"Диванът на Боби". Защо американски художник рисува мебел на Бойко Борисов Снимка: © Галерия "Сариева"

Бежовото като бягство от кича и като цвета на неутралното, на безличното, но и като "предпочитания цвят за поръчване от зрелия мутро-елит" - това е част от посланието в нова самостоятелна изложба на американския художник Аарон Рот. Името ѝ е "Бейж", мястото - галерия "Сариева" в Пловдив.

Сред акцентите в експозицията е творбата "Диванът на Боби". Тя е и първата от поредицата, посветена на това как "сивото в икономиката не просто е замаскирано под безлично бежово, а и е придобило актуалния "аристократичен цвят бейдж", пише в сайта на галерията за предстоящото откриване на експозицията. На пръв поглед платното изобразява много близък план на кожена мебел. Художникът споделя, че в действителност е нарисувал дивана, който бившият премиер на България Бойко Борисов е имал в кабинета си в Министерския съвет.

"Всичко тръгна от идеята за бежовия цвят, който преди кризата през 2008 г. се използваше главно в американските къщи като нова идея за интериорен дизайн", разказва Аарон Рот за "Булевард България".

По думите му цветът е неутрален и дава надежда, че имотът може да стане по-лесно продаваем. Художникът тръгва от концепцията за бежовото и открива, че премиерското канапе на Борисов е решено в цветовата гама:

"Обикновен кожен диван и оттам се появиха и други бежови предмети, дошли уж като пазарен успех, приели цвета на баналното, но и криещи нещо повече".

Канапето се превръща в символ на мафията в политиката и наскоро разкритите корупционни схеми, свързани с инвестициите в инфраструктура на бившето правителство, споделя авторът. В същото време подобна мебел може да се открие в офиси, презентираща доверие и устойчивост.

В изложбата могат да бъдат открити още препратки към действителни личности - като бургаския бизнесмен и (бивш) политик Бенчо Бенчев и любимия дизайнер на новобогаташкия елит Филип Плейн, отбелязват от галерия "Сариева". Бенчев е бивш зам.-председател на Общинския съвет в Бургас от листата на БСП, по-късно бе обвинен, че е съучаствал в укриване на Митьо Очите - известен бургаски подземен бос, в Истанбул. Обвинението по-късно е снето. Фразата му, която вдъхновява художника, е "Работя, за да печеля, печеля, за да харча". Бенчев е известен и с внушителния си автопарк. Разривът му с БСП се случва, защото се появя публично с Ролс-ройса си.

Аарон Рот е на 24 години и е роден в Лос Анджелис, САЩ. В България живее от 12-годишен до завършване на гимназия. През 2021 г. получава бакалавърска степен по изящни изкуства (живопис) от Slade school of Fine Art, Лондон, с дипломна работа за визуалната култура на попфолка. Художникът представя съвременната култура на младите хора, които слушат чалга, но не защото я харесва, а като културен феномен.

Новата изложба "Бейж" се подготвя от една година. По думите на Веселина Сариева темите в творбите на Рот са естетически, не просто политически.

Паралелите в експозицията са ясни – между културата на масите в САЩ и леко иронично преоткрития български съвременен бит. Рот представя типичната за географската ширина естетика на "мутробарок" или "мутра-елит", като изобразява символите на местните представи за лукс - кожа, злато, пистолети, скъпи коли, маркови вещи.

Два пистолета в маркова дамска чанта

Същевременно като нормален млад човек, който обикаля из България, артистът забелязва и сградите, които се строят у нас. Бумът на нови кооперации, изникнали само защото някъде е имало празно пространство - без спазване на някаква градоустройствена схема, му правят силно впечатление. Свързва този феномен с политическата ситуация и го визуализира в творбите си. "Прави го много смилаем, а не назидателен начин", разказва още Весела Сариева.

Балкони

Това не е първата самостоятелна експозиция на Аарон Рот в България. През 2021 г. в изоставен супермаркет близо до Сточна гара в София е експозицията "Бизнес (енд) мениджмънт". Акцентът е българският преход, визуализиран чрез цветове, нюанси, обеми и материи.

Символите на властта и контрастиращият социален статус на българите са тема и в "Със свободна времева рамка" – втората му самостоятелна изложба, част от FLUCA, Австрийски културен павилион в Пловдив (2021 г.).

През 2022 г. реализира третата си самостоятелна изложба "Златна жица" в галерия "Пунта" в София.

С "Бейж" продължава неговото тършуване из бита и нравите в страната ни, вследствие от политическата реалност.

Авторът не се интересува само от особеностите на балканската мода, но търси истините за корупцията, политиката и социалния ред, които те прикриват. Превръща ги в универсален пример за случващото се в света днес.

"Бейж" се открива на 10 февруари в галедия "Сариева" в Пловдив и може да се види до 31 март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024