Колите на бежанците - новата мишена на крадците на автомобили Снимка: © Нова ТВ

Автомобилите, с които част от украинските бежанци пристигат в България, се оказват атрактивни за крадците на коли в България. Обект на интерес са по-висикия клас модели.

Джип „Мерцедес“ с украинска регистрация е бил откраднат в Несебър. Автомобилът е собственост на украинския гражданин Дмитри Бабенко, разказва той пред Нова телевизия.

Дмитри напуска Запорожие заедно със съпругата си, 10-месечната си дъщеричка Алина и родителите си и се отправя към България. Ден след като се настаняват в хотел в Несебър, автомобилът на семейството е откраднат от паркинга на хотела. Родителите на Дмитри остават само с дрехите, които носят на гърба си. В колата са детската количка, детското столче и други вещи на семейството, описва историята Бебенко.

Украинецът разказа, че на кадрите от видеонаблюдението се вижда само как тъмна фигура приближава автомобила и след това той потегля.

„Има съмнения, че колата вече може да е откарана към Турция, а после - продадена в Сирия, и няма да я намерим. Затова, ако полицията действа бързо, можем да я намерим, преди да е изчезнала напълно. Ще видим, може грабителите да ни я върнат срещу откуп или губернаторът да ни съдейства по издирването. Сега написахме заявление”, добавя потърпевшият.

Наличието на автомобили без застраховки, аларми и защита у нас активизира крадците на коли.

„Естествено, че въпросните превозни средства, особено по-луксозните, най-вероятно ще бъдат обект на престъпно посегателство“, коментира гл. комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР Бургас. От полицията предприемат мерки, за да ограничат този тип деяния.

Освен кражби на автомобили, вече са регистрирани и случаи на откраднати регистрационни табели на украински коли. Три такива сигнала са подадени в МВР - Бургас. А във Варна сигналите са седем.

В социалните мрежи циркулират различни слухове какви може да са причините за кражби на украинските регистрационни табели. Според някои, извършителите са граждани, недоволни от циркулиращите украински коли. Според други, тези табели ще се използват, за да бъдат сложени върху автомобили, с които после да се извършат престъпления. Има и спекулации, че тъй като украинците са освободени от винетки за републиканската пътна мрежеа, биха могли да влязат в употреба и по тази линия.

По-рано тази седмица областният управител на Варна Благомир Коцев заяви, че се търси решение с паркирането на украинските коли, защото на различни места във Варна вече стават конфликти. Обмисля се създаването на буферни паркинги.

"Доста варненци се дразнят на факта, че из града циркулират украински коли и нарушават правилата за движение", каза Коцев.

Предвижда се един от буферните паркинги да се намира на варненското пристанище, където украинските коли да спират свободно и да не пречат на паркирането във Варна.

По три автомобила на ден попадат в ръцете на крадци. Това показва статистиката на МВР от 2021 г. Спрямо данните от предходната 2020 година се наблюдава спад на кражбите на коли у нас, но има ръст при изчезването на луксозни автомобили. Полицията успява да открие отнетите возила в едва 16% от случаите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024