Снимка: © Screenshot

Стотици милиони левове, отпуснати от правителството на Бойко Борисов за строеж на пътища - в случая за магистрала "Хемус", са били отклонени по сметки на дружества и лични сметки. Суми са използвани за покупка на луксозни жилищни сгради, строеж на вилни селища и други видове имоти, а част от парите са били преведени като дивиденти в лични сметки в Обединените арабски емирства. Това е установило разследването на МВР до момента, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков. Преди ден той самият анонсира, че ще оповести данни от текущите проверки по казуса.

Министърът на вътрешните работи не посочи имената на замесените в схемите юридически и физически лица с мотива, че това е оперативна информация, която се разследва. На въпрос каква част от "оперативната информация" може да се превърне в реални доказателства, годни за бъдещ съдебен процес, министърът обяви - "99 %", но на ход ще е прокуратурата по темата ще последват ли обвинения.

Информацията, която даде вицепремиерът, гласи:

Агенция "Пътна инфраструктура" е превела на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД около 400 млн. лева за лотове 7, 8 и 9 на магистрала "Хемус", за които няма издаден подробен устройствен план - но въпреки това сумите са отпуснати, посочи Рашков.

От тях 84,5 млн. лв. "Автомагистрали" е превела на друго дружество авансово - за лот 8 на аутобана. Тази сума е използвана от неназования пътен строител по следния начин: в края на 2020 г. е закупен имот в центъра на София за сума от 27 млн. лв., където, по думите на Рашков, в момента вървят активни строителни дейности. В същото време на лот 8 няма дейност за „нито една стотинка“.

Други близо 15 млн. лв. отиват в друго дружество, с които през септември 2020 г. се строят жилищни и нежилищни сгради. 950 хил. лв. от тези пари се превеждат по лични сметки на собствениците на основание "дивидент", като част от тях са пренаредени в сметки в Обединените арабски емирства на основание „дивидент“.

„Схемата при лот 5 е идентична“ - АПИ е превела на държавното дружество "Автомагистрали" 670 млн. лв., като дава авансово над 100 млн. лв. - без да има дори договор за строителство. Тези пари са преведени на 5 други дружества - по 10, 12, 14, 15 млн. лв., като парите са изтеглени на каса.

Дружество, което е получило авансово над 14 млн. лева, е превело сумата на друга фирма, която изгражда луксозно вилно селище. По оперативна информация двете дружества се контролират от едно и също лице, посочи Рашков.

Установено е още, че за единия от лотовете на магистралата са преведени авансово 84 млн. лева на търговско дружество по сключен договор за наем на механизация и доставка на материали.

"Прави впечатление, че няма договор за строителство. Всичко е наеми. Нека си поставим въпроса кой ще поеме утре гаранция за качество?“, коментира Бойко Рашков.

Той отхвърли твърденията, че екипът му не се справя с реформите на МВР, като посочи, че „реформи са предприети, извършват се и някои от тях са завършени“, но изискват време.

Схемата АПИ превежда пари на държавното дружество "Автомагистрали", а то на свой ред сключва договори за наеми на техника и купуване на материали, а не за строителство, стана възможна, благодарение на т.нар. ин хаус поръчки. В тези случаи държавна институция възлага без търг работа на държавно дружество. По закон държавната фирма трябва да има нужния капацитет за извършване на всички възложени й дейности и няма право да наема подизпълнители. "Автомагистрали" обаче никога не е имала капацитет да строи магистрали - което не попречи да получи договора за строежа на "Хемус". На практика по времето на ГЕРБ разпоредбите на Закона за обществените поръчки се заобикаляха, като държавната компания сключваше рамкови споразумения с големите строителни фирми, които на практика стават строители. Въпросните договори обаче не се обявяват публично, а в продължение на години от регионалното министерство, пътната агенция и "Автомагистрали" отказваха да предоставят информация по темата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ема Уотсън дебютира като режисьор и лице в кампания на Prada

Изискванията ѝ като режисьор за Prada са да намери материал, който "няма да я отегчи"

Река Искрецка се върна, започва възстановяване на водоподаването

Причината за изчезването вероятно е слабо земетресение

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден