Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит Снимка: © Българска Патриаршия

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) избра Знеполският епископ Арсений за новия Сливенски митрополит.

Той получи гласовете на 7 от духовниците. За мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Синода, бяха дадени пет гласа от архиереите от БПЦ.

За Арсений гласуваха Великотърновския митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивския митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприан и Доростолския митрополит Яков.

Арсений Знеполски е известен с близостта си с Пловдивския митрополит Николай.

„С трепет се изпълва сърцето ми в този момент, когато бивам избран на тази висота на църковното служение. Чувствам се слаб да изпълня това велико служение, като не търся човешка слава, нито се стремя към гнусна печалба. Господ да ми бъде свидетел, помощник и закрилник. И нека служението ми бъде, не за да угаждам на човеци, а на Бога, който изпитва сърцата ни. Амин!”, гласяха първите му думи.

Резултатът от първи тур за избор на нов Сливенски митрополит, който се проведе през февруари, беше касиран и предизвика напрежение в БПЦ.

Изборът, който е първият от 44 години насам след смъртта на най-стария член на Синода - 84-годишния митрополит Йоаникий, е от ключово значение.

Първо, защото Сливенската митрополия обхваща както област около централния град, така и регионите на Бургас, Ямбол и част от Хасковска област. В нейния обхват попадат ценни имоти по Южното Черноморие и Странджа, към които апетити имат хора, стоящи много далеч от богослужението.

Второ, защото бъдещият митрополит ще има важен глас и при избора на нов патриарх.

На 22 април 2024 г. Светият синод на Българската православна църква определи листата с кандидати за втория тур, който се проведе на 19 май.

Двамата кандидати за Сливенски митрополит - Йеротей и Михаил - които събраха най-много гласове при първия опит за избор на поста изненадващо останаха извън новия списък на Светия синод.

В него присъстваха само петима епископи:

  • Велички епископ Сионий

  • Знеполски епископ Арсений

  • Мелнишки епископ Герасим

  • Браницки епископ Пахомий

  • Главиницки епископ Макарий

  • Велбъждки епископ Исаак

Не беше включен и Белоградчишкият епископ Поликарп, който беше викарий на Софийския митрополит (при покойния патриарх Неофит).

Арсений е роден през 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва основно образование в село Осетеново и в 2006 година с отличие Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“. След това е приет в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Продължава обучението си по теология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който завършва с отличен успех през 2009 година.

На 11 август 2007 година е подстриган за монах от митрополит Николай Пловдивски в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян“. На следната 2008 г. е ръкоположен за йеродякон и за йеромонах. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия, а година по-късно архимандрит Арсений става духовен надзорник на Пловдивската епархия.


Кой ще бъде новият български патриарх?

Протест пред Светия синод след спорното касиране на избора на митрополит


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Как ПП полуизбегна ДПС в едно европейско семейство

ПП-ДБ се раздели в Европейския парламент

11:36 - 26.06.2024
Важно днес

Еврозоната се отлага отново

България не изпълнява критерия за инфлация

10:29 - 26.06.2024
Живот

Продават на търг писмото от Айнщайн, което насърчава САЩ да разработят атомна бомба

Впоследствие ученият е изразил съжаление, че е изпратил въпросното писмо

10:23 - 26.06.2024