Владимир Малинов: Умерен оптимист съм, че договорът с "Боташ" ще бъде предоговорен Снимка: © Screenshot: БНТ

Предоговарянето на условията по договора между България и турската газова компания "Боташ" ще е трудно, тъй като турската страна има постигнат икономически интерес от него, призна служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

В един от последните си работни дни парламентът задължи служебното правителство на Димитър Главчев да влезе в преговори с турската държавна фирма "Боташ", за да предоговори крайно неизгодните му условия. Процесът се води от Малинов, който е пряк участник в схемата с "Боташ" - когато договорът е подписан, той е изпълнителен директор на държавното дружество "Булгартрансгаз".

"През април Народното събрание взе решение, с което ме задължи да предоговоря условията на договора с "Боташ". Действах незабавано, проведох среща с моя колега от Турция. Аз бях категоричен по отношения на нашата позиция: че това е волята на нашето Народно събрание - договорът да бъде предоговорен," каза Малинов пред Георги Любенов в ефира на БНТ.

След въпрос на водещия само интересът на Турция ли пречи на предоговарянето, Малинов се опита да смени тезата си и започна да обяснява, че споразумението е било подписано в различна от сегашната икономическа среда.

"Не казвам, че интересът от договора е за Турция, а че договорът е бил сключен в едни други условия, когато цената на природния газ е била коренно различна, когато България е била в условията на прекъснати доставки от Русия и е трябвало веднага да бъдат намерени заместващи мощности и капацитети," продължи Малинов и добави, че е "умерен оптимист", че предоговарянето може да се случи.

Договорът с "Боташ" е подписан в началото на 2023 г. със срок 13 години. Тогава на власт е служебното правителство с премиер Гълъб Донев и министър на енергетиката Росен Христов.

Според известните до момента данни България има капацитет за разтоварване на втечнен газ на терминали в Турция и внос на газ чрез "Боташ", който не използва, но за който плаща близо 500 хил. долара на ден. Няма значение дали и каква част от договорения капацитет от 1,8 млрд. куб. метра газ годишно е действително внесен в България - плащанията не зависят от това.

Данни от изтекли документи, публикувани от Bg Elves, показват, че на база договорен капацитет и цени, до момента държавната компания "Булгаргаз" следва да е платила на "Боташ" 250 млн. долара по споразумението, а до 2035 г. сумата ще е около 3,8 млрд. лв. Това важи и без реална доставка на газ до България.

Докладът за неизгодно сключения договор между "Боташ" и "Булгаргаз" беше пратен и в прокуратурата, ДАНС и Европрокуратурата.

Малинов отказа да отговори дали така сключеният договор представлява престъпление.

Вместо това обвини предишното ръководство на "Булгаргаз" в "пасивност", която е попречила предоговарянето да започне по-рано. Това е била и причината сега Българският енергиен холдинг, чийто принципал е министърът на енергетиката, да смени ръководството на дружеството.

"Буди известно за мен недоумение в рамките на предходната една година след сключването на този договор и на политическо, и на чисто мениджърско ниво в "Булгаргаз" защо нищо не е предприето дори за предоговаряне при влизане в новата газова среда. Този период не трябваше да бъде губен и да чакаме Народното събрание да повдигне тази политическа тема," обяви Малинов.

Според документи, публикувани от Bg Elves и изслушвания в анкетната парламентарна комисия, която 49-ото Народно събрание сформира, за да провери договора обаче, ръководството на "Булгаргаз" е имало възражения и е искало промени в клаузите още преди подписването му. Исканията обаче не са били уважени. Това се разбра и от проектодоклада на комисията, който председателят ѝ - Жечо Станков от ГЕРБ, отказваше да внесе за разглеждане от пленарната зала. А това породи съмнения за опит да се прикрият констатациите на временния парламентарен орган.

Другите рокади в държавни енергийни дружества той също обясни с лошото финансово състояние, в което, по думите му, се намерили, когато е поел поста.

Газовият договор с "Боташ" - 500 хил. долара на ден и още няколко проблема


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024