Интернет - силата, на която Украйна разчита в конфликта с Русия Снимка: © Getty Images

Украйна е атакувана от страна, която се славеше както с голямата си военна сила, така и със своите киберспособности. Въпреки това обаче интернетът в Украйна до голяма степен остава непокътнат, позволявайки на милиони хора да общуват и да държат света информиран за случващото се в страната. За това как се справя Украйна с предизвикателството, разказва The Washington Post.

Какво е състоянието на интернета в Украйна?

По-голямата част от Украйна все още е свързана с интернет, особено в големите градове. Прекъсванията се случват всеки ден, но цялостната инфраструктура се оказа устойчива, а за нея се грижат инженери, които разработват резервни планове. Фактът, че интернет мрежите и клетъчните мрежи до голяма степен работят, е забележителен, казва независимият изследовател и консултант по киберсигурност Лукаш Олейник пред "The Washington Post".

Наблюдава се общ спад в интернет трафика в Украйна. Причината за този спад са както щетите от войната, така и милионите хора напуснали страната, които също намаляват общия трафик.

Има и места, в които интернет връзката е прекъсната заради интензивното нападение на Русия. Един от градовете, останал без интернет, е обсадения град Мариупол. Основният интернет доставчик на града - Kyivstar публикува в социалните мрежи, че работи усилено, за да поддържа Мариупол свързан, преди атаките да спрат интернет услугата.

Репортери на "Асошиейтед прес", които бяха единствените независими външни журналисти в Мариупол преди да заминат на 15 март, съобщиха, че са разчитали на сателитни телефони, след като интернетът е бил напълно спрян.

Как толкова голяма част от Украйна все още е свързана?

Експертите по киберсигурност от години прогнозират, че една от първите стъпки в съвременните войни ще бъде изключването на комуникационните канали. А нахлуваща страна ще отнеме способността на целта си да комуникира, за да разпали хаоса, като премахне интернет.

Това обаче не се случи в Украйна. Русия започна кибератаки, включително хакване в мрежата на сателитен интернет доставчик в началото на инвазията, а тази седмица опита да прекъсне и услугата на Ukrtelecom - доставчик на телефонни и интернет услуги. Атаките обаче са били по-малки и по-малко разрушителни, отколкото много експерти очакваха.

Една от причините Русия да не прекъсне интернет връзката е, че руските войски в Украйна може също да се нуждаят от интернет и клетъчни услуги, за да общуват помежду си, казва Джон Ферари, старши сътрудник в Американския институт за предприемачество, който изследва бюджета за отбраната и военните.

Вместо потребителски софтуер, Украйна създава приложения за война

Това не е първият път, когато Украйна трябва да отблъсква руските кибератаки. През 2015 г. Русия хакна украинските доставчици на електроенергия и спря електричеството на десетки хиляди хора. Оттогава страната работи върху своята киберзащита.

Физическата инфраструктура, която изгражда интернетът в Украйна, е добре развита и често включва множество оптични линии, които могат да покриват едни и същи области, казва Дъг Мадори, директор на интернет анализа за Kentik, която наблюдава глобалните потоци от данни.

Освен това Украйна бързо приспособи приложенията си към военните условия. Първоначално разработено от правителството платформа, която помагаше на украинците да имат достъп до обществени услуги и да организират тестове за коронавирус, вече позволява на хората да съобщават за позицията на руските танкове и войници, така че украинските сили да могат да ги открият. А приложенията за съобщения се използват от обикновени хора, за да координират защитата на родните си градове.

Какво се случва, когато интернет спре?

Причините за спиране на интернет услугите често са в резултат на повредени оптични кабели или поради прекъсване на тока, а телекомуникационните компании на Украйна изпращат работници на терен, за да поправят каквото могат.

Украинските телекомуникационни работници полагат героични усилия, за да запазят своите съграждани свързани, „работейки денонощно, за да поддържат достъпността на тези услуги“, каза украинският министър на цифровата трансформация Михаил Федоров в интервю за The Post.

Интернет доставчикът Kyivstar изпраща инженери да поправят прекъснатите връзки, а също така предоставя интернет услуги на повече от 200 бомбоубежища в страната.

Помага ли сателитната интернет услуга на Илон Мъск Starlink?

След като Федоров се обърна към Илон Мъск в Twitter със следните думи “Докато вие се опитвате да колонизирате Марс, Русия се опитва да окупира Украйна”, милиардерът обяви, че сателитната широколентова услуга Starlink на неговата компания SpaceX е била активирана в Украйна. Страната е получила хиляди терминали Starlink, които комуникират със спътници в орбита, за да предоставят услуга.

Сателитната услуга обикновено не е толкова бърза или мощна, колкото интернет връзките на земята, но може да бъде полезен резервен копие и украинските цивилни и военните вече я използват.

Защо е толкова важно да поддържаме връзка с Украйна?

Интернет връзката в Украйна е важна както за гражданите, така и за правителството. Украинците разчитат на интернет, за да поддържат връзка с външния свят, да общуват помежду си и с властите. А правителството на Украйна използва връзката, за да апелира за помощ, да разговаря с Конгреса и европейските правителства и да събира информация за движението на руски войски.

Интернет свързаността на Украйна е важна не само за страната, но и за света. Обръщенията на украинският президент Владимир Зеленски в социалните медии, призовават украинците да се борят за страната си, но и информират света за случващото се в Украйна. А разпространяващите се от граждани и журналисти кадри на войната в Укрйна, показват опустошението, нанесено върху страната и цивилното население от руския агресор.

Тези кадри позволяват на света да види истинското лице на войната и кара хората по света да бъдат съпричастни и да изискват правителствата, да изпратят военна помощ на Украйна и да въведат по-строги санкции срещу Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024