Кристиан Линднер: "Етичната отговорност заплашва нашата собствена сигурност" Снимка: © Getty Images

Германия трябва да впрегне всичките си сили, за да помогне на Украйна да спечели войната, но без да застрашава собствената си сигурност и отбранителните способности на НАТО. Това заяви финансовият министър на страната Кристиан Линднер по време на партийна конференция в Берлин.

"Трябва да положим всички усилия да помогнем на Украйна да спечели, но лимитът на етичната отговорност заплашва нашата собствена сигурност и застрашава отбранителните възможности на територията на НАТО", каза Линднер.

По време на конференция финансовият министър изрази подкрепа към изпращането на тежко въоръжение в Украйна, но подчерта, че Германия не трябва да става страна във войната. Линднер заяви, че действията на германската държава в подкрепа на Украйна трябва да бъдат прагматични, бързи и съвместно с европейските партньори.

По-рано обаче германското издание Bild съобщи, че канцлерът Олаф Шолц блокира доставката на танкове за Украйна. Вчера Шолц заяви, че НАТО трябва да избягва пряка военна конфронтация с Русия, която може да доведе до трета световна война.

В момента Берлин прави оценка как може да осигури оръжие за Украйна, което украинските военни да могат да ползват пълноценно. Това обясни министърът на отбраната на страната Аналена Бербок по време на визитата си в Естония. Бербок коментира още, че самите германски въоръжени сили са изправени пред недостиг - мироопазващите сили в Африка например нямат необходимите им хеликоптери.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024