Кой ще купи McDonald's в Русия? Снимка: © Getty Images

На 16 май McDonald's обяви, че напуска Русия и продава местния си бизнес - заради войната, "хуманитарната криза" и "непревидимата оперативна среда". Американската верига за бързо хранене обяви, че проучва възможностите да продаде "цялото си порфолио от ресторанти на местен купувач", а новите заведения, които ще се отварят на мястото на McDonald’s, няма да могат да използват името, логото и менюто на компанията.

Кои са предполагаемите купувачи?

Според руските медии, бизнесът на McDonald's в Русия ще отиде при един от големите оператори на франчайзи в страната. Вариантите са регионалната мрежа от предприятия за обществено хранене „СПП“ – собственост на Кайрат Боранбаев, компанията „ГиД“ – собственост на Александър Говор, и „Развитие Рост“, собственост на „Росинтер“.

Казахстанският бизнесмен Кайрат Боранбаев

Източници на руския бизнес сайт The Bell посочват Кайрат Боранбаев, един от най-заможните бизнесмени в Казахстан, като потенциален купувач на руския бизнес нa McDonald's чрез "СПП". В момента компанията управлява ресторанти на McDonald's в регионите Свердловск, Оренбург, Челябинск, Курган, Тюмен и Киров. Боранбаев притежава и франчайз на McDonald's за Казахстан и Беларус.

Руският всекидневник „Комерсант“ също посочи, че компанията на Боранбаев може да бъде новият собственик на руския бизнес на американската верига. Според изданието западната компания е намерила купувач още в края на миналата седмица, а сделката вече е на финален етап. Освен това споразумението ще бъде от „непаричен характер“ - по-скоро приятелско прехвърляне на активи с устно споразумение за възможността за завръщане в Русия след разрешаване на геополитическите конфликти.

Кайрат Боранбаев е включен в списъка на най-богатите бизнесмени в Казахстан, а състоянието му се оценява от Forbes на $590 млн. Бизнесменът е близък до семейството на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев, който почина през 2020 г. – дъщерята на Боранбаев бе омъжена за внука на Назарбаев - Айсултан.

Назарбаев управляваше Казахстан в продължение на три десетилетия преди да се оттегли през 2019 г., а през това време семейството му придоби нeдвижими имoти зa cтoтици милиoни дoлapи пo цeлия cвят и се облагодетелства с дъpжaвни пocтoвe, yпpaвленчески места в гoлeми ĸoмпaнии и бaнĸи, собтвеност в oгpoмни индycтpиaлни пpeдпpиятия.

Три години след оттеглянето на Назарбаев от поста президент на Казахстан, през март 2022 г. Боранбаев бе арестуван по подозрение за присвояване в особено големи размери в квазипубличния сектор.

Петролният бос Александър Говор

Според друг източник на The Bell бизнесът на McDonald's в Русия може да бъде купен от компанията „ГиД“, собственост на петролния бос Александър Говор. Към средата на март 2022 г. „ГиД“ управлява 25 ресторанта на McDonald's в Новосибирск, Бердск, Томск, Кемерово, Новокузнецк, Барнаул и Красноярск.

В допълнение към франчайза на McDonald's, Александър Говор притежава компанията за рафиниране на петрол NefteChemService, хотел Park Inn и мрежа от частни клиники Grand Medica в Новокузнецк, казва руската бизнес медия The ​​Bell.

„Росинтер“ - собственост на Ростислав Ордовски-Танаевски Бланко

В Русия има трети франчайз на McDonald's - компанията "Развитие на растежа", собственост на холдинга "Росинтер". Тя управлява обектите на McDonald’s, намиращи се на жп гарите и летищата в Москва и Санкт Петербург. Източник на The Bell обаче каза, че холдингът "не е компанията, която разработва McDonald's".

McDonald's обяви, че напуска Русия за постоянно - 30 години след отварянето на първия ресторант в страната - два месеца, след като временно затвори своите 850 ресторанта. Гигантът посочи, че притежанието на бизнес в Русия вече не е възможно и е несъвместимо с ценностите на компанията. Според руското издание на Forbes новите собственици могат да отворят вратите на бившите заведения за бързо хранене още в средата на юни. Тази информация се тиражира и от официозни руски източници като РБК и ТАСС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024