Фон дер Лайен от Токио: Русия е най-пряката заплаха за световния ред Снимка: © Getty Images

"Русия е най-пряката заплаха за световния ред заради варварската война в Украйна и притеснителия й пакт с Китай". Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на разговори с японския премиер Фумио Кишида в Токио. Фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел са в Япония по повод годишна конференция.

„Руското нахлуване в Украйна не е просто проблем за Европа, а разтърсва ядрото на международния ред, включително Азия и това не бива да се толерира“, каза на свой ред Кишида, чиято страна се присъедини към санкциите на Запада срещу Москва и режима на Владимир Путин, в това число и по отношение на енергийните доставки.

По време на срещата в Токио европейските лидери изразиха желанието на ЕС да бъде по-важен актьор в Азия, която Фон дер Лайен нарече "театър на напрежението" - и заради позициите на Китай, и заради режима в Пхенян: "Индо-Тихоокеанският регион е процъфтяващ регион. Освен това е театър на напрежение. Вземете ситуацията в Източно и Южнокитайско море и постоянната заплаха от Република Северна Корея,“ каза тя.

"Европейският съюз иска да поеме по-активна роля в Индо-Тихоокеанския регион. Искаме да поемем повече отговорност в регион, който е толкова жизненоважен за нашия просперитет,“ добави още Урсула фон дер Лайен.

Европейските лидери приветстваха включването на Япония в мерките срещу Русия. Дни, след като Япония наложи нов пакет санкции на Русия заради войната в Украйна, Фон дер Лайен и Кишида заявиха, че ще продължат разговорите за партньорството за справяне с действията на Москва, а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че подобно сътрудничеството във връзка с войната в Украйна е „от решаващо значение за Европа, но и за Азия“.

По време на срещата в Токио се даде началото и на стъпки за сближаване между Европейския съюз и Япония, като бе представен документ за изграждане на първото цифрово партньорство на ЕС с трета страна. Договорени са и съвместни усилия да се диверсифицират и укрепят веригите на доставките и да се увеличи сътрудничеството в инфраструктурата.

Войната в Украйна обаче обтяга отношенията между Русия и Япония, а Кремъл обвини правителството на Кишида, че започва "безпрецедентна антируска кампания" и допуска "неприемлива реторика срещу Руската федерация, включително клевети и преки заплахи". Министерството на външните работи на Русия също така заяви, че Япония "предприема практически стъпки, насочени към разрушаване на добросъседските отношения, накърнявайки руската икономика и международния престиж на страната."

Реакцията на Москва идва в отговор на санкциите, които Япония наложи на Русия заради инвазията в Украйна. На 20 април страната отмени статута на руската федерация за "най-облагодетелствана нация", с което Москва загуби предимства като ниски мита и малък брой търговски бариери по отношение на търговията. По-рано Япония експулсира руски дипломати от страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024