Илияна Йотова: Бяхме изненадани от събитията. Не искам предсрочни избори Снимка: © Screenshot / Euronews

Президентската институция е била изненадана, че партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ напуска управляващата коалиция. На „Дондуков“ 2 обаче не подготвят нов служебен кабинет. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за Euronews Bulgaria.

"Преди да се мисли за служебен кабинет и предсрочни избори, бързам да кажа, че това не е добрият вариант и добрият сценарий за България. Това не е добър вариант не само защото през миналата година пет пъти българските граждани трябваше да ходят да избират, но и защото ситуацията и в момента в страната и в целия свят е достатъчно сложна, за да можем да пилеем сили и енергия в предсрочни избори", каза Йотова.

"Министър-председателят Кирил Петков трябва да защити своето правителство на малцинството", каза вицепрезидентът, като допълни, че не просто не очаква, но и не иска предсрочни избори.

Йотова не изключва ИТН да се върне в коалицията и изрази надежда, че въпреки вчерашните събития и размяната на обвинения, разговорите между "Продължаваме промяната" и формацията на Слави Трифонов ще продължат.

"Смея да се надявам, че тежките думи, които бяха изречени вчера и в едната, и в другата посока, ще останат в "емоционален склад" и ще надделее разумът", каза вицепрезидентът.

Твърдението на Слави Трифонов, че премиерът Кирил Петков подготвя „тайна отмяна на българското вето за Република Северна Македония“, което бе и един от мотивите за напускане на управлението, вицепрезидентът коментира така:

„Очевидно Слави Трифонов знае нещо повече, отколкото всички ние и останалите институции, тъй като в разговорите ни с останалите европейски партньори и начинът, по който се защитава българската позиция извън границите на страната, не смятам, че има друго предложение от страна на България в момента“, коментира Йотова.

„От няколко дни господин Петков говори, че Европа е нашият гарант. Десетгодишният ми непосредствен опит в Брюксел ме е научил да бъда много предпазлива, когато някой говори за гаранция, когато някой казва „Вие кажете „да“, а след това в хода на самата процедура ще ви гарантирам. Не трябва да се бърза с отмяна на ветото, преди да се изчистят всички въпроси“, каза още Йотова по въпроса за РСМ.

Вицепрезидентът отхвърли тезата на Кирил Петков, че войната в Украйна е охладила отношенията му с президентската институция. Според Йотова „драстична разлика между поведението на българските институции няма“, а „извън дебатите остава само решението на Народното събрание как България военно да помогне на Украйна, което „дори министър-председателят не желае да реализира въпреки молбите/нотите, които се изпращат от украинската държава“, каза Йотова.

На въпроса трябва ли да изпратим оръжие, вицепрезидентът Йотова отговори така:

„Аз не зная какво точно е искането на украинската страна в момента, защото една нота, изпратена от едно посолство, при това аз лично не съм я виждала тази нота, не мисля, че това е сериозен разговор, освен ако при посещението си в Киев министър-председателят не е поемал и други ангажименти, но неговата категорична позиция беше, че ще помагаме само с ремонти“, каза Йотова.

Според вицепрезидента създалата се хаотична ситуация с украинските бежанци е „грешка изцяло на държавата“, а проблемите са започнали още щом украинците са дошли на българска граница, като причината за това е недобрата организация от страна на България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024