Испания взе документите на проруски украински блогър, заподозрян в държавна измяна Снимка: © YouTube

Испанският съд освободи временно проруския блогър Анатолий Шарий – украинец по произход, който бе арестуван в пристанищния град Тарагона по международна заповед, издадена от Украйна. Съдията е отказал да остави Шарий в ареста, позовавайки се на „обстоятелствата по случая“.

На украинеца е било разпоредено да предаде паспорта си, а в следващите 40 дни той не трябва да напуска испанската страна - време, в което Украйна има възможност да отправи официално искане за неговата екстрадиция.

43-годишният Анатолий Шарий е популярен видеоблогър, критикуващ режима в Киев. Украинските медии често го наричат ​​"проруски" и "антиукраински" - точно такова е съдържанието на видео материалите, които той публикува в канала си в YouTube, където има малко под три милиона абонати. Шарий обаче отрича и оспорва това в съдилищата.

„Проруски“ блогър той е наречен и от Службата за безопасност на Украйна, която съобщи за задържането му. Мъжът е заподозрян от украинските власти в държавна измяна.

„Според следователите на СБУ той е извършвал незаконни дейности в ущърб на националната сигурност на Украйна в информационната сфера. Има основание да се смята, че Анатолий Шарий е действал по заповед на чужди структури“, се казва в съобщението на украинската служба.

Името на Шарий фигурира в черния списък с имена на предполагаеми „врагове на държавата“ на „Миротворец“ - база данни с лица, заподозрени в "умишлени действия срещу националната сигурност на Украйна". Системата предоставя личните им данни заедно с предполагаемите им престъпления, за да могат всички да видят.

През 2012 г. украинецът получава убежище в Европейския съюз, като твърди, че е преследван от украинските правоприлагащи органи във връзка с журналистическата си дейност. През май 2021 г. Литва отмени политическото убежище на Шарий и го обяви за персона нон грата.

Блогърът стана критик на Евромайдана и последвалите правителства. Според него руско-украинската война преди 2022 г. е „вътрешен конфликт“ и „гражданска война“, въпреки че не отрича руската намеса.

През юни 2019 г. той стартира Партията на Шарий, която участва в парламентарните избори през същата година. Но взе едва 2,23% от гласовете на украинците.

По време на кампанията за местни избори през 2020 г. Партията на Шарий разпространява агитационни материали с карта на Украйна без окупирания и анексиран незаконно от Русия Крим, а партийни кандидати влязоха в няколко градски и областни съвета.

През февруари 2021 г. Шарий бе обвинен в държавна измяна и подбуждане към етническа или расова омраза, а неговата партия, както и още 10 други, бяха официална забранено със заповед на президента - заради предполагаемите им връзки с Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024