FLORENCE & THE (AI) MACHINE - по следите на Ренесанса със Samsung Galaxy S24 Ultra

Когато кажем Ренесанс, най-често си представяме закръглени голи жени, червенобузести мъже и много вино. В действителност Ренесансът е революция в информационно отношение - появата на книгопечатането през 15 в. ускорява знанието. Откритието на маслените бои води до появата на портрета - нещо като селфи за богати - и комерсиализира изкуството. В политиката се появява дипломацията. Благодарение на гравюрата възниква шаржът, а с него идва и нуждата от PR-a, защото дори и тези, които не могат да четат, вече могат да разбират хумора и осмиването.

Дали сега с изкуствения интелект ние се намираме на прага на подобна революция, която ще направи умните още по-умни, а знанието ще се качи на следващо ниво? Твърде е възможно, само че ни липсва дистанцията на времето, за да дадем точно ние тази оценка.

Спорно е и дали това, че AI влезе в телефоните ни ни прави ренесансови хора. Не, ренесансовите хора не са закръглените жени и мъже, с които започнахме, а онези които правят много неща едновременно и то добре. Разбират от архитектура, пишат поезия, рисуват. Микеланджело, Рафаело, Ботичели, Джото - това са истинските ренесансови хора.

Може би вече сте усетили накъде духа вятърът - този месец в поредицата ни със Samsung Galaxy S24 Ultra се отправяме към Флоренция. Именно този град в Италия е центърът на Ренесанса.

Флоренция е и родното място на Данте, който през 13 век пише своята “Божествена комедия” и с това слага началото на тази епоха, която идва на мястото на мрачното Средновековие.

До Флоренция се стига лесно - лоукост полет до Болоня или Пиза, и кола под наем или влак.

Пътуванията на нови или на позабравени стари места с умните модели на Samsung са изключително интересни - не само заради добрите снимки, които можете да направите с камерата, но най-вече поради възможностите, които дава генеративният изкуствен интелект.

Туристическите дестинации са претъпкани локации, трудни за снимане, на които човек рядко има избор на светлина, гледна точка или свободно пространство.

Затова и в някои групи във Фейсбук изобилстват молбите за помощ от потребители, които много се харесват на конкретна снимка, но биха искали да бъдат премахнати обекти или хора от кадъра. Очевидно това желание е добре известно за мобилната софтуерна индустрия и Galaxy AI - както е името на ИИ на Samsung, го прави лесно, бързо и по доста успешен начин.

Повечето хора, които отиват във Флоренция, задължително се снимат пред катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ в превод „Света Дева Мария с цветето“. Катедралата се отличава със своя купол с огромни за времето си размери, проектиран от Филипо Брунелески, който заимства идеята от Пантеона в Рим. Куполът е с диаметър почти 40 метра и е построен без поддържащо скеле.

Базиликата е изградена върху основите на по-старата готическа катедрала „Санта Репарата“.

През 1331 г. Гилдията на търговците на вълна взема под свое попечителство строежа и назначава за главен архитект Джото, който строи главно камбанарията. Самият Джото, също като Данте, се смята за един от бащите на ранния Ренесанс.

Вероятността да постигнете чиста снимка през катедралата в натоварения туристически сезон е доста минимална. Galaxy AI обаче доста добре изчиства нежеланите обекти в кадъра.

За да ползвате изкуствения интелект на телефона, е необходимо да влезете в Samsung акаунта си*, след което можете да правите буквално чудеса. Софтуерът на приложението за снимки предлага да ремастерира кадрите ви, като подобри лошите пиксели.

Благодарение на Galaxy AI изрязвате обектите, които не искате да присъстват в снимката ви. Можете да махате сенки и въобще да направите от продукцията на един посредствен фотограф, нещо годно за социалните медии.

Ако много държите на присъствието си в платформите със същите тези функции, бихте могли да отидете и крачка напред и да се позиционирате пред която искате забележителност в света.

За мен далеч по-интересното използване на Galaxy AI обаче е друго - изследването на местата, на които съм била.

Изправени пред огромните катедрали и въобще забележителности от онова време, ние трудно успяваме да видим детайлите докато сме на място, а точно те носят магията на онова време, когато една сграда се работи в продължение на десетки и стотици години от различни архитекти.

Катедралата във Флоренция е осветена от папа Евгений IV на 25 март 1436 г., а неговата статуя е позиционирана вдясно от входа, научавам всичко това, благодарение на Circle to Search with Google функцията, с която изучавам детайли от красивата фасада.

Във Флоренция се намира и галерия “Уфици” - която е задължителна за изучаването на ренесансовото изкуство, купете и билетите си онлайн.

Построена е през 16 в., като първоначалният замисъл на тогавашния херцог на Флоренция – Козимо I Медичи е бил комплексът да помещава тъй наречените уфичи - канцеларии за херцога.

Колекцията вътре е събирана през вековете от известната фамилия Медичи, като сградата с колекцията шедьоври е завещана от Ана Мария Луиза, сестра на последния велик херцог от династията Медичи, под условие изкуството никога да напускат пределите ѝ

В близост до “Уфици” е мостът на Колю Фичето. Шегичка. Става дума за Понте Векио - покрития мост над река Арно, който в действителност вдъхновява българския майстор за неговия мост в Ловеч.

Понте Векио е известен с предимно бижутерски и часовникарските си магазини. Намира се между галерията „Уфици“ и двореца „Пити“ и по него постоянно минава голям човекопоток. Тук идва на помощ zoom-ът на камерата, който добре може да ви ориентира къде има повече хора, отколкото е необходимо да срещате.

Ако на “Патриарх Евтимий” с новата транспортна схема ви се струва, че има задръствания, опитайте да паркирате някъде във Флоренция. Въпреки че хората масово се движат с мотопеди, трафикът е ужасен. Отделно и туристите са навсякъде.

Никой не знае със сигурност как е станало така, че люлката на Ренесанса да е точно Флоренция, а не по-богатите по онова време Венеция и Генуа. Много е възможно влияние да е оказал фактът, че градът обединява търговията - и към морето, и към сушата.

Решаваме и ние да изпробваме стратегическото място на Флоренция и да се отправим за малко на запад - към Пиза. Градът е неголям, разположен е на десния бряг на река Арно при нейното вливане в Тиренско море. Той има своята връзка с Флоренция - през 13 век република Пиза претърпява поражение от Генуа в битката при Мелория за господството над Тиренско море. Следват години на икономическа разруха и Пиза изпада в зависимост от Флоренция. Под ръководството на Медичите обаче отново постига икономическа стабилност, благодарение на развитието на пристанището и на новооткрития университет.

В плана ни е да разгледаме кулата в Пиза, която е строена още през Средновековието и е известна с наклона си, който я превръща в едно от чудесата на света.

Въпреки проливния дъжд, нищо не може да спре устрема на туриста, изминал стотици, дори хиляди километри за среща с историята.

Наклонената кула в Пиза се намира на Площада на чудесата. До кулата в Пиза е и катедралата "Успение Богородично”. Строителството ѝ започва през 1063 г., като по първоначален замисъл е трябвало да включва елементи от различни стилове: византийски, ломбардски и дори ислямски като символ на размаха на търговията в града.

Предната фасада на катедралата е богато украсена с каменни и мраморни арки и три пищни бронзови врати със сцени от Новия завет.

Повечето интересни факти ги научавам благодарение на Circle to Search with Google, докато разглеждам снимките. Голямото предимство на тази функция е, че не се налага да излизате от галерията със снимките си, а резултатите от търсенето в Google се появяват в същия прозорец.

Друга забележителности на Площада на чудесата са Монументалното гробище и баптистерията.

Ако сте по-запален фотограф, можете да пробвате да снимате в RAW формат и после да обработвате кадрите - това е така нареченият Pro mode picture format. Както се сещате, снимките ви ще заемат много повече място, но има случаи, в които си заслужава.

В YouTube има още доста интересни неща, които бихте могли да научите за телефона си. Като например как да активирате правенето на скрийншот с ръка, да командвате селфи камерата с глас, да настроите страничното копче на телефона по ваш избор с функция, която често ползвате.

Повече от тези тип&трикс ги има и в предишните поколения на Samsung и не задължително се ползват с Galaxy AI. Нещо полезно за пътешественици и най-вече за хора, които работят с текст са Notes. В приложението с бележките можете да си водите записки, да пишете с правописни грешки и без да форматирате, защото след това идва Galaxy AI, който поправя грешките, форматира и дори превежда. Като казваме “бележки”, подценяваме леко цялата функционалност на приложението, което изглежда като доста софистициран инструмент за работа с текст.

Имате опцията също така да снимате текст, да го копирате в Notes само като го селектирате от снимката, след което да поискате от Notes да го форматира, коригира граматика и грешки, да го преведе или да му направо кратко обобщение.

Представете си, че сте в музей и се мъчите да прочетете табелата до експонат - освен че е на италиански, не виждате добре, а тълпата зад вас ви диша във врата. Снимате, копирате текста, като го селектирате от самата снимка, поставяте го в Notes и превеждате. Ако е дълъг, изкуственият интелект предлага да го систематизира и подреди с булет пойнтс.

Ако ви е интересно да пътувате през очите на Samsung Galaxy S24 Ultra, можете да погледнете и нашето бягство до Тарифа, Испания. Очаквайте следваща спирка - Южна Франция.

*За да се възползвате максимално от функционалностите на Samsung Galaxy AI, както и още повече предимства за удобство и улеснение, не забравяйте да си направите Samsung акаунт.

Samsung Galaxy S24 Ultra Пролетта и хората през обектива на Samsung Galaxy S24 Ultra

Samsung Galaxy S24 Ultra Samsung Galaxy S24 Ultra във вихъра между Леванте и Пониенте

Samsung S 24 Ultra В галактиката на най-интелигентния Samsung досега


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ внася нови правила за избор на членове на КПК, за да не е "бухалка на ГЕРБ и ДПС"

От коалицията ще настоява за независими комисия, която да оценява кандидатите

09:05 - 28.06.2024
Важно днес

Васил Терзиев не изключи да има нови избори за кмет на София наесен

Кметът на София вижда целенасочена атака срещу "всеки, който иска да промени нещо" в столицата.

09:01 - 28.06.2024
Важно днес

Първият дебат Байдън-Тръмп завърши с паника сред демократите и предизвикателство за голф

Представянето на американския държавен глава беше толкова лошо, че предизвика паника сред демократите

07:40 - 28.06.2024
Важно днес

Пренареждането в ДПС продължава - третият, а не вторият от листата във Варна влиза в НС

Бивш кандидат за кмет и зам.-областен председател на ДПС влиза в парламента

20:22 - 27.06.2024
Важно днес

МВР даде брифинг, но без отговори как издирваният Брендо е влязъл в България

МВР само знае, че Брендо е преминал официално границата за последен път през 2013 г.

18:06 - 27.06.2024