Бойко Рашков: Стотици милиони от парите за "Хемус" са отишли за луксозни имоти и в сметки в ОАЕ Снимка: © Screenshot

Стотици милиони левове, отпуснати от правителството на Бойко Борисов за строеж на пътища - в случая за магистрала "Хемус", са били отклонени по сметки на дружества и лични сметки. Суми са използвани за покупка на луксозни жилищни сгради, строеж на вилни селища и други видове имоти, а част от парите са били преведени като дивиденти в лични сметки в Обединените арабски емирства. Това е установило разследването на МВР до момента, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков. Преди ден той самият анонсира, че ще оповести данни от текущите проверки по казуса.

Министърът на вътрешните работи не посочи имената на замесените в схемите юридически и физически лица с мотива, че това е оперативна информация, която се разследва. На въпрос каква част от "оперативната информация" може да се превърне в реални доказателства, годни за бъдещ съдебен процес, министърът обяви - "99 %", но на ход ще е прокуратурата по темата ще последват ли обвинения.

Информацията, която даде вицепремиерът, гласи:

Агенция "Пътна инфраструктура" е превела на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД около 400 млн. лева за лотове 7, 8 и 9 на магистрала "Хемус", за които няма издаден подробен устройствен план - но въпреки това сумите са отпуснати, посочи Рашков.

От тях 84,5 млн. лв. "Автомагистрали" е превела на друго дружество авансово - за лот 8 на аутобана. Тази сума е използвана от неназования пътен строител по следния начин: в края на 2020 г. е закупен имот в центъра на София за сума от 27 млн. лв., където, по думите на Рашков, в момента вървят активни строителни дейности. В същото време на лот 8 няма дейност за „нито една стотинка“.

Други близо 15 млн. лв. отиват в друго дружество, с които през септември 2020 г. се строят жилищни и нежилищни сгради. 950 хил. лв. от тези пари се превеждат по лични сметки на собствениците на основание "дивидент", като част от тях са пренаредени в сметки в Обединените арабски емирства на основание „дивидент“.

„Схемата при лот 5 е идентична“ - АПИ е превела на държавното дружество "Автомагистрали" 670 млн. лв., като дава авансово над 100 млн. лв. - без да има дори договор за строителство. Тези пари са преведени на 5 други дружества - по 10, 12, 14, 15 млн. лв., като парите са изтеглени на каса.

Дружество, което е получило авансово над 14 млн. лева, е превело сумата на друга фирма, която изгражда луксозно вилно селище. По оперативна информация двете дружества се контролират от едно и също лице, посочи Рашков.

Установено е още, че за единия от лотовете на магистралата са преведени авансово 84 млн. лева на търговско дружество по сключен договор за наем на механизация и доставка на материали.

"Прави впечатление, че няма договор за строителство. Всичко е наеми. Нека си поставим въпроса кой ще поеме утре гаранция за качество?“, коментира Бойко Рашков.

Той отхвърли твърденията, че екипът му не се справя с реформите на МВР, като посочи, че „реформи са предприети, извършват се и някои от тях са завършени“, но изискват време.

Схемата АПИ превежда пари на държавното дружество "Автомагистрали", а то на свой ред сключва договори за наеми на техника и купуване на материали, а не за строителство, стана възможна, благодарение на т.нар. ин хаус поръчки. В тези случаи държавна институция възлага без търг работа на държавно дружество. По закон държавната фирма трябва да има нужния капацитет за извършване на всички възложени й дейности и няма право да наема подизпълнители. "Автомагистрали" обаче никога не е имала капацитет да строи магистрали - което не попречи да получи договора за строежа на "Хемус". На практика по времето на ГЕРБ разпоредбите на Закона за обществените поръчки се заобикаляха, като държавната компания сключваше рамкови споразумения с големите строителни фирми, които на практика стават строители. Въпросните договори обаче не се обявяват публично, а в продължение на години от регионалното министерство, пътната агенция и "Автомагистрали" отказваха да предоставят информация по темата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024