СДВР твърди, че новата схема за движение в центъра на София не е узаконена Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Промените в организацията на движението в центъра на София засега остават блокирани, защото не са били внесени за съгласуване в съответния отдел на столичната полиция. Това става ясно от официално съобщение на СДВР.

"СДВР информира, че Столичната община не е внесла за съгласуване в отдел "Пътна полиция" проекта със съответните скици и чертежи, върху които са нанесени маркировката, знаковото стопанство и допълнителните съоръжения на пътното платно," се посочва в съобщението на полицията.

От СДВР уточняват, че това е изискване от наредба на а Министерството на регионалното развитие и благоустройството за организиране на движението по пътищата, отворени за обществено ползване.

"Едва след като завърши съгласувателната процедура, се узаконява проектът за организация на движението," казват още оттам.

Мащабните промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София бяха представени в края на април от заместник-кмета по транспорта Илиян Павлов и общински съветници от ПП-ДБ и „Спаси София“.

Те предвиждат:

  • бус лента и велоалея по бул. "Патриарх Евтимий"
  • ул. "Фритьоф Нансен" става двупосочен;
  • компенсиране с паркоместа на бул. "Витоша"
  • отваряне на паркинг на ЦГМ за почасово паркиране и за живеещи в "Синя зона"

Проектът за реорганизация на движението не е нов, а още от времето, когато ГЕРБ управляваше столицата. Но е "отлежавал", защото досега не били предвидени мерки, които да компенсират отпадането на част от местата за паркиране. Само преди няколко дни - на 9 май, служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов каза, че проектът е бил съгласуван със СДВР "преди години".

Заради общественото недоволство, което предизвика предложението за промени, в петък Транспортната комисия в Столичния общински съвет призова общината да върне предишната организация на движение в центъра на София, докато се решат спорните въпроси с намалените паркоместа за жители от засегнатата зона. До гласуване на искането обаче така и не се стигна.

Мнозинството в СОС призовава за връщане на старата организация на движение в центъра на София

Какъв ще е ефектът от новата организация на движението в центъра на София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху е недоволен от армията заради тактическите паузи във войната в Газа

В неделя израелските военни обявиха, че спирането на огъня ще започва в 8 ч. сутринта и ще остава в сила до 19 ч. всеки ден до "второ нареждане".

10:40 - 17.06.2024
Европейски дневници

Европейските лидери започват преговорите кой да заеме ключовите постове в ЕС

Необичайно рано се очертава консенсус по отношение на предпочитаните кандидати

10:08 - 17.06.2024