Снимка: © Twitter

Министърът на околната среда и природните ресурси на Доминиканската република е бил прострелян и убит в офиса си от свой приятел. Това съобщиха местните власти.

55-годишният Орландо Хорхе Мера е провеждал среща в своя кабинет, когато нападателят нахлува и открива огън по него. Чути са поне седем изстрела.

Говорител на президента посочи, че извършител на престъплението е Мигел Крус - приятел от детството на министъра. Крус е в ареста, а мотивът за стрелбата остава неясен. Той е задържан в църква в близост до мястото на престъплението, след като се е изповядал пред свещеник за извършеното убийство и дори е предал пистолета си, пише Associated Press.

В изявление семейството на министъра на околната среда потвърждава информацията, че нападателят е приятел на Хорхе Мера.

"Нашето семейство прощава на човека, който извърши това. Едно от най-големите наследства, които Орландо остави след себе си, е да не таим злоба", казва семейството на убития министър.

Убитият Хорхе Мера е адвокат и член-основател на Mодерната революционна партия. Той e назначен за министър на околната среда и природните ресурси през август 2020 г., като част от кабинета на действащия президент Луис Абинадер.

Хорхе Мера е син на бившия президент на страната - Салвадор Хорхе-Бланко. Съпругата на убития министър е посланик на Доминикана в Бразилия. Хорхе Мера има две деца, като синът му Орландо е депутат.

Доминиканският президент изрази искрените си съболезнования на семейството на Хорхе Мера и каза, че дълбоко съжалява за смъртта на своя добър приятел.

„Съжалявам дълбоко за смъртта на моя добър приятел, нашия министър, Орландо Хорхе Мера. Моите най-искрени съболезнования на съпругата му Патриша и децата му Орландо и Патриша Виктория. Почивай в мир, скъпи приятелю“, написа в Twitter президентът.

“Орландо Хорхе Мера, синоним на спокойствие, предана служба, мир, познание, другарство, точност, изпълнение на мисията.... е починал по престъпен, неподходящ, незаслужен начин. Бих искал да чуя обяснението на убиеца, за да мога да събера духа си отново“, написа Елихио Жакес, генералният консул на Доминиканската република в Ню Йорк.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени