От безплатните SMS-и и изключения телефон в чужбина до роуминг революцията Снимка: © Getty Images

„Толкова съм стар, че съм пращал безплатни SMS-и от сайта на Мтел“.

Този туит ми попадна наскоро в прекръстената на X социална мрежа и моментално ме върна с двайсетина години назад към едни доста забавни времена, в които въпросните безплатни SMS-и бяха шансът ни за някаква по-дълга онлайн комуникация.

Спомням си, че имаха ограничение на дневна база, заради което създавахме по няколко профила.

Освен това във всеки SMS трябваше да уточниш и името на подателя, което водеше със себе си възможност за доста шеги, тийнейджърски свалки и т.н. Модата им постепенно отмина, защото мобилните планове започнаха да включват все повече и повече SMS-и, а впоследствие мобилният интернет изкара на преден план други възможности за комуникация.

Замислих се за това колко бързо и неусетно технологиите променят живота ни и начина на общуване. Друг пример е роумингът, тоест използването на смартфона ни извън пределите на България.

Във времената, за които стана дума, това си беше направо невъзможно. Цените просто бяха твърде високи. И ако в някои държави все пак можеше поне да се обадим или да пратим съобщение, то в други най-добрият вариант бе да стоим с изключен телефон. За всеки случай.

Сърбия бе такава държава. През 2012-а по време на силното земетресение около Перник с магнитуд 5,6 бях точно там. Минавайки границата, телефоните ни се „подпалиха“ от звънене на притеснени близки. А ние не бяхме разбрали нищо заради това, че бяха изключени.

Да си без телефон извън България вече изглежда далечен спомен. И затова помагат все по-благоприятните роуминг условия от А1.

Подобренията правят разговорите и мобилния интернет в чужбина изключително достъпни и лесни за използване. И като казваме чужбина, имаме предвид целия свят.

А1 разделят държавите на няколко зони, за да бъде още по-лесно за потребителите. В зона 1 са всички държави от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

Докато чакаме за сухопътен Шенген, то мобилният Шенген е налице – в държавите от ЕС използвате минутите, SMS-ите и МВ от обичайния ви план. Бизнес клиентите разполагат с неограничени минути за разговори и 3000 МВ мобилен интернет без дневна такса.

Споменах Сърбия. Там вече не е нужно да се притеснявате дали да вдигнете телефона. Западната ни съседка влиза в Зона 2, където срещу дневна такса от 4,99 лева имате неограничени минути за разговори и вече 2000 МВ мобилен интернет спрямо 500 МВ досега. При бизнес клиентите подобренията също са налице цели 3000 МВ и неограничени минути на ден срещу 5,99 лева дневна такса. В тази зона са и други популярни дестинации като Великобритания, Турция и Северна Македония.

Като говорим за пакет на ден, то е важно да се уточни, че при изчерпването му имате възможност да активирате още един пакет. И така общо 10 пъти.

Стигам до зона 3, където са включени 19 държави. Новата дестинация в списъка определено води до размисли за хубава екскурзия. Става дума за Монако, където, съгласете се, ще е грехота да отидете без да имате възможност да споделите с близки и приятели красотата на Лазурния бряг. В тази зона са и държави като Швейцария, Албания и Черна гора. И с тяхното посещение няма да сбъркате, но да се върнем на важното в случая. Тук дневната такса е 9,99 лева и отново дава 2000 МВ на ден, плюс цена от 0,19 лева на минута разговор.

В зона 4 ми е много трудно да не мисля за ваканция, гледайки софийския дъжд. В нея попадат някои от най-красивите туристически дестинации като Малдиви, Мадагаскар, Мавриций, и още, и още. Плюс Австралия и САЩ, което автоматично добавя доста голяма територия от земното кълбо.

Роуминг условията в тази зона вече включват 2000 МВ дневно и 0,39 лв. на минута срещу 19,99 лв. на ден. Бизнес клиентите получават 3000 МВ и 0,29 лв. на минута срещу 29,99 лева дневно. За сравнение – тук говорим за намаление на ценовите условия спрямо досегашния план от над 80%.

Има и последна зона 5, в която попадат всички останали държави по света. В нея няма фиксирани дневни такси, частните клиенти плащат по 9,99 лева на 1 MB и 2,99 лв. на минута разговор.

Остава въпросът за активирането на роуминга от А1. Този процес също е улеснен. Сключилите нов или преподписали абонамент клиенти го получават директно, а настоящите го активират само веднъж – чрез безплатен SMS с текст „ОК“ на кратък номер 17280 (за частни клиенти), на номер 17290 (за бизнес клиенти).

С вече активирана тарифа няма нужда да се притеснявате дали имате подходящите роуминг условия, а и не е необходимо да се избира конкретен чуждестранен оператор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът в Израел праща и ултраортодоксални в казармата

Решението може да дестабилизира правителството на Нетаняху

19:23 - 25.06.2024
Важно днес

Кирил Петков: С "Възраждане" просто не сме от една порода, оставаме опозиция

ПП-ДБ няма да подкрепи кабинет с третия мандат

18:53 - 25.06.2024
Бизнес

Най-добрите реклами, отличени на фестивала Cannes Lions 2024

За 71-ви първи път най-известният рекламен международен фестивал отличи най-добрите в областта на рекламата и маркетинга

18:10 - 25.06.2024
Важно днес

В АЕЦ "Козлодуй" е имало теч на радиокативна вода, но няма опасност за хората

Инцидентът е станал по време на планов ремонт на шести блок

17:30 - 25.06.2024
Важно днес

София предупреди Скопие да не се отклонява от европейския си път

Позицията на България е в отговор на изявления на новия премиер Християн Мицкоски

16:17 - 25.06.2024
Важно днес

Съдът в Хага издаде заповеди за арест на Шойгу и началника на Генералния щаб на Русия

Такива заповеди вече има за Путин и служителката му Мария Лвова-Белова

15:21 - 25.06.2024
Текстове от партньори

Kaufland пуска нови 8 свежи български подправки под марката „Брей!“

Всички подправки „Брей!“ преминават многостепенен контрол на качеството, включително анализи за над 700 пестицида

15:18 - 25.06.2024