Германия изпраща на Украйна модерната система за противовъздушна отбрана IRIS-T Снимка: © Getty Images

Германия ще достави на Украйна системата за отбрана земя-въздух със среден обсег на действие IRIS-T - най-модерната система за противовъздушна отбрана на въоръжение в германската армия. Това съобщи канцлерът Олаф Шолц пред немския парламент.

Решението идва след призиви от страна на Киев и от германските опозиционни партии за засилване на доставките на тежко оръжие за страната.

„Оставете настрана своята предварително подготвена реч и кажете на парламента какви оръжия планира да достави Германия на Украйна“ - така лидерът на немската опозиция Фридрих Мерц се обърна към Олаф Шолц, преди той да говори пред парламента за приоритетните разходи на правителството.

Отговорът на Шолц дойде в числа: досега Германия е доставила 15 милиона патрона, 100 000 ръчни гранати и повече от 5 000 противотанкови мини на украинската страна.

„Доставяме непрекъснато от началото на войната“, каза немският канцлер пред Бундестага, като посочи, че през следващите седмици Германия ще изпрати на Украйна още повече оръжия.

По думите на Шолц Германия е наясно с приоритетите си - "Путин не трябва да постига целите си“, защото „това е империализъм, който ние в Европа няма да приемем“, каза канцлерът.

Германия първоначално отказваше да доставя всякакво нападателно оръжие на Украйна, спазвайки принципа да не изпраща въоръжение в страни, в които се водят военни действия.

„Руската инвазия е повратна точка. Тя заплашва реда, създаден след Втората световна война. В тази ситуация е наш дълг да направим всичко по силите си да помогнем на Украйна“, каза канцлерът Шолц дни след началото на руската инвазия в Украйна и даде старт на изпращането на военна помощ към нападнатата страна.

Германия обаче продължи да се въздържа от изпращането на тежко военно оборудване – до края на този април, когато правителството разреши доставянето на такова оръжие за армията на нападнатата страна. Правителството в Берлин бе изправено пред остри критики заради нежеланието и дългото отлагане да го направи, а решението дойде след натиск от САЩ, други съюзници в НАТО, както и след призивите на самата Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024