Танц прати за 10 г. в затвора двама влюбени от Техеран Снимка: © Getty Images

10 години затвор получи млада двойка в Иран. Провинението на годениците е, че са танцували пред една от забележителностите на столицата Техеран, а видеото е било публикувано в социалните мрежи. Действието е прието от съда като като символ на неподчинение срещу режима, казаха активисти за The Guardian.

Астияз Хагхигхи и Амир Мохамад Ахмади са сгодени. И двамата са в началото на 20-те си години. Арестувани са в началото на ноември, след като в интернет се появява клипът, показващ как двамата танцуват пред кулата "Азади" в Техеран.

Прегрешението на момичето е по-голямо - тя не е носила забрадка на главата си, което е в нарушение на строгите правила в Иран. Жените в тази страна нямат право и да танцуват на публични места, още по-малко с мъж, което допълнително е усложнило положението на двойката и е допринесло за тежката присъда.

Младежите са блогъри, имат последователи в Instagram. Деянието им е разчетено от властите като "насърчаване на неподчинение и публична проституция". Танцът на двойката е обявен за "събиране с намерение да наруши националната сигурност".

В страната още има напрежение след смъртта на Махса Амини през септември. Тя бе задържана от нравствената полиция в Иран, защото е носила неправилно хиджаба си, и загина в ареста. Макар властите да отричат да имат нещо общо с кончината ѝ, нейната история предизвика вълна от възмущение и протести както в Иран, така и по света.

Демонстрациите в Техеран се превърнаха в движение срещу режима. Много хора загинаха по време на протестите, други бяха арестувани и част от тях получиха смъртни присъди.

Поведението на Хагхигхи и Ахмади се приема като знак на протест на активисти. Младежите са блогъри, имат последователи в Instagram.

Двамата са получили присъда от по 10 години и шест месеца затвор всеки, както и им е наложена забрана да ползват интернет или да напускат Иран, съобщи намиращата се в САЩ информационна агенция на активистите за правата на човека (HRANA).

Двамата са били лишени от адвокатска защита по време на съдебното дело, а опитите им да бъдат пуснати под гаранция, докато тече процесът, са били отхвърлени, се казва още в съобщението на HRANA, която се позовава на източници, близки до семействата им.

Съобщението гласи още, че Хагхигхи е в затвора за жени Карчак извън Техеран, където редовно попадат граждански активисти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023