Манолова: Трифонов ме убеждаваше да не се кандидатирам за кмет на София Снимка: © Булевард България

„Мога и аз да разказвам за разговори и, ако исках да сляза на вашето ниво, щях да кажа тук, от тази трибуна, по какъв начин г-н Слави Трифонов ме убеждаваше да не се кандидатирам за кмет на София и срещу какво“.

Това каза лидерът на „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова от парламентарната трибуна в сряда. Коментарът ѝ дойде след остра размяна на реплики между Тошко Йорданов и Христо Иванов, в която председателят на ПГ на „Има такъв народ“ намеси името ѝ.

Според Йорданов – по време на преговорите за правителство лидерът на „Демократична България“ казал пред ИТН, че самият той трябва да одобри който и да е кандидат за министър-председател, членовете на Министерски съвет и „всяко едно бъдещо назначение по контролни органи“.

„Г-жа Мая Манолова заяви пред мен и Виктория Василева: „Дайте му нещо на Христо Иванов и после не го изпълнявайте“. Бих отишъл на детектор на лъжата, за да докажа какво казаха тези двама лицемери в този парламент“, заяви Тошко Йорданов, който по-рано нарече Манолова и Иванов „предатели“ заради свалената подкрепа към проектокабинета.

Лидерът на „Изправи се“ отговори на председателя на парламентарната група на ИТН с думите: „Ето затова настоявах преговорите да се водят публично, пред медиите, не по кюшетата и в кабинетите в парламента, какъвто е подходът на „Има такъв народ“.

„Мога и аз да разказвам за разговори и, ако исках да сляза на вашето ниво, щях да кажа тук, от тази трибуна, по какъв начин г-н Слави Трифонов ме убеждаваше да не се кандидатирам за кмет на София и срещу какво. Можех да го направя, но не го правя. Въпреки това аз излязох на изборите в София срещу ГЕРБ, срещу модела на „орлетата“, заяви Манолова.

Тя говори за кметските избори в София през есента на 2019, на които се яви като независим кандидат, подкрепен от БСП. Тогава се изправи срещу Йорданка Фандъкова от ГЕРБ и не успя да спечели.

По време на кампанията тя използваше фразата „модела на орлетата“, с която описваше хората на Бойко Борисов, управляващи столицата. В интервю за bTV през октомври 2019 бившият омбудсман каза, че Йорданка Фандъкова е „един почтен човек, но остави други да взимат решенията в Столична община“. „Задкулисието е именно там. Таен кръг управлява парите на столичани и една от причините да се кандидатирам е да реша този проблем. Това са приближени бизнесмени, които редят обществените поръчки, знае се предварително кой ще ги спечели. Това са, образно казано, „орлетата“ на г-н Борисов“.

Христо Иванов също се намеси в казуса в пленарната зала в сряда и обвини Тошко Йорданов в лъжа. Лидерът на ДБ каза, че коалицията не е искала дялове и порции, а само да знае за кои министри трябва да гласува. "Няма как да гласуваме за котки в чувал и хора без биографии", заяви той.

„Демократична България“ и ИБГНИ отказаха подкрепа за ИТН заради персоналния състав на проектокабинета, а Слави Трифонов оттегли състава на правителството и пожела нови избори.


ГЕРБ ще върне втория мандат, но първо ще покаже кабинета си, за да може "хората да сравняват"

Парламентът все пак ще гласува оттеглянето на Пламен Николов

"Има такъв народ": Ако за всички останали това е политиката, нас не ни бройте

Манолова обвини ИТН в "координация" с ГЕРБ и ДПС, "Изправи се" иска кабинет с третия мандат



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024