Тениската на Диего Марадона от легендарния четвъртфинал на Световното първенство по футбол през 1986 г., когато Аржентина побеждава Англия с 2:1, бе продадена за 9,3 млн. долара. Аукционната къща Sotheby's организира онлайн търг за фланелката, носена от аржентинската звезда, когато вкарва гола, известен като "Божията ръка". Постигната цена превръща дрехата в най-скъпия спортен колекционерски артикул, продаван някога. Новият й собственик остава анонимен.

Марадона носи емблематичната фланелка с номер 10 по време на четвъртфинала на Мондиала през 1986 г. в Мексико сити. Той отбелязва и двете попадения във вратата на противника. Те остават едни от най-забележителните голове в историята на футбола.

Шест минути след началото на второто полувреме 25-годишният тогава Марадона извежда Аржентина напред в резултата - изпраща топката в мрежата, но с ръка - именно това е попадението "Божията ръка". Всъщност самият футболист го нарича така.

Само четири минути по-късно той отбелязва и втори гол, като дриблира с топката покрай почти целия английски отбор, преди да я вкара във вратата на Питър Шилтън. Този гол е определен през 2002 г. за „Гол на века“ в анкета на ФИФА.

Аржентина печели, а след края на двубоя голмайсторът разменя тениската си с тази на английския полузащитник Стив Ходж. Самият Ходж казва, че фланелката има „дълбоко културно значение за футболния свят и аржентинското население“ и в продължение на близо две десетилетия тениската бе изложена в Националния футболен музей на Англия. През годините бившият халф отказваше да я продаде, твърдейки, че има сантиментална стойност за него.

Марадона е смятан от мнозина за най-великия играч на всички времена. Футболната легенда почина през ноември 2020 г. на 60-годишна възраст. След като Sotheby's обяви търга миналия месец, близките на Марадона изразиха съмнение, че синята фланелка е същата, която аржентинецът носи през втората половина от историческия мач.

Аукционната къща обаче заяви, че е използвала технологията за фотосъпоставяне, за да разпознае "убедително" тениската като носена и при двете попадения, като експертите "разглеждат уникални детайли за различни елементи на артикула, включително кръпка, ивици и номерация".

Досега рекордът за най-скъпо продаден колекционерски спортен артикул държеше манифестът, който поставя началото на съвременното олимпийско движение. През 2019 г. купувач плати 8,8 милиона долара, за да го притежава. Преди това рекордът за най-скъпо продадено спортно облекло бе на фланелка на бейзболиста Бейб Рут Ню от Йорк Янкис, която бе продадена за 5,64 милиона долара през 2019 г.

Тениската на Марадона от "Божията ръка" излиза на търг. Очаква се да надскочи 9 милиона лева


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024