Германия изпраща на Украйна модерната система за противовъздушна отбрана IRIS-T Снимка: © Getty Images

Германия ще достави на Украйна системата за отбрана земя-въздух със среден обсег на действие IRIS-T - най-модерната система за противовъздушна отбрана на въоръжение в германската армия. Това съобщи канцлерът Олаф Шолц пред немския парламент.

Решението идва след призиви от страна на Киев и от германските опозиционни партии за засилване на доставките на тежко оръжие за страната.

„Оставете настрана своята предварително подготвена реч и кажете на парламента какви оръжия планира да достави Германия на Украйна“ - така лидерът на немската опозиция Фридрих Мерц се обърна към Олаф Шолц, преди той да говори пред парламента за приоритетните разходи на правителството.

Отговорът на Шолц дойде в числа: досега Германия е доставила 15 милиона патрона, 100 000 ръчни гранати и повече от 5 000 противотанкови мини на украинската страна.

„Доставяме непрекъснато от началото на войната“, каза немският канцлер пред Бундестага, като посочи, че през следващите седмици Германия ще изпрати на Украйна още повече оръжия.

По думите на Шолц Германия е наясно с приоритетите си - "Путин не трябва да постига целите си“, защото „това е империализъм, който ние в Европа няма да приемем“, каза канцлерът.

Германия първоначално отказваше да доставя всякакво нападателно оръжие на Украйна, спазвайки принципа да не изпраща въоръжение в страни, в които се водят военни действия.

„Руската инвазия е повратна точка. Тя заплашва реда, създаден след Втората световна война. В тази ситуация е наш дълг да направим всичко по силите си да помогнем на Украйна“, каза канцлерът Шолц дни след началото на руската инвазия в Украйна и даде старт на изпращането на военна помощ към нападнатата страна.

Германия обаче продължи да се въздържа от изпращането на тежко военно оборудване – до края на този април, когато правителството разреши доставянето на такова оръжие за армията на нападнатата страна. Правителството в Берлин бе изправено пред остри критики заради нежеланието и дългото отлагане да го направи, а решението дойде след натиск от САЩ, други съюзници в НАТО, както и след призивите на самата Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024