ИТН с обвинения и към Божидар Божанов - заради търгове. Министърът: Очаквани слухове Снимка: © Булевард България

Разпадът на управленската коалиция с напускането на ИТН, обявено от лидера на партията Слави Трифонов в сряда, в четвъртък доведе и до нови обвинения - извън обявените "официални" теми на раздора - политиката за Северна Македония и парите за пътища. Депутатът от ИТН Любомир Каримански "стреля" по министъра на електронното управление Божидар Божанов. С намек за обществени поръчки, изготвяни за "определена фирма": „Поръчките са изготвени към „Информационно обслужване“ АД от сегашното уж ефективно управление, заедно с министъра на електронното управление. Не мога да кажа нищо повече, докато не разполагам с данни“, заяви народният представител - вече в опозиция, пред бТВ.

Отговорът от министър Божанов дойде бързо - чрез Facebook. Той нарече казаното от Каримански „слухове“ и „обидно внушение“, което трябва да бъде опровергано.

“Днес г-н Каримански направи едно обидно внушение, което трябва да опровергая. Имало обществени поръчки, свързани с електронно управление, изготвени за точно определена фирма, с мое съдействие. Но г-н Каримански не знаел детайлите, не знаел коя е фирмата, не знаел на каква стойност и не знаел кои са точно поръчките. Тези слухове са очаквани. Неизбежно е, когато заемаш висока позиция, някой да не започне да интригантства”.

Министерство на електронното управление е обявило една обществена поръчка, откакто съществува – за изграждане на капацитет и подобряване на услугите на CERT по обособени позиции, обясни Божанов. Извън тази поръчка, министерството има един сключен договор за изграждане на мобилното приложение за електронна идентификация. Даден е и линк към обявлението с обяснение, че документите съдържат техническата спецификация, договора, а в следващите дни и системния проект. А изпълнителят (Информационно обслужване АД) е определен по законоустановения ред с решение на Министерския съвет.

Информационно обслужване обявява поръчки от името на редица администрации - Министерство на здравеопазването, НАП и др: "Върху тези поръчки МЕУ няма влияние (може да проверява технически спецификации, но поради законов пропуск, който в момента поправяме, това невинаги се случва), обяснява министърът. Противно на някои схващания, Министерство на електронното управление не носи отговорност за всички ИТ поръчки в държавата. Отговорността я носят възложителите", посочва още Божанов.

„От бързата проверка на направените в последните 6 месеца поръчки от "Информационно обслужване" виждаме пъстра картина от избрани изпълнители, които печелят в едни процедури и губят в други, което противоречи на направените внушения“, казва министърът на електронното управление.

„Когато г-н Каримански получи фактите (с които обичал да говори), се надявам да ги сподели. Оставам отворен за конструктивен диалог по темата“, завършва Божанов и призова „да бъдат намалени нивата на манипулации и внушения“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024