ФБР предотврати oпит за убийство на Джордж Буш Снимка: © Getty Images

Федералното бюро по разузнаване е предотвратило опит за убийство на бившия президент на САЩ Джордж Буш. Покушението било планирано от иракчанин, живеещ в Охайо, свързан с терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщи CNN.

52-годишният Шихаб Ахмед Шихаб е пристигнал в Съединените щати през 2020 г., след като е подал молба за убежище. Той е планирал покушението още от 2021 г. насам, като е смятал за постигане на целта си да вкара нелегално иракчани, членове на ИДИЛ, през мексиканската граница.

Заподозреният Шихаб е признал, че иска да убие Буш, защото смята, че бившият президент е отговорен за убийството на много иракчани и разцепването на страната след американската военна инвазия през 2003 г.

От ФБР съобщават, че са използвали двама свои информатори, за да осуетят плана за покушение. Сътрудниците са записвали срещите си с Шихаб, а по информация на разследващите той принадлежи към терористична група в Катар, известна като „Ал-Раед“

52-годишният Шихаб е записан да казва, че се надява лично да участва в операцията "и не го интересува дали ще умре, тъй като би се гордял с това". Неговият план е бил да прекара нелегално екстремисти от „Ислямска държава“ през мексиканската граница, за да осъществят операцията, а след това те отново да напуснат Щатите. Двама от тях са бивши агенти на иракското разузнаване с опит в операции по убийства, твърди ФБР.

През ноември 2021 г. Шихаб пътува до Далас, Тексас, за да заснеме дома на Буш. По-рано, през март, той е провел среща в хотелска стая в Кълъмбъс, Охайо, за да разгледа оръжия и фалшиви униформи на правоприлагащите органи.

Заподозреният може да получи 10 години затвор за опит да вкара нелегално хора в САЩ и още 20 - за подпомагане и съучастие в план за опит за убийство на бивш държавен служител на САЩ.

Говорителят на Джордж Буш каза, че бившият президент "има цялото доверие на света в тайните служби на Съединените щати и в правоприлагащите и разузнавателни органи на страната".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024