Хаос, кървави улични битки, репресии от силите на реда срещу стотици хиляди хора, които първоначално бяха излезли на мирно шествие за демокрация - така изглеждаше Хонконг през 2019 г. в световните новинарски емисии. Размириците започнаха на 9 юни - когато повече от милион жители излязоха на улицата заради нов закон, предвиждащ екстрадиция на бегълци от Китай, потърсили убежище в автономната област. Силите на реда отвърнаха не така мирно. Последваха десетки арести на демонстранти, нападения над журналисти. В разгара на кризата протестиращите и полицията се сблъскваха почти всяка седмица. Първите вече прибавяха към аргументите си тухли и коктейли Молотов срещу силите на реда, а служителите отговаряха със сълзотворен газ, гумени куршуми, а понякога и с бойни патрони.

Отговорник за репресиите срещу движението за демокрация в Хонконг бе Джон Лий - тогава началник на сигурността. Днес той вече е в друго качество - обявен е за новия новия лидер на бившата британска колония. Лий бе единственият кандидат за поста, а за него гласуваха 1416 души от 1500-членната избирателна комисия. Бившият началник на сигурността ще замени напускащата Кари Лам, чийто петгодишен мандат начело на града изтича в края на юни, съобщи CNN.

През 1997 Великобритания върна Хонконг на Китай, като бившата колония получи специален статут и висока степен на самоуправление, гарантирани до 2047 година. Независимо от това Пекин се опитва да налага строг контрол върху територията. И самият Лий е част от този контрол.

Бившият началник на сигурността многократно е защитавал действията на силите на реда: "Гордея се с полицията в Хонконг. Те остават най-добрите в Азия... В сравнение с това, което правят с правоприлагащите органи в чужбина, мисля, че са проявили сдържаност. Те са намалили до минимум вредите и нараняванията за всички", каза той през септември 2019 г.

Лий бе и лицето на закона за националната сигурност, който бе приет през 2020 г. С акта бяха формулирани понятия като “държавна измяна”, диверсия и опити за насилствена смяна на властта. Тогава критиците изразиха притеснение, че целта на закона е Пекин да преследва жителите на Хонконг по политически причини и да застраши свобода на словото и печата.

Когато бе санкциониран от САЩ през 2020 г. за подкопаване на автономията и демократичните процеси на града, Лий се присмя. Нарече санкциите "неразумни" и "актове на тормоз". Съгласно Закона за сигурността, който бе обнародван през 2020 г. по време на затишие в протестите заради пандемията COVID-19, Лий наблюдава масовия арест на опозиционни фигури, обвинявайки ги, че се опитват да „парализират правителството на Хонконг“.

Именно той нареди полицейска атака срещу най-големия продемократичен вестник в Хонконг, Apple Daily, който впоследствие беше принуден да затвори, след като активите му бяха замразени и няколко служители арестувани. Седмица след нападението началникът на сигурността беше повишен до главен секретар - втората най-висока позиция в правителството. А експерти твърдят, че именно потискането на протестите от 2019 г. и закона са сигурността са превърнали Лий в следващия лидер на града.

Години на възход

Джон Лий се присъединява към полицията в Хонконг като 19-годишен новобранец през 1977 г., когато градът - тогава британска колония - претърпява икономическа трансформация и се превръща в модерен финансов център.

Той се издига по чиновете и е повишен до главен суперинтендант през 1997 г. - същата година, когато Великобритания предава града на Китай.

По-късно Лий става заместник-комисар, a след това и заместник-секретар в Бюрото за сигурност. През 2017 г. е назначен за началник по сигурността и вече си е спечелил славата на „костелив орех“, враждебен към всички журналисти и опозиционни депутати.

Какво означава избора на Лий за Хонконг?

Правителството обяви изборите за „открити, справедливи и честни“, но за мнозина издигането на Лий говори много за посоката, в която се движи Хонконг - някога световноизвестен със своята стабилна преса, процъфтяващо гражданско общество и демократични стремежи.

Според Нейтън Лоу, активист за правата на човека и бивш местен депутат, изглежда „много очевидно“ защо Лий е избран за ролята: „Това наистина сигнализира, че властитe засилват този груб подход към Хонконг и поставят така наречената национална сигурност като своя политика за управление на града“, казва Лоу пред CNN.

Лий вече даде да се разбере какъв вид правителство ще формира: такова с все по-тесни връзки с континентален Китай. При представянето на своята политическа програма в края на април той подчерта необходимостта от интегриране на Хонконг с други икономически важни китайски градове и изрази подкрепата си за закон за "фалшиви новини".

Новопровъзгласеният лидер ще трябва да се справя с пандемията COVID-19., като търпението на мнозина в Хонконг се изчерпва след повече от две години строги ограничения в съответствие с непреклонната политика на Китай за нулева толерантност към COVID-19.

„Няма да има толерантност обаче към политическата опозиция, ще има много малка толерантност към независимите медии и много малка толерантност към работата на организациите на гражданското общество“, смята продемократичният активист Ченг.

Разочарование и емиграция

Изборът на Лий бе обсипан с похвали от пропекинските последователи, но привържениците на демокрацията са пропити от отчаяние, пише CNN. Според тях това е назначаване, а не право на демократичен избор. Лий избягва въпросите дали е избран от централното китайско правителство, като каза през април, че приветства всеки друг, който желае да се кандидатира. Но остана единственият кандидат за поста.

Местни жители, емигранти и чуждестранни компании напускат масово града. Повече от 100 000 жители на Хонконг са кандидатвали за виза във Великобритания миналата година, а през февруари и март тази година повече от 180 000 души напускат. COVID-19 ограниченията допринасят за изселването, но според критиците на Лий причина за това са и репресиите срещу гражданските свободи, които той наложи.

След сътресенията през последните три години е малко вероятно дори нова администрация да преодолее прекъснатите отношения между правителството и народа, казва Джон Бърнс, почетен професор в университета в Хонконг: „Огромен процент от населението е отчуждено и ядосано“, казва той, като сочи масовата емиграция като „доказателство за отчуждение на болно общество“.

Според Лий обаче Хонконг винаги е предоставял високи нива на мобилност, а близостта му до континенталния пазар ще продължи да привлича бизнеса: „Ние сме приобщаващ град и заедно започваме нова глава за Хонконг“, казва Лий.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Politico: ЕС иска преговорите за членство с Украйна да започнат през юни въпреки унгарската съпротива

Дипломатите на ЕС целят преговорите да започнат още на 25 юни

13:10 - 21.05.2024
Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024
Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024