагнер" - разпространи документ с инструкции до прокремълските медии, който препоръчва Пригожин да не бъде цитиран въобще, а частната му военна групировка да не бъде назовавана по име. Когато се говори за нея, допустимите "синоними" са "шурмови отряди", "подразделения на въздушно-десантните части" и подобни.

Документът е от името на Министерството на отбраната на Русия, с което самият Пригожин неведнъж влезе в конфликт от началото на войната в Украйна. Готвачът на Путин нарече ръководителите на военното ведомство "клоуни" и оспори предполагаеми бойни успехи, които руската армия си приписва - според Пригожин те са на "Вагнер". Каналът "Сива зона" казва, че не може да гарантира за автентичността на документа. Междувременно обаче потвърждения за забраната в руските медии да се споменават Пригожин и "Вагнер" в ефир дойдоха от други места.

"Ню Йорк Таймс" публикува обширна статия за "Вагнер", в която се казва, че Пригожин "има подкрепата на Путин", но ако стои встрани от Кремъл. Американската медия се свързва по телефона със Сергей Марков - проруски политически анализатор и бивш съветник в Кремъл, който често се появява по руската държавна телевизия.

"Не рекламирайте прекалено Пригожин и "Вагнер" - такава "препоръка" е получил Марков, твърди самият той пред "Ню Йорк Таймс" - "Това беше искане от ръководството, не само към мен", допълва прокремълският анализатор, но отказва да назове откъде е дошла инструкцията - става ясно само, че са били "официални лица". По думите на Марков Кремъл се опитва да държи под контрол потенциалния политически възход на Пригожин.

"Те очевидно не искат да го въвеждат в политическата сфера, защото е твърде непредсказуем – малко се страхуват от него.", допълва Марков.

Анализатори смятат, че Пригожин може да превърне своята известност в по-широко политическо влияние, което да застраши и Владимир Путин. Други виждат опит за ограничение на властта и популярността му, пише "Ню Йорк Таймс".

"Не разбираме какви са неговите политически амбиции", каза в телефонно интервю Олег Матвейчев, член на парламента от партията на Владимир Путин "Единна Русия". По думите му "никой не разбира дали Пригожин има такива амбиции или не."

Конфликтът между Министерството на отбраната на Руската федерация и Евгений Пригожин съвсем не е от скоро, а войната в Украйна не спомогна за по-добри отношения с ведомството и водача му Сергей Шойгу. Особено след като Пригожин се похвали с превземането на Соледар, докато още нямаше официално потвърждение от Москва. Преди това спорове възникнаха и покрай сраженията в Бахмут и Мариупол, в които участваха отрядите на наемниците. През януари "готвачът на Путин", който съвсем откровено критикува военното ръководство на страната, влезе в топ 10 на най-споменаваните хора в руските медии, докато Шойгу "излетя" от класацията.

Пригожин влияе зле на имиджа на Кремъл и по други линии. Според източници на "Блумбърг" руските елити се страхуват от влиянието му, особено след публичните му призиви за "сталинистки репресии" срещу бизнесмени, които не подкрепят войната достатъчно ентусиазирано.

На този фон предстоят нови промени в закона срещу "дискредитиране на руската армия", чрез който основно се налага зловещата цензура в Русия след началото на войната ѝ в Украйна.

Едно от предложенията е свързано отново с "Вагнер" - предвижда се изрична забрана за споменаването, че частната армия събира криминално проявени войници за целите на "специалната военна операция". За намерението за изменения в закона потвърждава депутатът от "Единна Русия" Василий Пискарьов. След разглеждане от Съвета на федерацията, за да влезе в сила законопроектът трябва да бъде подписан и от президента Владимир Путин.

Тази идея съвпада с друг паралелен сюжет от последните дни - "Вагнер" преди дни обяви, че прекратява вербуването на затворници за фронта в Украйна. Частната армия започна инициативата за набиране на престъпници в редиците си през лятото на 2022 г. и Пригожин лично участваше в "подбора". Новата заявка за прекратяване на практиката се случи на фона на независими медийни разкрития, че самите осъдени в колониите вече отказват да се включват във войната, въпреки че вербуването им върви с обещание да бъдат освободени от затвора, ако оцелеят 6 месеца на бойното поле в Украйна.

Осъдени разказват през "Медиазона", че голяма част от привлечените са загинали на фронта, а други съжаляват, че са се съгласили да се бият и "Вагнер" вече далеч не са посрещнани в "тържествена атмосфера" в затворите. Като пропуск за "Вагнер" се отчита, че именно вербувани осъдени са чести дезертьори. Появиха се случаи на екзекутирани бивши руски наемници. През ноември бе публикувано видео на зверско убийство на дезертьор - бившият затворник Евгений Нужин е ликвидиран, като главата му е размазана с чук след опита му да избяга от "Вагнер", гласят публикациите.

Днес се появи ново видео за предполагаемо убийство на член на "Вагнер". Reuters се позова на клипа и съобщи, че отново става дума за убийство с чук. Става въпрос за мъж, който се представя за Дмитри Якушченко, на 44 години, от Крим. Той твърди, че това "не е неговата война" и се е включил, само, за да избяга от затвора. Според "Сива зона" той е бил заловен в украинския град Днипро.

Видеото завършва с надпис: "Съдебното заседание се обявява за закрито".По-късно пресслужбата на "Вагнер" казаха, че разпространеният запис не фалшив и пуснаха друг, в който същият мъж казва, че "са му простили". Няма как да бъде независимо проверена автентичността и на двете видеа, нито хронологията на събитията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024
Текстове от партньори

Хипертонията: откриване, наблюдение и контрол

14:42 - 17.05.2024
Живот

Lidl и "Капачки за бъдеще": връщаш бутилка и даряваш в подкрепа на детското здраве

Събраните средства ще отиват за спасяването на детски животи

13:59 - 17.05.2024