Кога Путин ще се откаже от Украйна? Снимка: © Getty Images

На 13 януари руска ракета унищожи жилищна сграда в Днипро. Уби 45 граждани. Войната, която Русия води в Украйна, продължава вече близо година.

Но сега Обединеното кралство, Франция и дори традиционно предпазливата Германия вече говорят за снабдяване на Украйна със западни танкове. Нещо, което изглеждаше немислимо допреди месец, когато никой от западните съюзници не желаеше да бъде първият, който да изпрати вече тежко оръжие на Киев, припомня в коментар за британския The Guardian Олга Чиж.

Тя изследва политическото насилие и репресивните режими, асистент е в катедрата по политически науки в Университета в Торонто. В текста си за британската медия Олга Чиж анализира кога Владимир Путин би се отказал от Украйна. И от какво зависят решенията му.

Какво се промени?

Украйна отчаяно моли Запада да предостави нападателни оръжия (танкове и изтребители - б.р.) още от първите дни на инвазията. Какво мотивира новата решителност на партньорите сега? Според висши служители на отбраната в САЩ и ЕС идеята е да се помогне на Украйна да постигне решителен успех на бойното поле, който би принудил Русия да започне мирни преговори.

Отговорът обаче се крие във времевата линия на войната - концепция, известна сред изследователите на възпирането като „сянката на бъдещето“, пише Олга Чиж. Тъй като „тридневната война“ на Путин не се случи, всяка страна трябваше да формулира дългосрочен план. След известно първоначално колебание, Западът в крайна сметка възприе класическата стратегия на постепенна ескалация.

Ескалирането на доставките на военна помощ - от малки противотанкови устройства към артилерия, системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" до танкове - е сигнална стратегия, подобна на тази в покера, когато постепенно се повишава залогът при силни карти. Докато пресичат „червените линии“ на Русия една след друга, САЩ и съюзниците от НАТО изпращат послание за своята решимост да осигурят на Украйна подкрепата, от която се нуждае, за да отблъсне руската инвазия.

Идеята е, че ако Русия повярва, че няма да може да постигне военните си цели, тогава най-добрият ѝ ход би бил да намали загубите сега, вместо да продължи да води война, която не може да спечели.

Какво движи действията на Путин?

Олга Чиж обаче смята, че Русия не се отказва от войната, защото Путин действа при различни вътрешни институционални ограничения в сравнение с опонентите си на Запад. За разлика от демократичните лидери, които остават на власт, само ако спечелят подкрепата на значителна част от гражданите, оцеляването на Путин начело на Русия се основава само на подкрепата на шепа доверени елити.

Повечето от тези елити разчитат на президента, за да стоят на върха в индустрията или политиката в Русия. И въпреки че тези елити често се изправят един срещу друг, за да увеличат собственото си влияние, те зависят от благоразположението на Путин. Не са в позиция да се противопоставят на политическите му действия, защото съдбите на президента и на тези елити са пряко свързани.

Този институционален контекст предоставя на руския лидер две важни предимства.

Първото е свързано с времето. Без ограниченията на изборната конкуренция (характерна за свободния свят - б.р.), Путин може да си позволи да играе дълга игра, да изчака, докато днешните подкрепящи Украйна политически лидери в Западния свят бъдат заменени от други, които биха били на различна позиция.

От гледна точка на Русия, нейните настоящи противници на Запад са само моментни препятствия по пътя към постигане на военните ѝ цели. След две години президентът на САЩ Джо Байдън може вече да не е в Белия дом, за да гарантира единство в подкрепата му за Украйна. И дори една малка пукнатина може да е достатъчна, за да пренареди картите в полза на Русия, пише Олга Чиж.

Второто предимство на Путин идва под формата на политическа свобода. От него не се изисква да отговаря пред обществеността, която поема тежестта на финансовите разходи на войната.

Обхватът на политиката на руския президент се определя от конкуриращи се интереси в малкия му вътрешен кръг. И тези елити, които са основно военни и разузнавателни, са напълно съгласни с войната. За тях ползата от обединяването на съветските територии далеч надвишава щетата от това, което те възприемат като временни разходи. Някои от тези елити настояваха за още по-силна ескалация, като пълната военна мобилизация на руското общество, припомня авторката пред The Guardian.

Настоящата концентрация на власт сред руските консервативни елити е показателна за империалистическата външна политика на Кремъл, която се простира далеч отвъд лидерството на Путин.

Какво забравя Западът?

Западът се държи така, сякаш не е наясно с това второ предимство и погрешно съди Русия според собствените си критерии.

Това, което Байдън и неговите европейски съюзници забравят, е, че авторитарните лидери не са изправени пред същия обществен натиск като лидерите на демократичните режими.

Отрезвяващите образи на войници, които се връщат у дома в чували, са пагубни за демократичните президенти. Но те са без значение за лидерите, които не разчитат на обществена подкрепа, за да останат на власт. Никакви жертви няма да смекчат сърцето на руския "фараон".

За Украйна това означава, че Русия няма да отстъпи. Една руска поговорка казва, че първата палачинка винаги залепва за тигана - с други думи - до успех се стига след опити и грешки. Изглежда същото се отнася и за военните кампании, пише Чиж.

От съветско-финландските войни до войната в Чечения Русия има история на първоначално неуспешни военни кампании. Ако дойде успех, той е от втория път.

Дори ако Украйна прогони и последния руски войник от земята си, агресията на Русия няма да спре, прогнозира авторката. Русия ще продължи да предявява претенции към територията на Украйна и ще я заплашва с периодични ракетни удари и гранични престрелки.

Украйна е наясно, че нейните западни поддръжници все още се надяват на добросъвестно споразумение чрез преговори. Това, от което обаче тя се нуждае, е да подготви дългосрочен план, да укрепи отношенията си с допълнителни потенциални съюзници и да развие още собствената си отбранителна индустрия. Единственият начин Украйна да постигне траен мир е като натрупа най-големите оръжия, които може да намери.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024