Гърция бойкотира клетвата на президента на Северна Македония

Без присъствието на българския държавен глава и с демонстративното напускане на церемонията на диполоматическия представител на Гърция протече клетвата на първата жена президент на Северна Македония - Гордана Силяновска-Давкова.

Бойкотът от страна на посланика на Гърция в Скопие София Филипиду дойде след като в клетвата си пред парламента, Силяновска Давкова не нарече страната си Северна Македония, а само Македония - така, както я наричаше в предизборната си кампания и както заяви, че ще я нарича и след като встъпи в длъжност като президент.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис вече предупреди Скопие да се придържа към Преспанското споразумение между двете страни, с което през 2018 г. беше сложен край на спора за името.

Още преди да бъде избрана на втория тур на изборите на 8 май, Силяновска - Давкова беше записала в програмата си, че "Преспанският договор, заедно с конституционните промени, са приети в разрез с националното право, но и в спор с международното".

Тя вече обяви и, че ако новият парламент приеме промените в конституцията на страната за вписването на българско малцинство, ще ги приеме, въпреки че е против тях.

Според приетите през 2023 г. условия за продължаване на преговорите на Северна Македония за бъдещо присъединяване към ЕС, в преамбюла на конституцията на страната трябва да бъдат признати и вписани няколко малцинства, включително българското. Това е и изискването, което София постави, за да вдигне ветото си върху продължаването на европейския път на Скопие

Новият президент на Северна Македония, както и партията, която я издигна и която се очаква да формира правителство след близо 8 години в опозиция - ВМРО-ДПМНЕ - са против това да се случи, преди да започнат преговорите за членство в ЕС.

В задочен спор по темата вече влязоха лидера на партията Християн Мицкоски, който се очаква да стане премиер на страната и български политици.

След коментар на служебния премиер Димитър Главчев, че България няма да прави повече отстъпки на Северна Македония по нейния път за присъединяване към Европейския съюз, Мицкоски заяви, че ако това е позицията на София, бъдещото правителство в Скопие, ще чака "да дойде някой по-разумен от българска страна, с когото ще може да се разговаря".

На клетвата на Силяновска-Давкова нямаше представители и от Албания и Сърбия, въпреки че сръбският президент беше сред първите, които ѝ честитиха изборната победа.

Коя е Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ген. Мутафчийски, Борис Велчев и Теодора Димова сред кандидатите за член-кореспондент на БАН

Недялко Йорданов и Иван Гранитски са в списъка с предложения за академици

16:16 - 17.06.2024
Важно днес

И БСП отказа да участва в преговорите за кабинет с ГЕРБ

Решението на партията е окончателно и няма да бъде преразглеждано

16:16 - 17.06.2024
Важно днес

Атанас Атанасов остава председател на ДСБ поне още месец

ДСБ отчита "сериозната загуба" на изборите и ще насрочи Национално събрание

15:27 - 17.06.2024
Важно днес

За първи път от 24 години Путин ще посети Северна Корея

След началото на войната в Украйна Русия демонстрира близки отношения с Ким Чен Ун

14:37 - 17.06.2024
галерия

Победа за Даниел Радклиф, овации за Хилъри Клинтън и най-доброто от наградите "Тони"

Анджелина Джоли и Джеръми Стронг са сред големите победители на престижните награди за театър

12:45 - 17.06.2024
Бизнес

OMV сменя логото си в 7 държави

Всички обекти от веригата ще бъдат обновени през следващите 3 години

12:32 - 17.06.2024