10 години по-късно eдин пост от Twitter все още е световен хит Снимка: © Getty Images

Въпреки че мнозина все още се оплакват, че не могат да разберат идеята на Twitter, мрежата внесе в живота ни едни от най-невероятните фрази. Такива, които не си представяме, че е възможно да сме прочели другаде или в друго време от историята.

Сред най-следваните профили в социалната мрежа е вече несъществуващият @Horse_ebooks. А в класация за най-известните фрази, акаунтът би имал няколко челни позиции. Потребителите на Twitter все още разпространяват публикациите му, превърнали се в класика, а най-известната сред тях е юни 2012 г. И е все така актуална 10 години по-късно: “Everything happens so much”. The Atlantic посвещава статия на историята на популярното изречение.

Буквално преведен, туитът звучи така: „Всичко се случва толкова много“. Той успява да опише интернет, както и целия свят – точно, ясно и запомнящо се. Фразата има незабавен успех от момента на раждането си - генерира хиляди споделяния, а и до днес не спира да се разпространява в платформата. При всеки удобен случай, който дават актуалните събития.

За потребителите днес това е „туитът на десетилетието“ и „определящият текст на нашата епоха“. Превръща се в заглавие за есета, песни, поне един роман и оркестров аранжимент и успява да пребъде като същинска житейска мъдрост: най-доброто, което можем да кажем за настоящето е, че всичко се случва, както винаги се е случвало и винаги ще продължава да се случва, "толкова много".

През последните 10 години „Всичко се случва толкова много“ се превръща в мантра за хората, които прекарват живота си пред компютър. Когато има новини, които не са просто лоши, а много лоши, хората търсят туита, за да го публикуват отново и отново, често с допълнение от типа „…сега повече от всякога“ или „..вечното настроение“.

Новите споделяния на сентенцията могат да бъдат срещнати във всякакви комбинации. Ретуитове на 30 януари 2017 г. на „Everything happens so much” се асоциират със забраната за влизане на имигранти в САЩ, която Доналд Тръмп наложи, определяйки „верижната имиграция за истинско бедствие, което трябва да бъде спряно“.

На 25 септември 2019 г. туитът оживява отново, този път заради обявяването на първото разследване за импийчмънт на Тръмп.

Препратките към фразата през март 2020 г. отбелязаха началото на пандемията от COVID-19, а на 24 февруари 2022 г. това бе реакцията на потребителите за войната, която Русия започна войната в Украйна. Изречението се появи отново и когато се заговори, че в САЩ ще бъде отменена федералната защита за правото на аборт - още преди решението на Върховния съд да стане официално.

Първия път, когато сакралният днес туит се появява, се смята, че той е плод на алгоритъм. Акаунтът @horse_ebooks, регистиран през 2010 г., първоначално започва като спамбот, който изтегля текст от сайт за електронна търговия и го публикува като маркетинг съобщение. Ботът успява да привлече множество последователи, а "неграмотно" написаните му текстове и произволните фрази, напомнящи на мистично мърморене на спяща гадателка, се харесват на потребителите.

През 2013 г. обаче се разбира, че „ботът“ е мъртъв отдавна - от 2011 г. е превърнат в пърформанс арт проект, ръководен от Джейкъб Бакила и неговия приятел Томас Бендер. Бакила купува акаунта и започва да туитва фрази, сглобени от намерен някъде от интернет текст - включително електронни книги и официални документи. Думите обаче вече са внимателно подбрани.

Джейкъб Бакила разказа пред The New Yorker, че не може да си спомни откъде точно произхожда най-известният туит - „Everything happens so much”, но смята, че първоначалното значение може би е било: „Всичко се случва много по-бързо, когато се оттеглиш.“

„Опитвах се да изтръгна мъдрост от всичси безсмислени купчини информация“, разказва Бакила.

Разкритието, че зад @Horse_ebooks вече не стои бот, който туитва случаен текст, а хора, които внимателно подбират постовете си, разочарова феновете.

„Вярвахме, че гледаме как дигиталната творба си мърмори щастливо сама на себе си за нас, нейните тревожни господари“, казва журналистът Робинсън Майер: "Мислехме си, че сме признателни на една програма, която ни най-малко не се нуждае от признание, а всъщност се бяхме увлекли по нечий план". Разочарованието на потребителите изневерява на забавния оптимизъм от началото на 2010 г. за силата на обещанието, че човешкият интелект може да се предаде на машина, да се дестилира или разшири. До средата на десетилетието вече бяхме разбрали какво всъщност се случва, когато оставим машините да използват кладенците с генерирано от човека съдържание: В крайна сметка компютрите стигат до реч на омразата, събират грабителски чувствителна информация или произвеждат расово пристрастни резултати.

За известно време обаче @Horse_ebooks изглежда правеше точно обратното - пресяваше нашата онлайн бъркотия от данни и я превръщаше в сентенция, която можеше да бъде красива и изненадващо точна.

"За съжаление, както вероятно вече знаете - хора", туитва акаунтът през юли 2012 г. "Всички сме съгласни, че никой не изглежда готино", пише пет месеца по-късно. И след това: "Избягвайте ситуации." В крайна сметка се оказа, че "алгоритъмът" е просто човек, чиято самоличност беше разкрита по време на пърформанс в галерия в Манхатън, Ню Йорк.

Въпреки разочарованието, че зад профила стоят хора, а не бот, потребителите с времето сякаш превъзмогнаха обидата и @Horse_ebooks възвърна статута си на мистериозен източник на мъдрост, а „Всичко се случва толкова много“ се превърна във феномен, който никога не излиза от мода.

„Всеки път, когато някой използва туита на @Horse_ebooks от 2012 г., за да отговори на нещата, които се случват въпреки нашите усилия, той допринася за безкрайното повторно използване на фразата, но в различен контекст. Това е един от най-добрите начини, които съм виждал, за да отговорим на шокиращото бъдеще, в което живеем“, разказва Бакила, един от "човеците" зад Twitter профила.

Странно, но "шокиращото ни бъдеще" в крайна сметка води до ново удивление от мистерията на машините и тяхната връзка с човечеството. Когато писател се опита да "съживи" мъртвата си приятелка с помощта на генератор на текст с изкуствен интелект, някои го намериха това за завладяващо и красиво. Когато един инженер от Google обяви, че чатботът на компанията е станал "разумен" - заключение, до което стигнал "в качеството си на свещеник, а не на учен", това също звучеше някак очарователно. Програмите, които вече могат да създават реалистични текстове и изображения, очароваха не само компютърните специалисти. Една от тези програми беше използвана за създаването на корица на Cosmopolitan - жена в прилепнал скафандър крачи към зрителя. Служител на компанията OpenAI, цитиран в списанието, описва тази снимка със светещи очи: "Тази страхотна жена астронавт е това, което чувствам в момента: нахлувайки в бъдещето, от което се вълнувам да бъда част."

Ако @Horse_ebooks в годините споделя фрази, които звучат като автентична човешка мъдрост, може би това е така, защото има истински автор - човек. „Всичко се случва толкова много“ улавя цикличността на живота, а туитът оставя усещането, че „никога не е бил по-верен от сега“, заради случващото се днес, тази седмица, този месец – затова фразата не спира да се радва на популярност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024