Доминикански министър беше прострелян и убит в кабинета си Снимка: © Twitter

Министърът на околната среда и природните ресурси на Доминиканската република е бил прострелян и убит в офиса си от свой приятел. Това съобщиха местните власти.

55-годишният Орландо Хорхе Мера е провеждал среща в своя кабинет, когато нападателят нахлува и открива огън по него. Чути са поне седем изстрела.

Говорител на президента посочи, че извършител на престъплението е Мигел Крус - приятел от детството на министъра. Крус е в ареста, а мотивът за стрелбата остава неясен. Той е задържан в църква в близост до мястото на престъплението, след като се е изповядал пред свещеник за извършеното убийство и дори е предал пистолета си, пише Associated Press.

В изявление семейството на министъра на околната среда потвърждава информацията, че нападателят е приятел на Хорхе Мера.

"Нашето семейство прощава на човека, който извърши това. Едно от най-големите наследства, които Орландо остави след себе си, е да не таим злоба", казва семейството на убития министър.

Убитият Хорхе Мера е адвокат и член-основател на Mодерната революционна партия. Той e назначен за министър на околната среда и природните ресурси през август 2020 г., като част от кабинета на действащия президент Луис Абинадер.

Хорхе Мера е син на бившия президент на страната - Салвадор Хорхе-Бланко. Съпругата на убития министър е посланик на Доминикана в Бразилия. Хорхе Мера има две деца, като синът му Орландо е депутат.

Доминиканският президент изрази искрените си съболезнования на семейството на Хорхе Мера и каза, че дълбоко съжалява за смъртта на своя добър приятел.

„Съжалявам дълбоко за смъртта на моя добър приятел, нашия министър, Орландо Хорхе Мера. Моите най-искрени съболезнования на съпругата му Патриша и децата му Орландо и Патриша Виктория. Почивай в мир, скъпи приятелю“, написа в Twitter президентът.

“Орландо Хорхе Мера, синоним на спокойствие, предана служба, мир, познание, другарство, точност, изпълнение на мисията.... е починал по престъпен, неподходящ, незаслужен начин. Бих искал да чуя обяснението на убиеца, за да мога да събера духа си отново“, написа Елихио Жакес, генералният консул на Доминиканската република в Ню Йорк.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024