Фон дер Лайен: ЕС може да даде дронове и радари за границата на България с Турция Снимка: © Getty Images

ЕС може да засили капацитета за управление на границите. Също така може да предостави инфраструктура и оборудване, като дронове, радари и други средства за наблюдение по сухопътната граница между България и Турция, както е направено през последните години в Румъния, Испания, Гърция и Полша.

Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на пленарната сесия на Европейския парламент.

Тя уточни, че интересът от силни външни граници е общ и най-належащите въпроси в момента са по сухопътната граница между България и Турция.

Може да бъде увеличено и присъствие на "Фронтекс", обясни още Урсула фон дер Лайен.

Още миналата седмица председателката на Европейската комисия обяви укрепването на българо-турската граница за приоритет като част от укрепването на външните граници на ЕС.

Тя ще представи тези и други предложения, на Европейската комисия, свързани с овладяване на незаконната миграция, пред участниците в извънредния Европейски съвет следващата седмица, предава БТА.

Въпросът за евентуално европейско финансиране за укрепване на българо-турската граница се обсъжда отдавна в Европейската комисия. Тя обаче не стимурила изграждането на физически огради.

Миналия месец Австрия обяви подкрепата си за европейско финансиране и поиска 2 милирада евро от Европа за границата на България с Турция. На 23 януари канцлерът на страната Карл Нехамер бе на посещение в България и посети граничната зона. Виена е една от държавите в ЕС, които наложиха вето над присъединяването на София и Букурещ в Шенген. Другата е Нидерланция - но тя има претенции само към България.

Нехамер заяви от българска територия, че още не е променил мнението си и няма да подкрепи българската кандидатура за Шенген, но призова ЕК да предостави средствата за да бъде засилена сигурността по границата. Подкрепа за европейско финансиране България получи и от председателя на ЕНП Манфред Вебер.

Против вариант ЕК да финансира нова ограда се обяви комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, според която в европейския бюджет няма пари за подобни действия.

По време на пленарната сесия в Европейския парламен Урсула фон дер Лайен добави още, че много малко решения за връщане на незаконни мигранти все още се изпълняват, докато броят на новопристигналите нараства значително.

Според нея, са необходими действия за пресичане на нелегалната миграция през Средиземно море, за борба с контрабандистите. По думите ѝ е необходимо да се търсят механизми и за предоставяне на убежище на нуждаещите се, както и за връщане на тези, които нямат причина да останат в ЕС.

Урсула фон дер Лайен настоя, че решенията за връщане, издадени от една страна от ЕС, трябва да бъдат признати от останалата част от Общността. Тя съобщи още, че досега само няколкостотин бежанци, получили международна закрила, се презаселват доброволно между европейските страни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024
Бизнес

Дейвид Бекъм стана посланик на AliExpress, докато ЕС разследва китайския онлайн гигант

Футболистът Дейвид Бекъм е новото лице на гиганта за онлайн търговия AliExpress

16:43 - 27.05.2024