Снимка: © Getty Images

"Русия е най-пряката заплаха за световния ред заради варварската война в Украйна и притеснителия й пакт с Китай". Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на разговори с японския премиер Фумио Кишида в Токио. Фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел са в Япония по повод годишна конференция.

„Руското нахлуване в Украйна не е просто проблем за Европа, а разтърсва ядрото на международния ред, включително Азия и това не бива да се толерира“, каза на свой ред Кишида, чиято страна се присъедини към санкциите на Запада срещу Москва и режима на Владимир Путин, в това число и по отношение на енергийните доставки.

По време на срещата в Токио европейските лидери изразиха желанието на ЕС да бъде по-важен актьор в Азия, която Фон дер Лайен нарече "театър на напрежението" - и заради позициите на Китай, и заради режима в Пхенян: "Индо-Тихоокеанският регион е процъфтяващ регион. Освен това е театър на напрежение. Вземете ситуацията в Източно и Южнокитайско море и постоянната заплаха от Република Северна Корея,“ каза тя.

"Европейският съюз иска да поеме по-активна роля в Индо-Тихоокеанския регион. Искаме да поемем повече отговорност в регион, който е толкова жизненоважен за нашия просперитет,“ добави още Урсула фон дер Лайен.

Европейските лидери приветстваха включването на Япония в мерките срещу Русия. Дни, след като Япония наложи нов пакет санкции на Русия заради войната в Украйна, Фон дер Лайен и Кишида заявиха, че ще продължат разговорите за партньорството за справяне с действията на Москва, а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че подобно сътрудничеството във връзка с войната в Украйна е „от решаващо значение за Европа, но и за Азия“.

По време на срещата в Токио се даде началото и на стъпки за сближаване между Европейския съюз и Япония, като бе представен документ за изграждане на първото цифрово партньорство на ЕС с трета страна. Договорени са и съвместни усилия да се диверсифицират и укрепят веригите на доставките и да се увеличи сътрудничеството в инфраструктурата.

Войната в Украйна обаче обтяга отношенията между Русия и Япония, а Кремъл обвини правителството на Кишида, че започва "безпрецедентна антируска кампания" и допуска "неприемлива реторика срещу Руската федерация, включително клевети и преки заплахи". Министерството на външните работи на Русия също така заяви, че Япония "предприема практически стъпки, насочени към разрушаване на добросъседските отношения, накърнявайки руската икономика и международния престиж на страната."

Реакцията на Москва идва в отговор на санкциите, които Япония наложи на Русия заради инвазията в Украйна. На 20 април страната отмени статута на руската федерация за "най-облагодетелствана нация", с което Москва загуби предимства като ниски мита и малък брой търговски бариери по отношение на търговията. По-рано Япония експулсира руски дипломати от страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти