VOL. 21: филмът за Гунди, Кан се готви за "кризисни комуникации" и много смешни мемета от "Met Gala" Снимка: © Скрийншот, Youtube

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на Булевард България"?

В тазседмичните Gen Z аз - Мария Кръстанова (24 години) възнамерявам да ви отведа на виртуално пътешествие из историите, които грабнаха вниманието ми през последните дни.

Нека "излетим", както трябва - от България.

Филмът за Гунди или ода за любовта на един народ

Започвам с официалния трейлър на филма "Гунди - Легенда за любовта", който излезе в средата на седмицата. Премиерната дата на продукцията, посветена на един от най-добрите футболисти в историята на България, е 18 октомври.

Вдъхновение за поколения българи и символ на ПФК "Левски" Гунди загива едва на 28-годишна възраст при катастрофа в прохода Витиня. Трагедията отнема и живота на съотборника му Никола Котков.

Както се досещате от разкритите ми по-горе години, а и самото име на рубриката, аз не съм била родена, когато Георги Аспарухов е превземал футболни сърца и спортни вселени из стадионите на комунистическа България. Но и както и вероятно сте разбрали от предишните "епизоди" на Gen Z дневниците, поколението ни ужасно обича да чете, да знае и да преоткрива.

Искрено съжалявам, че сякаш сме се отрекли от "еретичната" мисъл да имаме такива съвременни футболни герои днес.

Яйцето или кокошката е първо? Това, че едни от най-значимите футболисти в спортната ни история решиха да рекламират хазарт и консумират прекомерни количества алкохол на музикалното озвучение на Преслава ли доведе до пълната деградация на тази дисциплина или обратното?

"Като ще се разпада", да е весело и доходоносно?

Признавам си, че не разбирам много от футбол, но официалният трейлър на филма за Гунди буквално ме накара да настръхна - хем от респект към личността му, хем от този изоставен от държавата (или обратно твърде употребяван от държавата), но иначе велик спорт.

Историческото решение на клуб "Гарик"

Преди дни попаднах на една доста любопитна история от Обединеното кралство, която ми напомни на филмов сюжет.

Става дума за лондонския джентълменски клуб "Гарик" (Garrick), в който членуват близо 1300 души, и историческото решение, което членовете му приеха близо 200 години след основаването му.

Във вторник членовете на емблематичното място гласуваха "за" присъединяването на жени в него. Това се случва за първи път след създаването му през 1983 г.

Промяната обаче настъпва едва след като "The Guardian" публикува списък с десетките влиятелни фигури от политическия, филмов, театрален и обществен живот на страната, които членуват в него.

Според британския вестник крал Чарлз III е един от известните членове, както и вицепремиерът Оливър Даудън, ръководителят на MI6 Ричард Мур и Саймън Кейс, който в качеството си на секретар на кабинета е най-високопоставеният политически съветник на министър-председателя и ръководител на близо 500 000 държавни служители.

Публикуването на списъка насочи общественото внимание към това, че жените продължават да не бъдат напълно интегрирани дори и в 21 век. Но докато една част от британците се разгневяват на видимата дискриминация, друга се изказва в подкрепа на политиката на джентълменския клуб.

Материалът на "The Guardian" придоби такова влияние, че доведе до напускането на част от членовете.

Но преди в ума ви да е изникнала представата за задимено помещение, в което възрастни мъже пушат несръчно пури и обсъждат "нещата от живота", визуализирайте следното: кафе-сладкарница, зала за карти, зала за билярд, читалня, компютърна зала, тераса на покрива, 17 спални, салон за членовете и няколко частни зали, които могат да бъдат резервирани за групови събития, както и огромна театрална библиотека - в една сграда.

Така излежда клуб "Гарик".

Според уебсайта му мъжете трябва да носят сака и ризи с яка, докато са в клуба, а вратовръзките са задължителни, ако обядват или вечерят в кафенето, с изключение на тези, които пристигат след 21:30 ч. за вечеря.

Филмовият фестивал в Кан и новите разкрития на движението "MeToo"

Непосредствено преди началото на емблематичния филмов фестивал в Кан френската филмова индустрия се подготвя за нови разкрития на движението "MeToo",

Той започва следващата седмица във вторник с откриващия филм "Le Deuxième Acte" на френския режисьор Куентин Дюпьо.

Междувременно обаче във френските медии се засилват спекулациите, че в деня на откриването ще бъде публикуван списък от 10 актьори/режисьори/продуценти, които ще бъдат обвинени в сексуални посегателства по време на фестивала.

През последните години #MeToo разкри десетки истории за сексуални престъпления и неправомерно поведение в холивудската филмова индустрия и извън нея. Сред изобличените имена беше и това на холивудския магнат и продуцент Харви Уайнстийн.

Френският вестник "Le Figaro" съобщава в статия, озаглавена "#MeToo: преди фестивала в Кан филмовата индустрия е обляна в студена пот", че президентът на фестивала Ирис Кноблох вече е наела агенция, която да се подготви за "кризисната комуникация".

Изданието твърди, че най-големите таланти "губят съня си заради слуховете" и че "цели артистични екипи треперят" от страх, че филмите им ще бъдат засенчени от подобни обвинения.

Европейското издание "Euronews" подчертава, че най-голямото киносъбитие в Европа няма официален протокол по отношение на работата с гости, обвинени в сексуален тормоз и злоупотреба.

Според информация в "Le Figaro" фестивалът може да отстрани филми от конкурса или да не покани обвинените професионалисти на червения килим в зависимост от сериозността на евентуалните обвинения.

"Met Gala" - да, отново тази тема

Сега ще се пренесем отвъд океана и по-конкретно в Ню Йорк, където в понеделник се състоя бляскавата Met Gala 2024 г. с дрескод "Градина на времето". Макар изключително скъпи и впечатляващи, част от тоалетите на американските звезди "родиха" не само възторг, но и .. мемета. И то в големи количества.

Met Gala е ежегодна галавечер за набиране на средства в полза на Института за костюми на музея "Метрополитън" в Манхатън, организирана от "модната библия "Vogue".

Събитието често се определя като "най-голямата нощ на модата" - затова и поканата за него е изключително търсена.

Присъстват единствено личности, които се възприемат като културно значими за съвременното общество сред различни професионални сфери, включително мода, кино, телевизия, музика, театър, бизнес, спорт, социални медии и политика.

През 2024 г. цената на "билета за влизане" се повиши до 75 000 щатски долара, което е увеличение с около 20 000 щатски долара в сравнение с миналата година.

Но настрана от блясъка и обсъждането на различни модни избори, социалните мрежи бяха заляти от безброй мемета по темата, които трябва да признаем - доста са смешни.

Европейска нощ на музеите 2024 г.

За финал ви припомням, че на 18 май ще се състои Европейската нощ на музеите, към която и София се присъединява с редица изложби, концерти, работилници и филми.

Вземам повод от темата, за да споделя радостта си от факта колко много културни събития се провеждат в столицата през последните години.

Страхотно е и колко силен граждански интерес има - сякаш младите сме жадни за подобен тип инициативи.

Спомням си, че на последната Европейска нощ на музеите, на която отидох, в галерията, която посетих, бях на сантиметри разстояние от десетките други присъстващи. А в Археологическия музей буквално имаше огромна опашка на влизане - толкова много бяхме желаещите да влезем.

Пълната програма може да видите тук.


Зендея, Challengers Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

Колаж на Тейлър Суифт, гълъб и Ема Стоун Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024