Полицията ще разследва как Матю Пери се е сдобил с кетамина, довел до смъртта му Снимка: © Getty Images

Половин година след смъртта на Матю Пери от острия ефект на веществото кетамин, полицията в Лос Анджелис и Агенцията за борба с наркотиците (DEA) в САЩ започват съвместно криминално разследване, за да установят как актьорът се е сдобил с медикамента.

Звездата от "Приятели" почина през октомври от "остри ефекти на кетамин", съобщиха тогава медицински служители. Сред факторите, допринесли за смъртта му, са още удавяне и коронарна болест.

Новото разследване ще проучи как точно той се е сдобил с анестетика кетамин, открит в организма му. Фокусът на проверката е върху това при какви обстоятелства и колко лесно някой може да се сдобие с наркотика.

Пери беше открит мъртъв в басейна на дома си в Лос Анджелис на 28 октомври. През декември съдебният лекар заяви, че в кръвната му проба след смъртта са открити "високи нива на кетамин". Съобщава се, че актьорът е приемал веществото под медицински контрол заради състояния на депресия и тревожност.

Последната му инфузия обаче е била седмица и половина преди смъртта му, което означава, че кетаминът, открит в организма му при аутопсията, не е от медицинската процедура.

Кетаминът се използва в медицината за седатив - той може да отнема или променя съзнанието. Използва се в операционната, но се прилага в конкретна дозировка, тъй като има странични ефекти като халюцинации и сънуването на кошмари.

Това не е първият случай, в който федералните агенти се заемат да разследват смърт на знаменитост, свързана с наркотици. След фаталната случайна свръхдоза на рапъра Мак Милър през 2018 г. полицията арестува и обвини дилъра му Райън Майкъл Ривис за това, че е продал на изпълнителя фалшиви хапчета, съдържащи фентанил. През април 2022 г. той беше осъден на 11 години във федерален затвор.

Актьорът, известен с ролята си на Чандлър Бинг в сериала "Приятели", е бил откровен за борбата си със зависимостта си към болкоуспокояващи и алкохол. Той многократно е посещавал рехабилитационни клиники и през 2016 г. признава в интервю за BBC, че почти не може да си спомни три години от снимките на "Приятели" заради прекомерната употреба на алкохол и наркотици.

Преди година излезе и неговата автобиография "Приятели, любовници и голямото ужасно нещо", в която той описва тази своя житейска борба. Той разкрива дългата си история със злоупотреба с наркотици, започнала още на 14-годишна възраст и засилила се след славата.

Към момента на смъртта си през октомври 2023 г. актьорът е бил 19 месеца трезвен, според съдебния лекар, който отбелязва, че в организма му не е имало други наркотици и че в дома му не са открити забранени субстанции или други подобни вещества.

Още по темата:

От "Добрата битка" до скандала с Илон Мъск: Опасният свят на кетамина

Разкриха от какво е починал Матю Пери от "Приятели"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Bloomberg: United Group може да продаде "Нова телевизия" и "Виваком" поотделно

Собственикът на United Group oчаква през юли "необвързващи оферти' от потенциални купувачи

14:57 - 18.06.2024
Важно днес

Фондация "Даная" осъди директора на "Пирогов" и чака отговори на 23 въпроса

Валентин Димитров отказа данни за скандалното заседание на Медицинския съвет, където се чуха заплахи

14:47 - 18.06.2024
Зелен булевард

Coldplay ще издава винилови плочи от пластмасови бутилки. Какво е екосъобразна музика

Британската рок група Coldplay ще се опита да направи най-екологичния албум, правен някога

14:40 - 18.06.2024
Важно днес

Борисов е отказал да се срещне с Николай Марков от "Величие"

Само ДПС и ИТН се отзоваха на поканата на ГЕРБ за преговори

14:28 - 18.06.2024