Снимка: © Getty Images

Германия трябва да впрегне всичките си сили, за да помогне на Украйна да спечели войната, но без да застрашава собствената си сигурност и отбранителните способности на НАТО. Това заяви финансовият министър на страната Кристиан Линднер по време на партийна конференция в Берлин.

"Трябва да положим всички усилия да помогнем на Украйна да спечели, но лимитът на етичната отговорност заплашва нашата собствена сигурност и застрашава отбранителните възможности на територията на НАТО", каза Линднер.

По време на конференция финансовият министър изрази подкрепа към изпращането на тежко въоръжение в Украйна, но подчерта, че Германия не трябва да става страна във войната. Линднер заяви, че действията на германската държава в подкрепа на Украйна трябва да бъдат прагматични, бързи и съвместно с европейските партньори.

По-рано обаче германското издание Bild съобщи, че канцлерът Олаф Шолц блокира доставката на танкове за Украйна. Вчера Шолц заяви, че НАТО трябва да избягва пряка военна конфронтация с Русия, която може да доведе до трета световна война.

В момента Берлин прави оценка как може да осигури оръжие за Украйна, което украинските военни да могат да ползват пълноценно. Това обясни министърът на отбраната на страната Аналена Бербок по време на визитата си в Естония. Бербок коментира още, че самите германски въоръжени сили са изправени пред недостиг - мироопазващите сили в Африка например нямат необходимите им хеликоптери.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"