Руски олигарси и компании инвестират в Лондон в продължение на две десетилетия, a британски политици насърчават процеса. Фондовата борса, адвокатски кантори, агенти по недвижими имоти на Острова също посрещат с радост парите, откъдето и да идват те.

Столицата на Обединеното кралство се е превърнала в "световната столица за пране на пари" от Русия и целия свят. Инвазията на Москва в Украйна постави отново въпроса в светлината на прожекторите, а филм на лондонския всекидневник Financial Times по темата се опитва да отговори дали новите санкции и мерки за справяне с проблема ще стигат достатъчно далече, за да сложат край на това.

"Това е приказка за две империи - Британската империя и Съветската империя" - така Том Бъргис, разследващ журналист от Financial Times, започва разказа си как Лондон се превръща в световната столица за пране на пари.

„Когато Британската империя се разпадна, тя запази много територии като Вирджинските острови, Нормандските острови. Тези територии се нуждаеха от ново предназначение и го откриха в това да предлагат опазване на финансовата тайна и корпоративен камуфлаж. Или с други думи - да предоставят начини на хората да преминават през глобализиращата се икономика, без да оставят следи. Така корупцията стана глобална.

Докато Британската империя не правеше нищо, Съветската империя също се срина. Най-големият акт на корупция, който светът вероятно някога е виждал, бе в края на 90-те години на миналия век, когато се разграбваше цялото богатство на СССР. Така се създаде олигархия, кoято после се разпръсна по света.

Мястото, където всичко това се срещна, е Лондон – градът, в който мръсните пари пристигат, за да се забавляват“, разказва журналистът във филма на британския всекидневник.

„Вместо ние да променим бившия Съветски съюз по наш образ, новият клептократски ред промени нас. Тези мръсни пари тровят нашите демократични институции, подканват политиците да служат на интересите на олигархията и подкопават свободната преса – а демократичните институции и свободната преса са единствените неща, които ни делят от авторитарните режими", казва Том Бъргис.

Според Маргарет Ходж, член на парламента на Обединеното кралство, всичко започва с т.нар. Голям взрив на Лондонската борса от 1986 г. и Маргарет Тачър, която либерализира сектора на финансовите услуги. "След това продължи при лейбъристкото управление с мисия за дерегулация, а когато Дейвид Камерън напусна премиерския пост, хората просто отказаха да поемат предизвикателството да изкоренят мръсните пари от Лондон“.

И така, „от десетилетия насам Лондон постила червения килим за корумпирани хора от цял свят“

Правната и финансовата система правят британската столица страхотно място за пране на пари, а екипът на Financial Times посочва четири лесни стъпки как става това:

Внасяне на пари

Внасянето на пари във Великобритания е лесна задача. Регистрирането на компания в Companies House струва 12 паунда, отнема минути, a подадената информация не се проверява, твърди екипът на Financial Times.

Обикновено заявленията се одобряват в рамките на 24 часа. Няма процедури, които да предполагат разследване на подадената информация или премахването на невярна такава от регистъра. Оказва се, че има адреси в Обединеното кралство, на които са регистрирани 1000 компании.

Ако отидеш и почукаш на вратата, няма да намериш никого, защото те са създадени като черупка, която да скрие истинската собственост и това кой контролира и ползва парите, преминаващи през такава компания“, посочват от FT. Правителството говори за реформа в тази област, но от години нищо не е направено.

Преместване на парите

Отдалечаването на парите от източника на богатство се извършва чрез серия от финансови транзакции, а тук на помощ се притичват финансовите експерти и банките в Обединеното кралство. Лондон разполага с мрежа от адвокати, счетоводители, олигарси и клептократи, които правят сделки, а английското право дава печат за легитимност на тези сделки.

Екипът на английския вестник идентифицира 81 адвокатски кантори, 86 британски банки и 177 образователни институции, които са приемали или преместват мръсни пари от цял свят.

Интегриране на богатството в Обединеното кралство

Агентите по недвижими имоти са на разположение, за да помогнат, особено ако притежавате огромно състояние и говорите руски език. Адвокатите в Лондон също са готови да дадат правни съвети как се създава непрозрачна собственост – имот в Обединеното кралство може да бъде купен чрез фиктивна компания, а дори и чрез офшорна фиктивна компания – тогава не е нужно да се посочва истинският притежател на имота, твърди FT.

„Обединеното кралство не просто си затваря очите за руските пари, ние ги приветстваме“.

Купуването на имущество във Великобритания започва с Роман Абрамович.

Днес около 84 000 жилища са с анонимен собственик, показват данни на Transparency International.

Недвижима собственост на стойност от 6,7 млрд. паунда в Обединеното кралство е закупена с подозрително богатство. Имоти за общо 1,5 млрд. паунда са придобити от руснаци, които са обвинени в корупция или имат тесни връзки с Кремъл. Други на стойност от 830 млн. паунда са притежание на руски лица чрез подставени компании.

Защита на богатството и репутацията

Освен идеално място за инвестиция на парични средства, Лондонското сити се оказва и чудесно място, където да защитите репутацията си, твърди Financial Times. Законите за клевета в Обединеното кралство са изключително удобни за ищеца, а Лондон е дом на някои от най-добрите адвокатски кантори в света.

„Обединеното кралство е виновно за изпирането на мръсните пари в света, ние помагаме за улесняване на глобалната корупция“.

Според екипа на FT интеграцията на руския бизнес с политическия и бизнес елита на Лондон е завършена - подставени лица на Кремъл успяват да си купят достъп до високопоставени позиции и да си осигурят легитимност под наем, но зад тези „законни бизнесмени“ стои богатство, произтичащо от свръхкорумпирана система.

“Купувате си част от университет, крило на художествена галерия и вече сте предприемач или държавник и преставате да бъдете крадец или деспот“, казва Том Бъргис във филма на FT по темата.

„Много е важно в тази ситуация да има ясни и добре приложими правила, а това е нещо, което Великобритания просто няма“

От години има дебати около законовите правила, които прилага Обединеното кралство, но правоприлагащите агенции на Кралството в повечето случаи са завладяни от адвокати, които работят за корумпирани и престъпни лица. Правителството на Обединеното кралство обсъжда серия от законодателни промени от години, но всички те се бавят или не успяват да бъдат приложени, твърди екипът на Financial Times.

През 2018 г. Великобритания прие нов закон за икономическата престъпност, който въведе дългообещавания и закъсняващ регистър на имотите, който изисква да бъде посочван действителният собственик на имуществото.

Законът принуждава хората с активи за над 50 хил. паунда да декларират произход на парите си. Законът прави богатството по-лесно за проследяване, а санкциите – по-лесни за прилагане, посочват от Financial Times.

Изглежда обаче този закон още не работи достатъчно добре, тъй като е бил успешно приложен само в четири случая. Нов закон за икономическата престъпност е напът да бъде приет, а надеждите са, че той ще успее да се справи с някои от вратичките, които в момента все още остават отворени.

Войната в Украйна е истински повратен момент и накара Великобритания да ускори процеса по налагане на санкции като прие ново законодателство, което позволи затягането на ограниченията върху руския бизнес и богатите лица и санкционира хора от близкото обкръжение на Владимир Путин.

В отговор на агресията на Путин в Украйна, Обединеното кралство прекрати и издаването на т.нар. „златни визи“. Великобритания спря схемата през февруари, а британската министърка на вътрешните работи Прити Пател обяви решението като част от борбата с финансовите измами и незаконното финансиране.

Издаването на "златните визи" започна през 2008 г. с цел да се привлече богатство и капитал в Лондон. Получилите такива визи можеха да кандидатстват за постоянно гражданство, като процесът можеше да бъде ускорен в зависимост от размера на инвестицията.

Министерството на вътрешните работи е издало над 14 хиляди „златни визи“ на руски граждани от 2008 година насам. А по информация на вестник Guardian властите във Великобритания са издавали "златни визи" на руски олигарси, които попадат под международните санкции още след първото нахлуване на Русия в Украйна през 2014 г. - анексирането на Крим и войната в Донбас.

Ще дойде ли краят на Лондонград?

Според старши репортера на Financial Times Крис Кук, за да се сложи край на Лондонград, столицата на Великобритания трябва да ограничи достъпа на хората, които влизат. Политическият консенсус обаче е около това Лондон да остане достъпно място, в което да важат серия от правила, които да пречат на „лошите герои“ да прикриват парите си.

Едно е сигурно - краят на Лондонград ще дойде, но едва когато пропастта между строгите санкции, мръсните пари и икономическата престъпност бъде затворена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024