ИТН с обвинения и към Божидар Божанов - заради търгове. Министърът: Очаквани слухове Снимка: © Булевард България

Разпадът на управленската коалиция с напускането на ИТН, обявено от лидера на партията Слави Трифонов в сряда, в четвъртък доведе и до нови обвинения - извън обявените "официални" теми на раздора - политиката за Северна Македония и парите за пътища. Депутатът от ИТН Любомир Каримански "стреля" по министъра на електронното управление Божидар Божанов. С намек за обществени поръчки, изготвяни за "определена фирма": „Поръчките са изготвени към „Информационно обслужване“ АД от сегашното уж ефективно управление, заедно с министъра на електронното управление. Не мога да кажа нищо повече, докато не разполагам с данни“, заяви народният представител - вече в опозиция, пред бТВ.

Отговорът от министър Божанов дойде бързо - чрез Facebook. Той нарече казаното от Каримански „слухове“ и „обидно внушение“, което трябва да бъде опровергано.

“Днес г-н Каримански направи едно обидно внушение, което трябва да опровергая. Имало обществени поръчки, свързани с електронно управление, изготвени за точно определена фирма, с мое съдействие. Но г-н Каримански не знаел детайлите, не знаел коя е фирмата, не знаел на каква стойност и не знаел кои са точно поръчките. Тези слухове са очаквани. Неизбежно е, когато заемаш висока позиция, някой да не започне да интригантства”.

Министерство на електронното управление е обявило една обществена поръчка, откакто съществува – за изграждане на капацитет и подобряване на услугите на CERT по обособени позиции, обясни Божанов. Извън тази поръчка, министерството има един сключен договор за изграждане на мобилното приложение за електронна идентификация. Даден е и линк към обявлението с обяснение, че документите съдържат техническата спецификация, договора, а в следващите дни и системния проект. А изпълнителят (Информационно обслужване АД) е определен по законоустановения ред с решение на Министерския съвет.

Информационно обслужване обявява поръчки от името на редица администрации - Министерство на здравеопазването, НАП и др: "Върху тези поръчки МЕУ няма влияние (може да проверява технически спецификации, но поради законов пропуск, който в момента поправяме, това невинаги се случва), обяснява министърът. Противно на някои схващания, Министерство на електронното управление не носи отговорност за всички ИТ поръчки в държавата. Отговорността я носят възложителите", посочва още Божанов.

„От бързата проверка на направените в последните 6 месеца поръчки от "Информационно обслужване" виждаме пъстра картина от избрани изпълнители, които печелят в едни процедури и губят в други, което противоречи на направените внушения“, казва министърът на електронното управление.

„Когато г-н Каримански получи фактите (с които обичал да говори), се надявам да ги сподели. Оставам отворен за конструктивен диалог по темата“, завършва Божанов и призова „да бъдат намалени нивата на манипулации и внушения“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024