50 000 лв. глоба за незаконна сеч край къпалня "Мария Луиза" в София Снимка: © Facebook

Глоба от 50 000 лв. ще отнесе компанията собственик на нефункциониращата от години къпалня "Мария Луиза" в София - заради незаконна сеч на територията на комплекса в Борисовата градина.

Около 20 дървета са били премахнати без разрешение. Проверка на дирекция "Зелена система" на Столичната община е установила нарушението след подаден сигнал, а санкцията налага кметицата на София Йорданка Фандъкова. Самата тя съобщи новината във Facebook.

Къпалнята, която е затворена още от 2006 г., и прилежащата земя са собственост на "Парк Мария Луиза" АД. В него Столичната община има миноритарен дял от 41% от акциите чрез общинската фирма "Софийски имоти" - тоест излиза, че кметицата санкционира косвено и общината.

Мажоритарният дял в дружеството, притежаващо "Мария Луиза", се държи от компаниите "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт" ООД. Според медийни публикации фирмите се свързват с бизнесмена Румен Гайтански, известен с прякора си Вълка, като държат заедно 59% от акциите.

Сигнал за започналата незаконна сеч и разчистване на терена е подала Милена Васева – директор на общинското предприятие "Паркове и градски градини". Проверката показва, че фирмата собственик е имала издадено разрешение за премахване на 5 иглолистни и 5 широколистни дървета, но различни от изсечените. Документът е издаден от кмета на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков, а екологичната оценка, на която се позовава, гласи, че половината от растенията са напълно изсъхнали, а останалите са израснали върху бетонови стълби и подпорни стени.

"Проблемните" дървета обаче са по местата си, но други над 20 са отсечени - без какъвто и да е разрешителен документ.

"За това изключително грубо нарушение налагам максималната глоба от 50 000 лв. на дружеството собственик на терена "Парк Мария Луиза", каза Фандъкова.

"На представители на фирмата е дадено предупреждение и всички дейности по премахване на дървета са спрени", пише още кметицата. В коментарите под поста ѝ в социалната мрежа граждани твърдят, че броят на отсечените дървета без документи е много по-голям.

Според потребители от терена са били премахнати и пънове, и корени на дървета, за да не може да се проследи броят на унищожените растения. Хората изразяват опасения, че районът се подготвя за влизане на тежки машини и там може се строи.

През юни миналата година мажоритарните собственици на "Парк Мария Луиза" АД заявиха, че ще работи по възстановянето на къпалнята и изразиха готовност да започнат строителни дейности през 2023 г. Според тях планът е да не изгради закрит плувен басейн, за да може да се ползва целогодишно. В Борисовата градина не може да се строи друго според действащите градоустройствени планове.

"Комплексът ще се насити с обществени, развлекателни и спортни функции, които ще са през цялата година, за да се издържа. Не е лошо и спа център да има, наскоро открихме минерален извор в границите на имота", разказа тогава арх.Невена Русева от студио "Десет архитекти", цитирана от "Дневник". Студиото е ангажирано от собственика на имота да изработи новия проект. По думите на архитектката ще останат басейните на открито, детският басейн и отделно ще бъде развита парковата среда - с алеи, волейболни игрища и др.

Йорданка Фандъкова преди време уверяваше, че общината търси начини да върне собствеността върху имота на софиянци - като го изкупи обратно. За момента изискването на Столичната община е в плана за възстановяване на къпалнята е да се запази плувният комплекс "Мария Луиза" - с неговите функции само като плувен басейн и обслужваща инфраструктура.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024