Фон дер Лайен: ЕС може да даде дронове и радари за границата на България с Турция Снимка: © Getty Images

ЕС може да засили капацитета за управление на границите. Също така може да предостави инфраструктура и оборудване, като дронове, радари и други средства за наблюдение по сухопътната граница между България и Турция, както е направено през последните години в Румъния, Испания, Гърция и Полша.

Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на пленарната сесия на Европейския парламент.

Тя уточни, че интересът от силни външни граници е общ и най-належащите въпроси в момента са по сухопътната граница между България и Турция.

Може да бъде увеличено и присъствие на "Фронтекс", обясни още Урсула фон дер Лайен.

Още миналата седмица председателката на Европейската комисия обяви укрепването на българо-турската граница за приоритет като част от укрепването на външните граници на ЕС.

Тя ще представи тези и други предложения, на Европейската комисия, свързани с овладяване на незаконната миграция, пред участниците в извънредния Европейски съвет следващата седмица, предава БТА.

Въпросът за евентуално европейско финансиране за укрепване на българо-турската граница се обсъжда отдавна в Европейската комисия. Тя обаче не стимурила изграждането на физически огради.

Миналия месец Австрия обяви подкрепата си за европейско финансиране и поиска 2 милирада евро от Европа за границата на България с Турция. На 23 януари канцлерът на страната Карл Нехамер бе на посещение в България и посети граничната зона. Виена е една от държавите в ЕС, които наложиха вето над присъединяването на София и Букурещ в Шенген. Другата е Нидерланция - но тя има претенции само към България.

Нехамер заяви от българска територия, че още не е променил мнението си и няма да подкрепи българската кандидатура за Шенген, но призова ЕК да предостави средствата за да бъде засилена сигурността по границата. Подкрепа за европейско финансиране България получи и от председателя на ЕНП Манфред Вебер.

Против вариант ЕК да финансира нова ограда се обяви комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, според която в европейския бюджет няма пари за подобни действия.

По време на пленарната сесия в Европейския парламен Урсула фон дер Лайен добави още, че много малко решения за връщане на незаконни мигранти все още се изпълняват, докато броят на новопристигналите нараства значително.

Според нея, са необходими действия за пресичане на нелегалната миграция през Средиземно море, за борба с контрабандистите. По думите ѝ е необходимо да се търсят механизми и за предоставяне на убежище на нуждаещите се, както и за връщане на тези, които нямат причина да останат в ЕС.

Урсула фон дер Лайен настоя, че решенията за връщане, издадени от една страна от ЕС, трябва да бъдат признати от останалата част от Общността. Тя съобщи още, че досега само няколкостотин бежанци, получили международна закрила, се презаселват доброволно между европейските страни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023