ИТН с обвинения и към Божидар Божанов - заради търгове. Министърът: Очаквани слухове Снимка: © Булевард България

Разпадът на управленската коалиция с напускането на ИТН, обявено от лидера на партията Слави Трифонов в сряда, в четвъртък доведе и до нови обвинения - извън обявените "официални" теми на раздора - политиката за Северна Македония и парите за пътища. Депутатът от ИТН Любомир Каримански "стреля" по министъра на електронното управление Божидар Божанов. С намек за обществени поръчки, изготвяни за "определена фирма": „Поръчките са изготвени към „Информационно обслужване“ АД от сегашното уж ефективно управление, заедно с министъра на електронното управление. Не мога да кажа нищо повече, докато не разполагам с данни“, заяви народният представител - вече в опозиция, пред бТВ.

Отговорът от министър Божанов дойде бързо - чрез Facebook. Той нарече казаното от Каримански „слухове“ и „обидно внушение“, което трябва да бъде опровергано.

“Днес г-н Каримански направи едно обидно внушение, което трябва да опровергая. Имало обществени поръчки, свързани с електронно управление, изготвени за точно определена фирма, с мое съдействие. Но г-н Каримански не знаел детайлите, не знаел коя е фирмата, не знаел на каква стойност и не знаел кои са точно поръчките. Тези слухове са очаквани. Неизбежно е, когато заемаш висока позиция, някой да не започне да интригантства”.

Министерство на електронното управление е обявило една обществена поръчка, откакто съществува – за изграждане на капацитет и подобряване на услугите на CERT по обособени позиции, обясни Божанов. Извън тази поръчка, министерството има един сключен договор за изграждане на мобилното приложение за електронна идентификация. Даден е и линк към обявлението с обяснение, че документите съдържат техническата спецификация, договора, а в следващите дни и системния проект. А изпълнителят (Информационно обслужване АД) е определен по законоустановения ред с решение на Министерския съвет.

Информационно обслужване обявява поръчки от името на редица администрации - Министерство на здравеопазването, НАП и др: "Върху тези поръчки МЕУ няма влияние (може да проверява технически спецификации, но поради законов пропуск, който в момента поправяме, това невинаги се случва), обяснява министърът. Противно на някои схващания, Министерство на електронното управление не носи отговорност за всички ИТ поръчки в държавата. Отговорността я носят възложителите", посочва още Божанов.

„От бързата проверка на направените в последните 6 месеца поръчки от "Информационно обслужване" виждаме пъстра картина от избрани изпълнители, които печелят в едни процедури и губят в други, което противоречи на направените внушения“, казва министърът на електронното управление.

„Когато г-н Каримански получи фактите (с които обичал да говори), се надявам да ги сподели. Оставам отворен за конструктивен диалог по темата“, завършва Божанов и призова „да бъдат намалени нивата на манипулации и внушения“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023