Съдът опроверга данни на АКФ за конфликт на интереси по делото на съпругата на Нотариуса Снимка: © IG

* Публикацията е коригирана на 29 март след опровержението на Административния съд - София град.


Административният съд отрече твърдение на Антикорупционния фонд (АКФ) за това, че съдия Маргарита Немска е решавала дело на съпругата на Мартин Божанов - Гергана.

Съдия Немска е женена за съдружника на убития Божанов - Емил Писков - т.е. евентуалното ѝ явяване по делото на близка позната щеше да е нарушение на правилата за задължителен отвод.

По-рано дне АКФ публикува протокол за случайното разпределяне на делото на Гергана Божанова срещу решението, довело до уволняването ѝ от МВР. В документа се твърдеше, че то е било разпределено, гледано и в крайна сметка решено в полза на Божанова от съдия Немска.

АССГ обаче отрича това.

Според информацията от съда, посоченото административно дело е по друг казус, свързан с решение на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция, а не МВР.

"Единственото образувано административно дело в АССГ, свързано с Г. Божанова е срещу заповед №8121К-9226/29.07.2021 г. на министъра на вътрешните работи, с която е прекратено служебното й правоотношение като държавен служител – старши разследващ полицай при главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, МВР, на основание чл. 226, ал. 1, т. 7, б. „е“ ЗМВР – поради отказ на разрешение за достъп до класифицирана информация, като е образувано административно дело 8483/2021, докладчик по което не е съдия Маргарита Немска", се казва в съобщението на Административния съд.

Съдия Немска е бивш зам. градски прокурор на София. Тя е съпруга на бившия служител на МВР и ДАНС адвокат Емил Писков, който беше осветен като съдружник на Мартин Божанов-Нотариуса в разследването на АКФ "Списък за бърз контрол".

Антикорупционният фонд цитираше свои източници, единият от който от Софийската градска прокуратура (СГП, който твърди, че това е секретното дело на Гергана Божанова – съпруга на Мартин Божанов – Нотариуса за отнетия ѝ достъп до класифицирана информация. Това е станало причина за освобождаването ѝ от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

Предвид секретността на делото документалното потвърждаване на информацията с абсолютна сигурност от страна на АКФ е невъзможно, уточняват от организацията.

Според източника на АКФ от СГП обаче обстоятелството, че Маргарита Немска се е произнесла в полза на съпругата на Божанов по делото за отнетия достъп до класифицирана информация, е известно на прокуратурата от изпратена ѝ подробна справка от ГДБОП, съдържаща множество данни за групата на Мартин Божанов.

Прокуратурата тръгна в контраатака срещу Ивайла Бакалова и АКФ

Всичко, което трябва да знаем за Мартин Божанов - Нотариуса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024