Танц прати за 10 г. в затвора двама влюбени от Техеран Снимка: © Getty Images

10 години затвор получи млада двойка в Иран. Провинението на годениците е, че са танцували пред една от забележителностите на столицата Техеран, а видеото е било публикувано в социалните мрежи. Действието е прието от съда като като символ на неподчинение срещу режима, казаха активисти за The Guardian.

Астияз Хагхигхи и Амир Мохамад Ахмади са сгодени. И двамата са в началото на 20-те си години. Арестувани са в началото на ноември, след като в интернет се появява клипът, показващ как двамата танцуват пред кулата "Азади" в Техеран.

Прегрешението на момичето е по-голямо - тя не е носила забрадка на главата си, което е в нарушение на строгите правила в Иран. Жените в тази страна нямат право и да танцуват на публични места, още по-малко с мъж, което допълнително е усложнило положението на двойката и е допринесло за тежката присъда.

Младежите са блогъри, имат последователи в Instagram. Деянието им е разчетено от властите като "насърчаване на неподчинение и публична проституция". Танцът на двойката е обявен за "събиране с намерение да наруши националната сигурност".

В страната още има напрежение след смъртта на Махса Амини през септември. Тя бе задържана от нравствената полиция в Иран, защото е носила неправилно хиджаба си, и загина в ареста. Макар властите да отричат да имат нещо общо с кончината ѝ, нейната история предизвика вълна от възмущение и протести както в Иран, така и по света.

Демонстрациите в Техеран се превърнаха в движение срещу режима. Много хора загинаха по време на протестите, други бяха арестувани и част от тях получиха смъртни присъди.

Поведението на Хагхигхи и Ахмади се приема като знак на протест на активисти. Младежите са блогъри, имат последователи в Instagram.

Двамата са получили присъда от по 10 години и шест месеца затвор всеки, както и им е наложена забрана да ползват интернет или да напускат Иран, съобщи намиращата се в САЩ информационна агенция на активистите за правата на човека (HRANA).

Двамата са били лишени от адвокатска защита по време на съдебното дело, а опитите им да бъдат пуснати под гаранция, докато тече процесът, са били отхвърлени, се казва още в съобщението на HRANA, която се позовава на източници, близки до семействата им.

Съобщението гласи още, че Хагхигхи е в затвора за жени Карчак извън Техеран, където редовно попадат граждански активисти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024