Снимка: © Нова ТВ

Автомобилите, с които част от украинските бежанци пристигат в България, се оказват атрактивни за крадците на коли в България. Обект на интерес са по-висикия клас модели.

Джип „Мерцедес“ с украинска регистрация е бил откраднат в Несебър. Автомобилът е собственост на украинския гражданин Дмитри Бабенко, разказва той пред Нова телевизия.

Дмитри напуска Запорожие заедно със съпругата си, 10-месечната си дъщеричка Алина и родителите си и се отправя към България. Ден след като се настаняват в хотел в Несебър, автомобилът на семейството е откраднат от паркинга на хотела. Родителите на Дмитри остават само с дрехите, които носят на гърба си. В колата са детската количка, детското столче и други вещи на семейството, описва историята Бебенко.

Украинецът разказа, че на кадрите от видеонаблюдението се вижда само как тъмна фигура приближава автомобила и след това той потегля.

„Има съмнения, че колата вече може да е откарана към Турция, а после - продадена в Сирия, и няма да я намерим. Затова, ако полицията действа бързо, можем да я намерим, преди да е изчезнала напълно. Ще видим, може грабителите да ни я върнат срещу откуп или губернаторът да ни съдейства по издирването. Сега написахме заявление”, добавя потърпевшият.

Наличието на автомобили без застраховки, аларми и защита у нас активизира крадците на коли.

„Естествено, че въпросните превозни средства, особено по-луксозните, най-вероятно ще бъдат обект на престъпно посегателство“, коментира гл. комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР Бургас. От полицията предприемат мерки, за да ограничат този тип деяния.

Освен кражби на автомобили, вече са регистрирани и случаи на откраднати регистрационни табели на украински коли. Три такива сигнала са подадени в МВР - Бургас.  А във Варна сигналите са седем.

В социалните мрежи циркулират различни слухове какви може да са причините за кражби на украинските регистрационни табели. Според някои, извършителите са граждани, недоволни от циркулиращите украински коли. Според други, тези табели ще се използват, за да бъдат сложени върху автомобили, с които после да се извършат престъпления. Има и спекулации, че тъй като украинците са освободени от винетки за републиканската пътна мрежеа, биха могли да влязат в употреба и по тази линия. 

По-рано тази седмица областният управител на Варна Благомир Коцев заяви, че се търси решение с паркирането на украинските коли, защото на различни места във Варна вече стават конфликти. Обмисля се създаването на буферни паркинги.

"Доста варненци се дразнят на факта, че из града циркулират украински коли и нарушават правилата за движение", каза Коцев.

Предвижда се един от буферните паркинги да се намира на варненското пристанище, където украинските коли да спират свободно и да не пречат на паркирането във Варна.

По три автомобила на ден попадат в ръцете на крадци. Това показва статистиката на МВР от 2021 г. Спрямо данните от предходната 2020 година се наблюдава спад на кражбите на коли у нас, но има ръст при изчезването на луксозни автомобили. Полицията успява да открие отнетите возила в едва 16% от случаите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори