До края на годината ЕС започва преговори за присъединяване на Украйна, дори да не е изпълнила всички условия Снимка: © Getty Images

Европейският съюз се подготвя за преговори с Украйна за бъдещото й присъединяване към блока, като официално съобщение се очаква през декември, съобщава "Политико".

Изданието се позовава на свои източници два дни след "историческата среща" на външните министри на ЕС в Киев

Трима дипломати, запознати с плановете, казват, че лидерите на ЕС се готвят да дадат зелена светлина на Киев да започне официални преговори за присъединяване към общността.

Украйна е в центъра на нов голям тласък за разширяване на ЕС до цели 35 държави, пише изданието и припомня, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в годишното си обръщение към парламента преди месец, че бъдещето на Украйна е в ЕС.

Киев официално получи статут на кандидат за членство в ЕС през юни тази година. През ноември предстои „доклад за напредъка“ за това доколко Украйна и други кандидати за членство изпълняват условията нза присъединяване.

След като докладът бъде приет, според дипломат от ЕС, „за държавите-членки ще бъде много трудно да не се съгласят да започнем преговори“ за Украйна, казва той.

Работното предположение е, че до декември Европейският съвет ще реши да започне преговори," посочва още източникът.

За да започне преговори, Украйна трябва изпълни седем условия,включително съдебна реформа и ограничаване на корупцията. Към август само две от седемте условия са били изпълнени, каза тогава украинското правителство.

Въпреки че Украйна може да не е изпълнила всички преди срещата на върха през декември, лидерите са готови да направят политическо изявление, разрешаващо преговори, дори ако правната рамка за преговори все още не е финализирана.

„Целта е през декември да постигнем политическо съгласие за началото на преговорите“, казва втори дипломат, цитиран от "Политико". Според него, юридически решението за приемането на Украйна може да стане факт до началото на 2024 г.

Трети дипломат казва, че лидерите ще "изпратят положителен сигнал" за бъдещото членство на Украйна през декември.

Запитан докъде е стигнала Украйна към изпълнението на седемте критерия, служител на ЕС казва, че "напредъкът е обнадеждаващ и само една област, засягаща малцинствата, изглежда проблематична в краткосрочен план".

Джозеп Борел на посещение в Киев след срещата на външните министри на ЕС ЕС предлага нови 5 млрд. евро за военна помощ за Украйна

Киев омаловажи тревожните сигнали от САЩ и победата на проруска партия в Словакия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024