Студенти в Грузия обявиха масова стачка, докато властта не оттегли "руския закон" Снимка: © Getty Images

Студентите от Илийския държавен университет на Грузия започват стачка от днес, 13 май. Те заявяват, че няма да участват в учебния процес, докато правителството не оттегли така нар. "руски закон", който застрашава перспективата за европейска интеграция на страната.

Става дума за спорния закон за "чуждестранните агенти", който правителството прие на второ четене с 83 гласа "за" и 23 "против" в началото на месеца.

Законопроектът е предложен от управляващата партия "Грузинска мечта". Ако той влезе в сила, неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, ще бъдат задължени да посочват, чи са финансирани от "организация, обслужваща интересите на чужда държава".

"Днес управляващата партия се опитва да приеме "руски закон", който е вреден за страната, и по този начин да сложи край на европейското бъдеще на Грузия... В Грузия, където руското влияние се засилва, всичко губи своята стойност. Сред тях е и образованието. Съответно от понеделник обявяваме неподчинение и започваме стачка. Няма да участваме в никакъв образователен процес и ще се включим активно в протестните движения", се казва в изявлението на студентите, цитирано от изданието "Georgia Today".

Част от преподавателите, които са подкрепили решението им, също разпространиха свое послание.

"С приемането на руския закон се накърнява бъдещето на нас и нашите студенти, а ценностите, на които ги учим, губят своя смисъл. Когато нас и нашите студенти ни бият безмилостно на улицата - трябва да се обединим и да се противопоставим с обединени сили. Затова с пълна отговорност заявяваме, че ако студентите решат да спрат учебния процес и да обявят неподчинение, ние се присъединяваме към тях", подчертават преподавателите.

Към стачката се присъединяват и студенти от редица други висши учебни заведения. Сред тях са учащи от университета "Шота Руставели" в Батуми, Свободния университет, Института по обществени въпроси (GIPA), университета "Алте" и Националния университет на Грузия.

Междувременно в понеделник сутрин стотици полицаи нападнаха демонстранти, които се опитваха да блокират достъпа до парламента в столицата Тбилиси. Близо 2 000 души, много от които на възраст около 20 години, скандираха "руснаци, руснаци, руснаци" и "роби, роби, роби". Масово се вееха знамена на ЕС и Грузия.

От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че има 20 задържани - двама от тях са граждани на САЩ, а един е руснак.

"Те са нарушили обществения ред, оказали са съпротива и са обиждали служителите на реда", заяви говорител ведомството, цитиран от "The Guardian".

На кадри, разпространени по-късно в социалните медии, се вижда как двама от арестуваните са ритани и удряни от полицията.

Агенцията, която отговаря за разследването на твърдения за полицейска бруталност - Специалната следствена служба, съобщи, че е започнала проверка на сигналите за употреба на прекомерна сила.


Протест от Тблиси, Грузия Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Снимка от сблъсъците на протест в Грузия Сблъсъци, водни оръдия и сълзотворен газ в Грузия на нов протест срещу "руския закон"

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Анна Цивилева, по баща Путина, стана заместник-министър на отбраната в Русия

Руският президент продължава с чистката във военното министерство

19:08 - 17.06.2024
Важно днес

Главчев от Брюксел: Би било добре следващата седмица тук да е редовен премиер

Служебният премиер представлява България на неформалната вечеря на европейските лидери

18:40 - 17.06.2024
Важно днес

ВКС връща в съда делото срещу Боян Расате за нападението над ЛГБТ активист

Софийският апелативен съд ще трябва отново да се произнесе по делото срещу Расате

18:27 - 17.06.2024
Спорт

УЕФА има проблем с руските знамена на мачовете от Европейското по футбол

УЕФА прави всичко по силите си, за да ограничи вкарването на руски знамена за мача на Украйна

18:15 - 17.06.2024
Важно днес

Ивайло Мирчев: Правителство ще има по настояване на Пеевски, а не на Борисов

Според него ИТН ще направи завой и ще подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС

17:25 - 17.06.2024
Важно днес

Ген. Мутафчийски, Борис Велчев и Теодора Димова сред кандидатите за член-кореспондент на БАН

Недялко Йорданов и Иван Гранитски са в списъка с предложения за академици

16:16 - 17.06.2024
Важно днес

И БСП отказа да участва в преговорите за кабинет с ГЕРБ

Решението на партията е окончателно и няма да бъде преразглеждано

16:16 - 17.06.2024